• 20 Οκτωβρίου, 2020

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης το αεροσκάφος που μετέφερε τον Δένδια

 Τουρκικό ΥΠΕΞ: Δεν είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης το αεροσκάφος που μετέφερε τον Δένδια

Μετά το διάβημα της Αθήνας για τη νέα πρόκληση της Αγκυρας με το αεροσκάφος που μετέφερε τον Νίκο Δένδια, ήρθε η επίσημη απάντηση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διάβημα της Αθήνας για το τουρκικό μπλόκο στην πτήση Δένδια – Η απάντηση της Άγκυρας

“Δεν καθυστερήσαμε επίτηδες το αεροπλάνο που μετέφερε τον Νίκο Δένδια” υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι και πρόσθεσε πως “οι αναφορές ότι καθυστερήσαμε το αεροπλάνο του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ττο αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να υποβάλει σχέδιο πτήσης. Τα σχέδια πτήσεων διαβιβάζονται μέσω του συστήματος Eurocontrol και αυτό το σχέδιο δεν διαβιβάστηκε”.

Σύμφωνα με τον κ. Ακσόι, “τη στιγμή που το αεροσκάφος πλησίαζε τον εναέριο χώρο μας, αμέσως ζητήσαμε το σχέδιο από τις ιρακινές Αρχές και η πτήση συνεχίστηκε μόλις λάβαμε τα δεδομένα”. Όπως είπε μάλιστα “δεν είναι δυνατόν για κανένα αεροπλάνο να εκτελεί πτήσεις χωρίς σχέδιο”. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι “και σε αυτή την περίσταση, ήταν απαραίτητο να τηρηθεί το τυπικό κατά γράμμα για την ασφάλεια του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών πρώτα από όλα”.

Πηγή: dailysabah.com