• 22 Απριλίου, 2021

Το Βερολίνο “αδειάζει” την Κομισιόν με το Sputnik V

 Το Βερολίνο “αδειάζει” την Κομισιόν με το Sputnik V

Όπως μεταδίδει το politico επικαλούμενο τρεις διπλωμάτες της ΕΕ ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανακοίνωσε στους συναδέλφους του υπουργούς την Τετάρτη ότι το Βερολίνο ξεκινά διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για την αγορά του εμβολίου Sputnik.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που δημοσίευσε για πρώτη φορά το Reuters, οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι ο Σπαν έκανε την ανακοίνωση σε τηλεδιάσκεψη υπουργών Υγείας της ΕΕ. Ήδη είχε γίνει γνωστό ότι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Markus Söder, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε ξεκινήσει μονομερείς συζητήσεις μιλούσε με Ρώσους παραγωγούς για την αγορά 2,5 εκατομμυρίων δόσεων.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Υγείας της Μάλτας πίεσε για μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ και ζήτησε από την Επιτροπή να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αγορά του Sputnik V εάν και μόλις λάβει την έγκριση της ΕΕ.

  • Η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδη, ωστόσο, είπε ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να το κάνει αυτό, λέγοντας ότι το εκτελεστικό στέλεχος της ΕΕ δεν μπορεί να υπογράψει συμφωνία προκαταβολικής αγοράς για ένα εμβόλιο που έχει ήδη κατασκευαστεί και το οποίο έχει περιορισμένη ικανότητα παραγωγής.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ενέργεια Σπαν χαρακτηρίζεται «κίνηση δυσπιστίας» στον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή χειρίστηκε το πρόγραμμα εμβολιασμού της:

Η άτυπη τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης έγινε αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε νωρίτερα ότι το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για όλους τους ενήλικες, παρά το γεγονός ότι επιβεβαιώνει σύνδεση με τις θρομβώσεις. Ορισμένοι υπουργοί Υγείας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους θεωρώντας ότι ο οργανισμός δεν εξέδωσε σαφέστερες συστάσεις, ωθώντας τις χώρες να συνεχίσουν να ακολουθούν τις δικές τους κατευθύνσεις.

Τώρα, καθώς οι χώρες της ΕΕ έχουν έλλειψη εμβολίων – ειδικά όσο περισσότερο προσπαθούν να περιορίσουν τη χρήση του Oxford / AstraZeneca σε ηλικιωμένους – η κίνηση Σπαν δείχνει ότι όλο και περισσότεροι στην Ένωση ακολουθούν μονομερείς εφοδιασμούς.

  • Το Sputnik V ήταν μια ελκυστική επιλογή. Η Ουγγαρία έχει ήδη λάβει μισό εκατομμύριο δόσεις του ρωσικού εμβολίου. Η Σλοβακία έλαβε 200.000. Η Αυστρία δήλωσε ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει 1 εκατομμύριο δόσεις και θα μπορούσε να εγκρίνει το εμβόλιο σύντομα. Εν τω μεταξύ, ο περιφερειακός πρόεδρος της Μαδρίτης προσπάθησε να παρακάμψει την εθνική κυβέρνηση για να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο.

Το Sputnik V υπόκειται σε διαρκή εξέταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Oι FT ανέφεραν την Τετάρτη ότι ο ΕΜΑ ερευνά αν οι Ρώσοι παραγωγοί εμβολίων ακολούθησαν τις ευρωπαϊκές οδηγίες κλινικών δοκιμών. Ο επικεφαλής του EMA Emer Cooke είπε στους δημοσιογράφους ότι αυτή η κίνηση είναι “κάτι που είναι απολύτως φυσιολογική στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησής μας”.