• 10 Μαΐου, 2021

Το πείραμα της Σλοβακίας: Πως υποβλήθηκαν σε τεστ 3,8 εκατ. πολίτες σε ένα Σαββατοκύριακο για να αποφευχθεί το lockdown

 Το πείραμα της Σλοβακίας: Πως υποβλήθηκαν σε τεστ 3,8 εκατ. πολίτες σε ένα Σαββατοκύριακο για να αποφευχθεί το lockdown

Η Σλοβακία βρίσκεται μπροστά σε ένα επίτευγμα που δεν κατόρθωσε καμία άλλη χώρα: Έχει υποβάλει σε τεστ Covid σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό εφήβων και ενηλίκων για να μάθει πόσοι πολίτες της έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό.

Η απάντηση, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το Politico.eu, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ιγκόρ Ματόβιτς τη Δευτέρα, είναι 1,06 τοις εκατό.

Συνολικά 3.625.322 Σλοβάκοι ηλικίας άνω των εννέα ετών υποβλήθηκαν σε τεστ αντιγόνου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με 38.359 θετικές δοκιμές. Ο αριθμός που έκανε το τεστ αντιπροσωπεύει το 95 τοις εκατό του στοχευμένου πληθυσμού περίπου 3,8 εκατομμυρίων.

Slovakia starts testing its entire population for Covid-19; a world first

Η ιδέα είναι ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμών εξαιρεί τους ανθρώπους από την απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβάλλεται αυτήν την εβδομάδα και τους επιτρέπει να εισέλθουν σε καταστήματα, υπό την προϋπόθεση ότι δείχνουν το αποτέλεσμα.

«Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για όλη τη Σλοβακία για το πώς μπορούμε να κερδίσουμε τον αγώνα ενάντια στο COVID-19», δήλωσε ο Matovič, περιγράφοντας την προσέγγιση ως εναλλακτική λύση έναντι ενός καθολικού lockdown.

Slovakia tests two-thirds of its population in bid to avert Covid lockdown

“Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να σκοτώσουμε την οικονομία”, είπε. “Αυτή είναι μια πιο έξυπνη λύση.”

Ήταν το πρώτο μοντέλο μαζικής δοκιμής που πραγματοποιήθηκε από μια χώρα μεγέθους της Σλοβακίας. Άλλα έθνη θα παρακολουθούν για να δουν αν αυτή η στρατηγική μπορεί να είναι αποτελεσματική στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού και στον περιορισμό της οικονομικής του ζημίας.

Η Σλοβακία έχει δει τον αριθμό των ημερήσιων λοιμώξεων και των θανάτων που σχετίζονται με το COVID-19 να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες, αφού εξοικονομήθηκε σε μεγάλο βαθμό στο πρώτο κύμα.

Τα ποσοστά μόλυνσης άρχισαν να αυξάνονται ραγδαία τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, με χιλιάδες νέες λοιμώξεις να εντοπίζονται καθημερινά, φτάνοντας στο υψηλό των 3.363 στις 29 Οκτωβρίου. Από την Κυριακή, όταν τα σλοβακικά εργαστήρια ανίχνευσαν 1.883 θετικά, η χώρα είχε καταγράψει 61.826 μολύνσεις COVID-19 και 219 θάνατοι που οφείλονται στον ιό.

Slovakia Begins Testing All of Its Population for Coronavirus in a Global  First

Η Σλοβακία (Σλοβάκικα: Slovensko, ή Slovenská Republika) έχει σύνορα με την Τσεχία και την Αυστρία στα δυτικά, την Πολωνία βόρεια, την Ουκρανία στα ανατολικά και την Ουγγαρία στα νότια. Ο πληθυσμός της είναι 5.460.136 κάτοικοι, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2020. Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της χώρας είναι η Μπρατισλάβα και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη το Κόσιτσε στην ανατολική πλευρά της χώρας.