• 28 Οκτωβρίου, 2021

Η Τουρκία ισχυρίζεται πως το Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες- Τι λέει το Πεντάγωνο

 Η Τουρκία ισχυρίζεται πως το Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές έρευνες- Τι λέει το Πεντάγωνο

«Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Όπως προκύπτει, ωστόσο, από τους χάρτες και τις εφαρμογές παρατήρησης των κινήσεων των πλοίων, το τουρκικό ερευνητικό παραμένει ακίνητο στην περιοχή της Ατάλλειας. Ως εκ τούτου είναι πιθανό να πρόκειται για πόλεμο προπαγάνδας εκ μέρους της Τουρκίας, κάτι που θα διευκρινιστεί τις επόμενες ώρες.

Στην ίδια ανάρτηση αναφέρεται ότι «η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπως προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Ωστόσο, όπως φαίνεται και στον χάρτη του Marine Traffic, το σκάφος βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Αττάλειας. Την ίδια ώρα, αυτή η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται και από το ελληνικό Πεντάγωνο και όλοι εικάζουν πως πρόκειται για διπλωματικό παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΛΟΙΟΥ:

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει και όπως έγινε γνωστό έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.

Ωστόσο, ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε επιφυλακή, αφού είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Σε επιφυλακή, επίσης, βρίσκεται ήδη ο ελληνικός Στρατός.