Το μπαλκόνι του Στεφανάδη

 Το μπαλκόνι του Στεφανάδη

Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης είναι γιατρός. Για την ακρίβεια θεωρείται εξαιρετικός γιατρός-καθηγητής της Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Είναι, όμως, και βουλευτής της Ν.Δ και ως τέτοιος κλήθηκε να σηκώσει το βάρος του μικρού επικοινωνιακού, πολιτικού και υγειονομικού φιάσκου που συντελέστηκε στο μπαλκόνι της κατοικίας του στην Ικαρία. Στην κυβέρνηση προσπαθούν να μαζέψουν τον αντίκτυπο μιας εικόνας που μαρτυρά όχι μόνο χίλιες λέξεις αλλά, δυστυχώς, και την απώλεια της ενσυναίσθησης για το τι πραγματικά συμβαίνει στην χώρα εν μέσω πανδημίας και μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση νέων αυστηρότερων μέτρων πριν χρειαστεί (και ίσως χρειαστεί) ένα νέο καθολικό lockdown.

του ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΟΤΡΩΤΣΟΥ

Όλα δείχνουν πως κεντρικά η κυβέρνηση ακολουθεί την ίδια τακτική που υιοθέτησε μετά την προηγούμενη γκάφα της Πάρνηθας. Τότε άφησε να παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα και μετά ο ίδιος ο πρωθυπουργός διατύπωσε μερικές λέξεις αυτοκριτικής για “στιγμιαία ανεμελιά”. Πιθανώς το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Κάποια στιγμή θα ειπωθεί κάτι ανάλογο περί “αστοχίας”.

Μόνο που η Πάρνηθα ωχριά μπροστά στην Ικαρία. Διότι έχει εν τω μεταξύ εκτοξευθεί η κόπωση και η απογοήτευση των πολιτών, τόσο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς των “ακορντεόν”, όσο και η υπομονή τους για μια κατάσταση που απομυζά την ίδια την ζωή των ανθρώπων. Για την εξάπλωση της πανδημίας μπορεί να φταίει πρωτίστως ο “ύπουλος εχθρός”(ιός) και για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς η Pfizer, η AstraZeneca και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάϊεν. Για τα μηνύματα, όμως, που στέλνονται από τους έχοντες την ευθύνη της διαχείρισης, φταίει η κυβέρνηση και μόνο η κυβέρνηση.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή η εκπρόσωπος της επιτροπής των ειδικών κυρία Παπαευαγγέλου έψεξε κάποιους πολίτες διότι δια της ανυπακοής τους στα μέτρα προκαλούν εστίες υπερμετάδοσης. Μίλησε για “κρυφές” και “μυστικές” συναντήσεις σε σπίτια. Τι συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση που οι συναντήσεις ούτε κρυφές, ούτε μυστικές είναι; Διότι στο μπαλκόνι του Στεφανάδη δεν συνέβη τίποτε μυστικό. Φόρα παρτίδα, ο πρωθυπουργός, κάποιοι υπουργοί και βουλευτές και ορισμένοι κομματικοί και τοπικοί παράγοντες έκαναν εκείνο για το οποίο κατηγορούνται οι ανυπάκουοι και ανεύθυνοι πολίτες. Και μάλιστα, την επομένη της ανακοίνωσης των αυστηρότερων μέτρων.

Δεν γνωρίζω εάν ο πρωθυπουργός παρασύρθηκε σε ένα κορονο-γλέντι, όπως λέγεται από κάποιους, ή προσήλθε αυτοβούλως σε μια συγκέντρωση που γνώριζε πως αντιβαίνει στις εντολές των ειδικών και στην οδηγία των επιτελών του. Οτιδήποτε από τα δύο κι αν συνέβη, κακώς. Κάκιστα.

Οι γονείς που έχουν να δουν τα παιδιά τους εδώ και πολλούς μήνες, οικογένειες που παραμένουν χωρισμένες, άνθρωποι που δεν τολμούν να δουν τους φίλους τους, όλοι εκείνοι που έχουν υιοθετήσει πλήρως την κρατική εντολή αντιλαμβάνονται, αίφνης, πως η εντολή αυτή έχει διασταλτικές ερμηνείες. Εάν το έκανε ο πρωθυπουργός, γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς; Εύλογη ερώτηση κι ακόμα πιο εύλογη απορία.

Οι ηγεσίες δεν έχουν μόνο την ευθύνη της εκπόνησης των μέτρων, έχουν ακόμα περισσότερο την ευθύνη να δώσουν το θετικό παράδειγμα και να γίνονται σημαιοφόροι στην τήρηση των μέτρων. Αυτη είναι η λεπτή γραμμή που πέρασε ο πρωθυπουργός στην Ικαρία.

Το εάν έχει εμβολιαστεί και δεν διατρέχει κίνδυνο, κάτι που ακούστηκε από ορισμένους, είναι μια ανόητη μη-δικαιολογία διότι οι ίδιοι ειδικοί που επισημαίνουν τα περί μυστικών συναντήσεων τονίζουν και πως και μετά τους εμβολιασμούς θα παραμείνουμε όλοι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων μέχρις ότου επιτευχθεί το τείχος ανοσίας που απαιτείται.

Εξίσου ανόητη είναι και η μη-δικαιολογία (συμψηφισμού) που διατυπώθηκε από άλλους σχετικά με τις συναθροίσεις. Ο άλλος εκπρόσωπος της επιτροπής ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης έχει δηλώσει πως δεν αξιολογούνται οι συναθροίσεις (των συντεταγμένων διαδηλώσεων) ως εστίες μετάδοσης, ο δε υπουργός Προστασίας του Πολίτη έχει επισημάνει (για να δικαιολογήσει τους συνωστισμούς χιλιάδων αστυνομικών) πως στους ανοικτούς χώρους δεν μεταδίδεται ο ιός. Αλλά ακόμα κι αν δεν έχουν έτσι τα πράγματα, κι επειδή η πανδημία δεν κατέλυσε εντελώς τη δημοκρατία ώστε να ανασταλλεί το δικαίωμα της διαδήλωσης –όσο κι αν καταβάλλεται προσπάθεια και γι αυτό-, κανείς δεν διεκδικεί από τους επαγγελματίες της εστίασης, τους υγειονομικούς, ή το εκπαιδευτικό κίνημα να δίνουν το παράδειγμα, όταν διεκδικούν δικαιώματα και την επιβίωσή τους. Αφήστε που οι περισσότεροι απ΄ αυτούς το δίνουν διότι τηρούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα μέτρα προστασίας. Απαιτεί, όμως, να δίνουν το παράδειγμα οι πολιτικοί και δη οι κυβερνώντες.

Στην περίπτωση του Πολάκη ξεσηκώθηκε το σύμπαν για το τραπέζωμα με 4-5 φίλους του. Η παράνομη λειτουργία εστιατορίου στη Θεσσαλονίκη έγινε κεντρικό θέμα στα δελτία ειδήσεων. Το κορονο-πάρτυ γενεθλίων του Βερβεσού το ίδιο, όπως και το άλλο πάρτυ των αστυνομικών στη ΓΑΔΑ. Το μπαλκόνι του Στεφανάδη ήταν, μόνο, ένα “πρόχειρο γεύμα”, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ο βουλευτής;

Σεραφείμ Κοτρώτσος