• 15 Ιουνίου, 2021

Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν ενόψει της κατ’ ιδίαν συνάντησης στις Βρυξέλλες

 Το μήνυμα Μητσοτάκη στον Ερντογάν ενόψει της κατ’ ιδίαν συνάντησης στις Βρυξέλλες

Οριστικοποιήθηκε η μέρα και η ώρα συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Θα γίνει τη Δευτέρα, στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε επισήμως σήμερα Παρασκευή η κυβερνητική εκπρόσωπος .

«Τη Δευτέρα θα έχω δυνατότητα να συναντήσω τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν… Πρέπει η αποκλιμάκωση να συνεχιστεί και η Τουρκία να συνεχίσει εποικοδομητικά με βάση την αιρεσιμότητα της Ε.Ε. και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρέμβασή του στην έναρξη των εργασιών της υπουργικής Συνόδου των Μεσογειακών χωρών (MED).

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή σε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία, υπό τους παραπάνω όρους.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε με έμφαση τη θέση Αθήνας και Λευκωσίας για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Απέρριψε κατηγορηματικά τη θέση της Άγκυρας τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε συζήτηση για λύση 2 κρατών είναι κάτι που όλοι αποκλείουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος ο πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι «δεν θέλουμε να δούμε ξανά, όπως τον Μάρτιο του 2020 να χρησιμοποιούνται άνθρωποι για γεωπολιτικούς σκοπούς».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια θετική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά περιμένουμε αποκλιμάκωση έργων και λόγων. Τόνισε επίσης πως «το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε και ότι προσδοκούμε σε  ένα ήρεμο καλοκαίρι»… .

Ανακοίνωσε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί και με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.