• 15 Ιουνίου, 2021

Το κόλπο με την αλλαγή Ταχ. Κώδικα για το μονοδοσικό της Johnson – Τι λένε οι υγειονομικοί, τι απαντά στο libre ο Κοντοζαμάνης

 Το κόλπο με την αλλαγή Ταχ. Κώδικα για το μονοδοσικό της Johnson – Τι λένε οι υγειονομικοί, τι απαντά στο libre ο Κοντοζαμάνης

Το πλεονέκτημα της μίας δόσης και της απόκτησης ανοσίας σε συντομότερο διάστημα που προσφέρει το εμβόλιο της Johnson & Johnson φαίνεται πώς προσελκύει αρκετούς πολίτες και αποτελεί κίνητρο να ταξιδέψουν στα κοντινά στην Αττική νησιά (καθώς από τις 18 Μαΐου, μόνο σε 19 νησιά χορηγείται, στο πλαίσιο του προγράμματος «Γαλάζια Ελευθερία») για να εμβολιαστούν.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Όπως είχε ανακοινώσει στις 17 Μαΐου, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους:

  • «Από το βράδυ της Τρίτης 18/5 όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών θα έχουν πρόσβαση στο μονοδοσικό αυτό εμβόλιο. Και μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα στα 19 νησιά θα πραγματοποιούνται εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο, έτσι ώστε να εμβολιαστούν οι κάτοικοι, οι διαμένοντες και οι εποχικοί εργαζόμενοι των νησιών αυτών».

Έτσι, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που καθημερινά ταξιδεύουν για να εμβολιαστούν με το άπαξ χορηγούμενο εμβόλιο κατά του κοροναϊού, αξιοποιώντας τη δυνατότητα αλλαγής του Ταχυδρομικού Κώδικα στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Μεταξύ των «προς εμβολίαση» ταξιδιωτών συμπεριλαμβάνονται και πολλά νεαρής ηλικίας άτομα για τα οποία δεν έχει «ανοίξει» ο εμβολιασμός για την ηλικιακή τους ομάδα και με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνουν πιο γρήγορα τον εμβολιασμό τους, αποκτούν ανοσία πιο σύντομα και φυσικά θα λάβουν νωρίτερα το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Μπορεί η πρακτική αυτή να αποτιμάται θετικά από την κυβέρνηση και την επιτροπή εμβολιασμού, καθώς είναι ενδεικτική της διάθεσης των νεαρότερων ηλικιών να  εμβολιαστούν όσο το δυνατόν νωρίτερα, όμως δε φαίνεται να έχουν την ίδια γνώμη οι υγειονομικοί των νησιών, οι οποίοι διαμαρτύρονται στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). 

  • Αυτό που υποστηρίζουν οι υγειονομικοί των δομών των νησιών είναι ότι –με την πρακτική αυτή– «επιβαρύνονται οι υγειονομικές μονάδες των νησιών που είναι αδύνατον με τη στελέχωση που έχουν να αντιμετωπίσουν τυχών ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου».

Το libre, κατά τη χτεσινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, έθεσε το θέμα υπόψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, από τον οποίο και ζήτησε να σχολιάσει τη «λύση» που προτείνει η ΠΟΕΔΗΝ «να ξεκινήσουν πάλι οι εμβολιασμοί στην ηπειρωτική χώρα με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson».

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απάντησε: 

«Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς στα νησιά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, να υπενθυμίσω ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «Γαλάζια Ελευθερία», σε 19 νησιά χορηγείται το εμβόλιο αυτό.

Δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στις δομές των νησιών αυτών επειδή προσέρχονται συμπολίτες μας από άλλα σημεία της χώρας, γιατί οι εμβολιαστικές γραμμές είναι συγκεκριμένες και έχουν συγκεκριμένη παραγωγικότητα ημερησίως. Επομένως, υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων έτσι ώστε να πάει κάποιος.

Το πρόγραμμα αφορά κατοίκους των νησιών αυτών, διαμένοντες ή εποχικούς εργαζόμενους. Και βεβαίως μπορεί εφόσον κάποιος βρει ραντεβού, να πάει. Άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Και ούτε υπάρχει θέμα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson να επιστρέψει, να γίνει στην υπόλοιπη χώρα, κυρίως στην ηπειρωτική χώρα. Βεβαίως και θα γίνει. Για συγκεκριμένους λόγους πήγαμε στα νησιά και το έχουμε εξηγήσει επαρκώς αυτό».

Επιστρέφει σε κανονική λειτουργία ο Ερυθρός Σταυρός

Ένα ακόμα ζήτημα που έθεσε το libre υπόψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ήταν οι καταγγελίες υγειονομικών του νοσοκομείου «Κοργιαλένειο Μπενάκειο – Ερυθρός Σταυρός», ότι παρατείνεται η λειτουργία του ως νοσοκομείο για Covid περιστατικά και αναβάλλεται η επιστροφή του στην κανονικότητα, παρά τις δεσμεύσεις για το αντίθετο.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε αναφερθεί στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, την περασμένη εβδομάδα (με αφορμή και τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας του προσωπικού του νοσοκομείου), επισημαίνοντας ότι ξεκινά σταδιακά να αποδεσμεύει κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ για γενικά περιστατικά και όχι μόνο για τον κοροναϊό, και προέβλεπε την επαναφορά στην κανονικότητα του νοσοκομείου για τις 6 Ιουνίου.

  • «Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, το έχουμε πει ότι όλα τα Νοσοκομεία που ήταν αποκλειστικά για Covid επιστρέφουν στην κανονικότητα.  Ήδη, γνωρίζετε για το Θριάσιο και το Σισμανόγλειο», τόνισε, απαντώντας στο libre,ο κ. Κοντοζαμάνης.

«Έχουν ανοίξει και άλλες δραστηριότητες. Να θυμίσω επί τη ευκαιρία ότι έχουμε γυρίσει κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που ήταν αποκλειστικά για Covid, για χρήση non Covid περιστατικών. Έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα και συγκεκριμένες Μονάδες σε Νοσοκομεία, όπως είναι Καρδιοχειρουργικές Μονάδες, προκειμένου να συνεχιστούν και να προχωρήσουν χειρουργεία, όπως και οι χειρουργικές αίθουσες.

Ο Ερυθρός Σταυρός είναι το επόμενο Νοσοκομείο που θα επιστρέψει στην κανονική του λειτουργία. Ήδη έχουν δοθεί, το έχουμε ανακοινώσει αυτό, 25 κλίνες για περιστατικά του χειρουργικού τομέα του Ερυθρού Σταυρού που ήταν σε αναμονή για χειρουργικές επεμβάσεις και μέχρι τις 7 Ιουνίου εκτιμούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση αυτή

Γιατί μην ξεχνάτε ότι το συγκεκριμένο Νοσοκομείο υποστηρίζεται και από υγειονομικές μονάδες του Στρατού, οι οποίες θα πρέπει και αυτές να επιστρέψουν στην κανονική τους λειτουργία».