Το επικοινωνιακό σφάλμα Μητσοτάκη στην κόντρα της Βουλής- “Ωσεί παρών” ο Ανδρέας

 Το επικοινωνιακό σφάλμα Μητσοτάκη στην κόντρα της Βουλής- “Ωσεί παρών” ο Ανδρέας

Ο πρωθυπουργός έκανε ένα μάλλον σοβαρό επικοινωνιακό σφάλμα κατά την σύγκρουσή του στη Βουλή με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το οποίο, μάλιστα, δεν προέκυψε τυχαία αλλά, όπως φάνηκε και από την επίκληση εγγράφων και ιστορικών ντοκουμέντων, ήταν προετοιμασμένο από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και τους λογογράφους του.

Το σφάλμα έγκειται στο γεγονός ότι παρομοίασε αρκετές φορές τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου και την στάση του για τις αμερικανικές βάσεις, στην διαπραγμάτευση του 1983.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και η εξωτερική του πολιτική “ήρθε” στο επίκεντρο της κόντρας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στη ψηφοφορία για τη κύρωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά , “μου θυμίσατε τον Ανδρέα Παπανδρέου που εκλέχτηκε με το “έξω οι βάσεις του θανάτου” για να υπογράψει το 1983 την παραμονή για 5 χρόνια.

“Αν δεν είχατε κυβερνήσει ποτέ θα μπορούσα να καταλάβω πως αυτές είναι θέσεις κόμματος που δεν έχει περάσει ποτέ από τη βάσανο της λήψης δύσκολων αποφάσεων που αφορούν τα εθνικά θέματα. Κυβερνήσατε όμως και υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό που πιστοποιεί τον τρόπο που εσείς αντιλαμβανόσασταν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Το πόσο γρήγορα ξεχάσατε τις πορείες προς την αμερικανική πρεσβεία και αγκαλιάσατε τις ΗΠΑ ως στρατηγικό εταίρο της χώρας” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απάντηση Τσίπρα

“Νομιζετε ότι θα με προσβάλλετε λέγοντας ότι τηρώ τη στάση απέναντι στις ΗΠΑ που τηρούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν καταλάβατε. Με τιμά να μου το λέτε. Γιατι η σταση της προοδευτικής παράταξης στα εθνικά ήταν πάντα πατριωτική”, απάντησε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Μιχάλη Κατρίνη που αντέδρασε όταν εκείνος αναφέρθηκε στην στάση του Ανδρέα Παπανδρέου το ’90 , τον κάλεσε να απολογηθεί για το “γιατί το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αλλάζει στάση και υπερψηφίζει τη Συμφωνία, παρά το αίτημα του State Department για ενίσχυση του στόλου των F16 στην Τουρκία”.

Τόνισε ότι “εδώ είναι η διαφορά μας”, καθώς “επί ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έγιναν πολύ ουσιαστικά βήματα, είχαμε απόλυτη αίσθηση της ευθύνης να υπερασπιστούμε την εθνική γραμμή και προχωρήσαμε σε επιλογές που ενίσχυσαν το ρόλο της χώρας διεθνώς”.

Το σφάλμα του πρωθυπουργού είναι σαφές. Αφενός ταύτισε τον Αλέξη Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου ως προς την στάση του έναντι της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας, τότε και τώρα,αφετέρου έφερε σε δύσκολη θέση το (νέο) ΠΑΣΟΚ, καθώς δημιούργησε την εντύπωση πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι συνέχεια εκείνης της στάσης του Ανδρέα Παπανδρέου, σε αντιδιαστολή με το άρτι αναβαπτισθέν ως ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ, που ψηφίζει την συμφωνία με τις ΗΠΑ που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Σεραφείμ Κοτρώτσος