Το ECDC αποκαλύπτει την πραγματικότητα για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα – Πόσοι έχουν κάνει δύο δόσεις, ποια ηλικιακή ομάδα δεν κλείνει ραντεβού (πίνακες)

 Το ECDC αποκαλύπτει την πραγματικότητα για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα – Πόσοι έχουν κάνει δύο δόσεις, ποια ηλικιακή ομάδα δεν κλείνει ραντεβού  (πίνακες)

Μια προσεκτική ματιά στα στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) αποκαλύπτει ότι από όλες τις ηλικιακές ομάδες στην Ελλάδα οι πιο ενεργοί πολίτες της χώρας μας και συγκεκριμένα οι παραγωγικές ηλικίες που έχουν τη μεγαλύτερη κινητικότητα και συμμετοχή σε δραστηριότητες και ταξίδια μένουν εκτός εμβολιασμού. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δηλαδή ο “πανευρωπαϊκός ΕΟΔΥ” αποκαλύπτει δηλ. ότι η Ελλάδα έχει πετύχει τον εμβολιασμό με τουλάχιστον μία δόση στο 53,2% του ενήλικου πληθυσμού ενώ άλλες 20 ευρωπαϊκές χώρες έχουν πετύχει υψηλότερο ποσοστό και μόνο 9 χαμηλότερο.

Πολύ καλύτερα τα πηγαίνουμε ως χώρα μας στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, καθώς βρισκόμαστε στην 13η θέση σε σύνολο 30 χωρών με την υψηλότερη επίτευξη πλήρους εμβολιασμένων ενήλικων πολιτών με ποσοστό 40,5%.

Διαπιστώνεται πάντως ότι στους ενήλικους πληθυσμούς που γίνονται εμβολιασμοί δεν είμαστε σε καλά επίπεδα ενώ αν γίνει αναγωγή στο σύνολο του πληθυσμού τα ποσοστά αλλάζουν και να είμαστε σε υψηλότερη κάλυψη. Ίσως αυτό να έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει χαμηλό ποσοστό ανήλικου πληθυσμού σε σχέση με άλλες χώρες.

Να τονίσουμε ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μέχρι και την εβδομάδα που έληξε στις 27 Ιουνίου και αναμένεται επικαιροποίηση την Κυριακή. Η κατάσταση όμως δεν αναμένεται να βελτιωθεί καθώς διαπιστώνεται ότι ολοένα και λιγότερα ραντεβού κλείνονται καθημερινά από Έλληνες πολίτες.

Χθες για παράδειγμα έγιναν ακόμη λιγότεροι εμβολιασμοί σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες και συγκεκριμένα 83.457 εκ των οποίων μόνο τα 39.631 αφορούσαν πρώτη δόση. Είναι σαφές ότι οι πολίτες ρισκάροντας δεν προχωρούν στο κλείσιμο νέων ραντεβού.

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία του ECDC εμβόλια υπάρχουν. Μάλιστα μέχρι τις 27/6 είχαμε παραλάβει συνολικά 9.778.620 δόσεις.

Αναλυτικότερα:

Οι 18-24 ετών

Στις ηλικίες μεταξύ 18 και 24 ετών, η πλατφόρμα των εμβολιασμών άνοιξε τελευταία με όλα τα εμβόλια, με αποτελέσματα πολλά νεαρά άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν να μην έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους.

Συγκεκριμένα, στις ηλικίες αυτές έχει προλάβει να εμβολιαστεί με δύο δόσεις μόλις το 8.3%, ενώ ένα ποσοστό περίπου 4,7% έχει κάνει μόνο την πρώτη δόση. Οι ανεμβολίαστοι στην ομάδα αυτή φτάνουν το 87%.

  • Ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων 18-24 ετών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 12,1%

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς των νέων ανθρώπων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενημέρωσης, πως “οι νέοι μας που σήμερα αποτελούν τον κύριο όγκο των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού, καλό θα είναι να εμβολιαστούν τώρα, άμεσα, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια πίσω στα σπίτια τους και στους γονείς τους μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές”.

Οι 25-49 ετών

Αποτελούν την πιο ενεργή ομάδα του πληθυσμού, με μεγάλη συμμετοχή σε ταξίδια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Στην ομάδα αυτή ανεμβολίαστο είναι το 57,7%, ενώ πλήρως εμβολιασμένο μόλις το 22,4%. Μέχρι το τέλος του μήνα επιπλέον 19,9% που έχει εμβολιαστεί με μία δόση, θα έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.

  • Ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων 25-49 ετών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 22,4%

Οι νέοι που αποτελούν τον κύριο όγκο των πρόσφατων κρουσμάτων, θα πρέπει να εμβολιαστούν και για έναν ακόμη λόγο. Διασπείρουν τον μεταλλαγμένο ιό Δέλτα, στους πιο ευάλωτους ανθρώπους, σύμφωνα με την Καθηγήτρια:

“Μόνη λύση για τον περιορισμό της νέας αύξησης των κρουσμάτων, αλλά και για την αποφυγή της εμφάνισης νέων μεταλλάξεων, είναι να εμποδίσουμε τον ιό να συναντά στον δρόμο του ευάλωτους ανθρώπους”, σημείωσε συγκεκριμένα.

Οι 50 – 59 ετών

Σημαντικό μέρος του ενεργού πληθυσμού αποτελούν και οι πολίτες μεταξύ 50 και 59 ετών. Ανάμεσα σ’ αυτούς, πλήρως εμβολιασμένο είναι το 53%, δηλαδή σχεδόν ο 1 στους 2, ενώ το 9,7% που έχει εμβολιαστεί με μία δόση θα προστεθεί σύντομα στους εμβολιασμένους. Πλήρως ανεμβολίαστοι στην ομάδα αυτή, είναι το 37.3% δηλαδή σχεδόν οι 4 στους 10 πολίτες.

  • Ο μέσος όρος των πλήρως εμβολιασμένων 50-59 ετών ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ είναι 44,6%

Αναφερόμενη σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα, αλλά και τους λίγο μεγαλύτερους, η κα. Παπαευαγγέλου, χαρακτήρισε χαμηλά τα εμβολιαστικά ποσοστά αυτών των πολιτών και επισήμανε τον κίνδυνο που διατρέχουν.

Όπως είπε, σύμφωνα με το ECDC, οι ενήλικες 50-59 ετών έχουν διπλάσιο κίνδυνο να νοσηλευθούν λόγω κορονοϊού, έναντι αυτών που είναι 40-49 ετών.

Επίσης, τόνισε πως υπάρχει σταθεροποίηση και όχι μείωση στους θανάτους στην ομάδα των πολιτών μεταξύ 50 και 64. Θα πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης όλων των ανθρώπων άνω των 50 ετών που κινδυνεύουν από σοβαρή λοίμωξη, είπε.

Συγκεκριμένα ανέφερε: “Τα ποσοστά εμβολιασμού των Ελλήνων 50-64 ετών είναι σημαντικά χαμηλότερα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες, άμεσα, να πειστούν, να κατανοήσουν τα άτομα που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, ότι λόγω ηλικίας ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και να προσέλθουν να εμβολιαστούν”.

Οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες

Αναλυτικά, τα εμβολιαστικά ποσοστά και τα ποσοστά των ανεμβολίαστων στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, κατανέμονται ως εξής:

  • 80+: πλήρως εμβολιασμένοι το 66.6%, με μία δόση το 2,9% και το 30.5% ανεμβολίαστοι
  • 70 – 79 ετών: πλήρως εμβολιασμένοι 74.5%,  4% εμβολιασμένοι με μία δόση και 21.6% ανεμβολίαστοι
  • 60-69: εμβολιασμένοι με δύο δόσεις 66.8% , το 6,6% με μία δόση και το 26.6% ανεμβολίαστοι
Τα ποσοστά των πλήρως εμβολιασμένων στις χώρες της Ευρώπης συγκριτικά με την Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες που παρατηρείται στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ανοδική τάση στο δείκτη θετικότητας (από 1,05% σε 1,92% σε μια βδομάδα), που σε συνδυασμό και με τη μικρή πτώση που παρατηρείται στον ημερήσιο αριθμό των εμβολιασθέντων, επιτείνει το φόβο ότι μπορεί να μην επιτευχθεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι.

Με δεδομένο ότι η Μετάλλαξη Δέλτα έχει καταγραφεί και στη χώρα μας και σύμφωνα με τους επιστήμονες πλήττει ανεμβολίαστους και μικρά παιδιά, οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου προς όλους τους ενήλικες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Επίσης προβληματισμός υπάρχει και σχετικά με την έκδοση των πιστοποιητικών εμβολιασμού ατόμων που έχουν νοσήσει. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Κυβέρνησης, καταγράφονται οι εξής περιπτώσεις:

  • 1η Περίπτωση: Εάν έχετε νοσήσει από COVID-19 με ή χωρίς συμπτώματα, όπως πιστοποιείται από το Εθνικό Μητρώο ασθενών COVID-19, πριν την έναρξη του εμβολιασμού σας, συνιστάται να εμβολιαστείτε με μια μόνο δόση αφού παρέλθει διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Στην περίπτωση αυτή ο εμβολιασμός σας θα θεωρείται ολοκληρωμένος και μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού.
  • 2η Περίπτωση: Εάν έχετε ήδη εμβολιαστεί με την 1η δόση και νοσήσετε πριν από τη 2η δόση, συνιστάται να προγραμματίσετε εκ νέου τη 2η δόση σε διάστημα 6 μηνών από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Ο εμβολιασμός σας θα θεωρείται ολοκληρωμένος μετά από την πραγματοποίηση της επαναληπτικής δόσης και μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού.
  • 3η Περίπτωση: Εάν έχετε νοσήσει από COVID-19 και έχετε ήδη εμβολιαστεί με μια ή δύο δόσεις οποτεδήποτε μετά τη διάγνωση της νόσου, ο εμβολιασμός σας θεωρείται ολοκληρωμένος και μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό εμβολιασμού.
  • 4η Περίπτωση: Εάν έχετε νοσήσει από COVID-19 και ανήκετε σε ευπαθή ομάδα (είστε άτομο με ανοσοκαταστολή λόγω νόσου ή φαρμακευτικής αγωγής), εξαιρείστε από τα παραπάνω και μπορείτε να εμβολιαστείτε μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων και αφού λήξει η περίοδος της απομόνωσης, εντός διαστήματος όχι μεγαλύτερου των τριών μηνών από την ημερομηνία διάγνωσης της νόσου. Ο εμβολιασμός σας θα ολοκληρωθεί με δύο δόσεις.

Με πληροφορίες news247.gr, iatropedia.gr

Σχετικά Άρθρα