“Τίτλοι τέλους” για Βρούτση- Η διπλή ζημία του Μαξίμου από την όζουσα υπόθεση των voucher

 “Τίτλοι τέλους” για Βρούτση- Η διπλή ζημία του Μαξίμου από την όζουσα υπόθεση των voucher

Οι “τίτλοι τέλους” για την θητεία του Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας γράφτηκαν ουσιαστικά χθες το απόγευμα, όταν κατόπιν εντολής από το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να ανακοινώσει την κατάργηση του δικής του εμπνεύσεως προγράμματος τηλεκατάρτισης επιστημόνων με την διαδικασία του voucher των 600 ευρώ.

Το θέμα, μάλιστα, θα παραμείνει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ ενόψει και της σύγκρουσης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα, κι ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν και νέες αποκαλύψεις για την όζουσα υπόθεση.

Το μήνυμα εστάλη μέσω του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, απλώς για επικοινωνιακούς λόγους προκρίθηκε να μην ζητηθεί η παραίτηση του υπουργού αλλά να πιστωθεί στον πρωθυπουργό το ότι “αναγνώρισε το λάθος και το διόρθωσε”. Αυτή είναι και η επιχειρηματολογία που διατυπώνεται από τα κυβερνητικά στελέχη και τα συμπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης.

Με παράλληλο στόχο να φύγουν από το κάδρο οι υποψίες για το οικονομικό σκέλος της ανάθεσης του προγράμματος στα ΚΕΚ, μετά τις αποκαλύψεις της “Εφημερίδας των Συντακτών” και του “Documento”.

Η “γραμμή άμυνας” ενισχύθηκε επικοινωνιακά με το επιχείρημα (;) ότι τα ίδια ΚΕΚ ελάμβαναν προγράμματα τηλεκατάρτισης και επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που ουδείς εξ αυτών δεν αναφέρει πως το ζήτημα δεν αφορούσε τα προγράμματα αυτά καθ΄ αυτά, τα οποία ορθώς δίδονται με αξιοποίηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά η επιλογή να διακινηθεί ποσό πολλών εκατομμυρίων μέσω των συγκεκριμένων ΚΕΚ ενώ ήταν εφικτό (και επιπλέον νόμιμο και ηθικό) τα χρήματα να δοθούν απευθείας στους επιστήμονες, όπως επέτρεπε, άλλωστε, και η σχετική έκτακτη απόφαση της Κομισιόν.

Ο Γιάννης Βρούτσης επιχείρησε να διαστρεβλώσει την υπόθεση παραπέμποντας σε “τυχόν αστοχίες”, αναφερόμενος, προφανώς, στα “τερατουργήματα” τύπου “Σκοιλ Ελικικου” και “Μετση του νέουκτη”. Αυτές, όμως, ήταν γνωστές από την περασμένη Παρασκευή και επί μέρες έγιναν viral στα social media, χωρίς να προκαλέσουν παρέμβαση του πρωθυπουργού. Αντιθέτως, οι κ. Βρούτσης και Γεωργιάδης χλεύαζαν την αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι “βρίσκεται σε απόγνωση για να ανδεικνύει ένα μη σοβαρό θέμα”.

Ούτε, φυσικά, η αποκάλυψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει ως επιλέξιμη δαπάνη την απευθείας καταβολή του επιδόματος των 600 ευρώ σε δικαιούχους, δίχως την παρεμβολή μεσαζόντων, μπορεί να θεωρηθεί λόγος απόσυρσης του προγράμματος τηλεκατάρτισης.

Διότι και αυτό έγινε γνωστό από την περασμένη Δευτέρα και δεν προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης. Τουναντίον, οι ίδιοι υπουργοί συνέχιζαν να το διαψεύδουν και να χλευάζουν την αντιπολίτευση.

Τι μεσολάβησε μέχρις ότου, το απόγευμα της Τετάρτης, ληφθεί η απόφαση του πρωθυπουργού; Μόνο τα δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου που έκαναν λόγο για τα εταιρικά σχήματα των ΚΕΚ που ανέλαβαν το πρόγραμμα και τις διασυνδέσεις τουλάχιστον ενός εξ αυτών με σύμβουλο του υπουργού Εργασίας. Κάτι για το οποίο, ο κ. Βρούτσης δεν τοποθετήθηκε στην ανακοίνωσή του.

Ακόμα και πριν λίγο (Πέμπτη), ο υπουργός Εργασίας, από τη Βουλή, συνέχιζε να μιλά για “αστοχίες” (χωρίς να διευκρινίζει κάτι περισσότερο) και για αναγνώριση του λάθους εκ μέρους.

Η αλήθεια είναι πως τα δημοσιεύματα προκάλεσαν έντονη ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου κι έτσι αναγκάστηκε να παρέμβει και να καταργήσει το πρόγραμμα, δικαιώνοντας έτσι και την Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων που ανέδειξε το θέμα, αλλά και σύμπασα την αντιπολίτευση (κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ) που σήκωσαν τους αντιπολιτευτικούς τόνους κάνοντας λόγο για σκάνδαλο.

Η κατακλείδα είναι πως ο υπουργός Εργασίας είναι πλέον πολιτικά ανενεργός, ουσιαστικά τελεί υπό παραίτηση μέχρι τον επόμενο ανασχηματισμό, ή και νωρίτερα εάν προκύψουν νεότερες αποκαλύψεις που τον αφορούν.

Πρόκειται για το σοβαρότερο πολιτικό πλήγμα που έχει δεχθεί η κυβέρνηση στους εννιά μήνες της θητείας της και συνιστά διπλή ζημία: αφενός πλήττεται στο σκληρό εκλογικό ακροατήριο της μεσαίας τάξης και των ελευθέρων επαγγελματιών, αφετέρου προκάλεσε ένα ευρύτατο αντιπολιτευτικό μέτωπο και ανέδειξε εμμέσως μια ενδιαφέρουσα ομοφωνία του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά.

Η δεύτερη, μάλιστα, εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες με ισχυρό αντιπολιτευτικό λόγο που, κατά ορισμένους, συνιστά μια μικρή αλλά διόλου αμελητέα αντιδεξιά στροφή…

Σχετικά Άρθρα