Τίνος είναι η…πατέντα για τις πατέντες; Πολιτική κόντρα Μαξίμου-ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Μπάϊντεν που παρασύρει και την Ε.Ε

 Τίνος είναι η…πατέντα για τις πατέντες; Πολιτική κόντρα Μαξίμου-ΣΥΡΙΖΑ μετά την πρόταση Μπάϊντεν που παρασύρει και την Ε.Ε

Η πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάϊντεν για την άρση των πατεντών των εμβολίων ώστε να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια υγειονομική κρίση και να υπάρξει επάρκεια εμβολίων όχι μόνο για τις προηγμένες χώρες αλλά και τις φτωχές, προκαλεί έντονη συζήτηση. Η αντίδραση της ΕΕ για την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν συνηγορεί υπέρ της πρότασης Μπάϊντεν, παρότι μέχρι πρότινος η Ευρώπη δεν συζητούσε καν τέτοιο ζήτημα και δια της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της προκάλεσε μείζον θέμα επάρκειας εμβολίων.

Το θέμα προκαλεί και εσωτερική πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας εγκάλεσε τον πρωθυπουργό ότι τον χλεύαζε όταν έκανε την ίδια πρόταση και ανέλαβε σχετικές πρωτοβουλίες, ενώ μεσω πηγών το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ίδια πρόταση πριν ένα χρόνο.

Η αλήθεια, βεβαίως, είναι πως η πρόταση έχει την “πατρότητα” του καθηγητή Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος είχε επισημάνει πως τα εμβόλια πρέπει να είναι δημόσιο αγαθό, αλλά ο πρωθυπουργός είχε κάνει λόγο για αγορά της πνευματικής ιδιοκτησίας κεντρικά από την ΕΕ και όχι για άρση της πατέντας, όπως εκ των υστέρων ισχυρίζεται.

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΑΤΕΝΤΑ
Η προ έτους πρόταση του πρωθυπουργού

Το Μέγαρο Μαξίμου αντέδρασε άμεσα στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

“Να σταματήσουν να κάνουν αρνητική αντιπολίτευση σε οτιδήποτε και να συμβάλουν στην εμβολιαστική καμπάνια προκειμένου να πειστούν όλοι οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο” καλούν κυβερνητικές πηγές τον ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο τη συζήτηση για τις πατέντες των εμβολίων κατά του κοροναϊού. Λίγο νωρίτερα, πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν πως “για το επιχείρημα πως είχε αρθρογραφήσει για τις πατέντες ο κ. Μητσοτάκης, πέρα από το γελοίο του πράγματος, ότι δηλαδή στη συνέχεια χλεύαζε την πρόταση Τσίπρα που υποτίθεται πως είχε κάνει και ο ίδιος (είχε μιλήσει για αγορά και όχι για άρση της πατέντας) και τώρα, μετά την παρέμβαση Μπάιντεν υπέρ αυτής, ξαναθυμήθηκε πως είναι δική του πρόταση, προκύπτει ένα ερώτημα: Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός, όχι σχολιαστής. Αφού υποστήριζε την πρόταση αυτή, τι ακριβώς έκανε εδώ και έξι μήνες και ποια πρωτοβουλία πήρε για την άρση της πατέντας σε διεθνή for a και στην ΕΕ; Καμία απολύτως”.

“Να θυμίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί ξανά να καλλιεργήσει εντυπώσεις, αναζητώντας θετική δημοσιότητα, ότι η πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό είχε διατυπωθεί σε παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε στήριξη της πρότασης του Ηλία Μόσιαλου που είχε δημοσιευθεί στην Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 6 Απριλίου του 2020″ σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΠΑΤΕΝΤΑ
Η πρόταση Μπάϊντεν για άρση (και όχι αγορά) της πατέντας

Η δήλωση:

Να θυμίσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί ξανά να καλλιεργήσει εντυπώσεις, αναζητώντας θετική δημοσιότητα, ότι η πρόταση για τη χρήση των πατεντών ως παγκόσμιο αγαθό είχε διατυπωθεί σε παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε στήριξη της πρότασης του Ηλία Μόσιαλου που είχε δημοσιευθεί στην Frankfurter Allgemeine Zeitung στις 6 Απριλίου του 2020.

Στη συνέχεια, στις 4 Μαΐου 2020, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Διάσκεψη Δωρητών κατά του κορωνοϊού, στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronavirus Global Response δήλωνε: “Η ανακάλυψη και η απόδειξη της αποτελεσματικότητας ενός εμβολίου θα είναι μία από τις κύριες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, ως ανθρωπότητα. Αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Το εμβόλιο θα πρέπει να παραχθεί σε επαρκείς ποσότητες, στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να είναι διαθέσιμο, σε προσιτή τιμή, σε ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό, αρχής γενομένης από τους πιο ευάλωτους. Και πρέπει να διανεμηθεί παγκοσμίως σε ισότιμη βάση. Συνεπώς, προσυπογράφω το κάλεσμα και άλλων ηγετών που έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη διάσκεψη, το εμβόλιο -όποτε εφευρεθεί- θα πρέπει να κηρυχθεί παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Πιστεύω ότι αυτό είναι μία αρχή στην οποία πρέπει να συμφωνήσουμε και ένα σημαντικό μήνυμα που όλοι πρέπει να στείλουμε σήμερα”. Κι αυτή η θέση εξακολουθεί να ισχύει.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε πολύ αργότερα, για να πει ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να λυθεί το πρόβλημα των εμβολίων στην Ελλάδα τη στιγμή που η χώρα αγωνιζόταν να εξασφαλίσει εμβόλια, και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έλεγαν ότι ακόμη κι αν είχαν τις πατέντες δεν θα μπορούσαν να τα παράξουν. Είναι η ίδια εποχή που ο κ. Τσίπρας αμφισβητούσε το εμβολιαστικό πρόγραμμα που κατήρτιζε η κυβέρνηση λέγοντας στις 6 Νοεμβρίου “μας τάζουν ένα εμβόλιο το οποίο δεν υπάρχει» ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στις 11 Ιανουαρίου έλεγε «ότι με το ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτευχθεί ανοσία μέσα στο 2021” και παράλληλα εξέφραζε την αντίθεσή του στην πρόταση Μητσοτάκη για «πράσινο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό.

Καλό θα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσουν να κάνουν αρνητική αντιπολίτευση σε οτιδήποτε και να συμβάλουν στην εμβολιαστική καμπάνια προκειμένου να πειστούν όλοι οι συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο.

H απάντηση ΣΥΡΙΖΑ

Συνέχεια στο θέμα της παρέμβασης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν για την άρση της πατέντας των εμβολίων δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας τον χλευασμό του πρωθυπουργού στη Βουλή, όταν τον Ιανουάριο ο Αλέξης Τσίπρας είχε φέρει το θέμα ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης προς την ΕΕ.
“Μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Συμβούλιο της Ευρώπης οι ΗΠΑ υιοθετούν την πρόταση που έχει στηρίξει από τον Γενάρη ο Αλέξης Τσίπρας για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια για τον Covid19.
Τον Ιανουάριο ο κ. Τσίπρας είχε θέσει το ζήτημα της πατέντας με άρθρο του στο Politico με τίτλο «Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπορικό προϊόν». Την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την κυβέρνηση για την άρση της πατέντας έθεσε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας”, αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Και αναφέρουν την χρονική σειρά των γεγονότων:

“Τις αμέσως επόμενες ημέρες είχε επικοινωνία με το γγ του ΠΟΥ ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.
Η ευρωομαδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με επικεφαλής τον Δ. Παπαδημούλη πήρε σειρά σχετικών πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με επιστολές στον πρόεδρο του ΕΚ, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων (ήδη από τον Ιανουάριο) αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να συσπειρώσει ευρύτερη στήριξη από ευρωβουλευτές (κυρίως από τις ομάδες των Σοσιαλιστών Δημοκρατών και των Πρασίνων, αλλά και ορισμενους του renew και του λαϊκού κόμματος).
Σημειώνεται ότι καμία από αυτές τις επιστολές για στήριξη στην καμπάνια άρσης της πατέντας για τα εμβόλια δεν υπογράφηκε από κάποιον ευρωβουλευτή της ΝΔ.
Στη συνέχεια, το Μάρτη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης και Λ. Αρβανίτης κατέθεσαν σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου, η οποία και υπερψηφίστηκε. Και πάλι οι ευρωβουλευτές ΝΔ αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν.
Αντίστοιχα, το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε σχετική τροπολογία της ευρωομάδας της αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρουγκαλου τον Ιανουάριο.
Την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσιπρας επανήλθε με tweet στην πρόταση για άρση του καθεστώτος προστασίας των πατεντών, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ινδία”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται, δε, στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για όσα είχαν διαμειφθεί σε αντιπαράθεσή τους στη Βουλή πριν μερικούς μήνες για το συγκεκριμένο θέμα:

“Σε όλα αυτά η ΝΔ και η κυβέρνηση όχι μόνο ήταν απούσα αλλά χλεύαζε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για «εμβολιόδεντρο» και ειρωνευόταν λέγοντας πως «πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο».
Όσο για το επιχείρημα πως είχε αρθρογραφήσει για τις πατέντες ο κ. Μητσοτάκης, πέρα από το γελοίο του πράγματος, ότι δηλαδή στη συνέχεια χλεύαζε την πρόταση Τσίπρα που υποτίθεται πως είχε κάνει και ο ίδιος (είχε μιλήσει για αγορά και όχι για άρση της πατέντας) και τώρα, μετά την παρέμβαση Μπάιντεν υπέρ αυτής, ξαναθυμήθηκε πως είναι δική του πρόταση, προκύπτει ένα ερώτημα: Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός, όχι σχολιαστής. Αφού υποστήριζε την πρόταση αυτή, τι ακριβώς έκανε εδώ και έξι μήνες και ποια πρωτοβουλία πήρε για την άρση της πατέντας σε διεθνή for a και στην ΕΕ; Καμία απολύτως”, αναφέρει η Κουμουνδούρου.

Σχετικά Άρθρα