• 23 Ιουνίου, 2021

Τι συμβαίνει όταν κάνει το εμβόλιο κάποιος που νοσεί χωρίς να το γνωρίζει – Τι απαντά στο libre η Βάνα Παπαευαγγέλου

 Τι συμβαίνει όταν κάνει το εμβόλιο κάποιος που νοσεί χωρίς να το γνωρίζει – Τι απαντά στο libre η Βάνα Παπαευαγγέλου

Με αφορμή το γεγονός ότι η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, διαγνώστηκε χτες, μία ημέρα πριν εμβολιαστεί, θετική στον κοροναϊό, το libre ρώτησε την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, για τις συνέπειες του εμβολιασμού ταυτόχρονα με μόλυνση από τον ιό.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Πιο συγκεκριμένα, ρωτήσαμε την κα Παπαευαγγέλου για το ενδεχόμενο κάποιος πολίτης που έχει προγραμματίσει να εμβολιαστεί να έχει την ίδια ή την προηγούμενη ημέρα του εμβολιασμού μολυνθεί από τον ιό και να μην το γνωρίζει, να μην έχει εκδηλώσει συμπτώματα.

Μπορεί να αποβεί επιζήμιος ο εμβολιασμός ταυτόχρονα με τη μόλυνση;

  • «Στην περίπτωση που κάποιος δεν γνωρίζει ότι έχει ήδη μολυνθεί και εμβολιαστεί, το εμβόλιο δε θα «απαντήσει» τόσο ισχυρά όσο στην περίπτωση που δεν ήταν μολυσμένος. Θα υπάρξει κάποια «απάντηση» στον ιό, αλλά δε θα είναι τόσο ισχυρή όσο αν δεν ήταν μολυσμένος. Θα είναι ανεπαρκής η «απάντηση». Αυτό ισχύει για όλα τα εμβόλια: όταν είμαστε ασθενείς, δεν «απαντάμε» καλά στα εμβόλια. Δεν «πιάνει», όπως λέμε. Αν έχει μολυνθεί κάποιος δύο εβδομάδες πριν και κάνει το εμβόλιο δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν μολυνθεί δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, το εμβόλιο πάλι έχει προλάβει να δημιουργήσει ένα μικρό τείχος ανοσίας. Αν συμβούν ταυτόχρονα μόλυνση από τον ιό και εμβολιασμός, δε θα είναι η απάντηση του οργανισμού έντονη. Εκείνο που θα βοηθήσει στην περίπτωση αυτή είναι η δεύτερη δόση του εμβολίου. Όταν ήδη έχει νοσήσει, έστω και ασυμπτωματικά και κάνει τη δεύτερη δόση. Ακόμα και αν δεν έπιασε η πρώτη, η δεύτερη δόση θα έχει μεγάλη απάντηση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος».

Να θυμίσουμε εδώ ότι η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία θα εμβολιαζόταν το Σάββατο 8 Μαΐου όπως έκανε γνωστό η ίδια με ανάρτησή της στα social media, ένιωσε συμπτώματα, πονοκέφαλο και ατονία, που την υποψίασαν και την οδήγησαν να κάνει Covid test, το οποίο βγήκε θετικό.

Ο εμβολιασμός της κας Ζαχαράκη, με το εμβόλιο της AstraZeneca, αναβάλλεται αλλά δε ματαιώνεται, καθώς όπως δήλωσε η ίδια:

  • «περιμένω με αγωνία να μπορέσω να εμβολιαστώ όταν επιτρέψουν οι συνθήκες. Εμβολιαζόμαστε και κερδίζουμε τις ζωές μας πίσω».