• 21 Ιανουαρίου, 2022

Τι σημαίνει το “ΟΚ” του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις φρεγάτες του Π.Ν. – Αντιδρούν οι Γάλλοι

 Τι σημαίνει το “ΟΚ” του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις φρεγάτες του Π.Ν. – Αντιδρούν οι Γάλλοι

Η χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περί αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ αποτελεί στην πραγματικότητα την επισημοποίηση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο πιθανό πρότζεκτ του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο ωστόσο φαίνεται να έρχεται σε σύγκρουση με την ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία.

Στην ανακοίνωση παρατίθενται μάλιστα και διάφορες τιμές. Όπως για παράδειγμα τα 2,5 δισ. αναβάθμισης των ΜΕΚΟ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσό αυτό είναι δυνητικό και αναφέρεται στη πιθανότητα συνολικής αναβάθμισης και των τεσσάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του ΠΝ και όσο στον προϋπολογισμό που διαθέτει το ελληνικό κράτος γι’ αυτό το πρότζεκτ.

Προς το παρόν, πάντως, και με δεδομένη την απόφαση για προώθηση των διαδικασιών για απόκτηση και νέων κορβετών, δεν είναι διόλου σαφές ότι το ΠΝ επιθυμεί την αναβάθμιση και των τεσσάρων ΜΕΚΟ. Αντιθέτως, επικρατεί μια γενικότερη άποψη για μερική αναβάθμιση των δύο και χρήση των υπολοίπων δυο είτε ως εκπαιδευτικών πλοίων, είτε για την υποστήριξη των άλλων δυο. 

Επιπλέον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίστηκε και μια καταγραφή πρότασης για την πώληση των φρεγατών MMSC στο ΠΝ. Πρόκειται – κατά πάσα πιθανότητα- για μια γραφειοκρατική διαδικασία που ήλθε με κάποια καθυστέρηση.

Και τούτο διότι το ΠΝ έχει προχωρήσει οριστικά και αμετάκλητα στην απόφαση για απόκτηση τριών Γαλλικών φρεγατών FDI. Μάλιστα το υπουργείο εθνικής άμυνας θα παρουσιάσει στη Βουλή τη συμφωνία. Επιπλέον, η σύμβαση είναι ήδη έτοιμη, έπειτα από διαπραγμάτευση σε επίπεδο ΓΕΝ και Γάλλων. 

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρεται πως ενέκρινε τη δυνητική πώληση των τεσσάρων φρεγατών και του εξοπλισμού τους, αξίας 6,9 δισεκ. δολαρίων. Η κίνηση έρχεται προτού συμπληρωθούν τρεις μήνες μετά την υπογραφή στο Παρίσι από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρόμοιας συμφωνίας, η οποία μένει να οριστικοποιηθεί.

Η Ουάσιγκτον ενέκρινε επίσης την πιθανή σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών κλάσης MEKO, εκτιμώμενης αξίας 2,5 δισ. δολαρίων.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η σύμβαση θα συναφθεί «με τον νικητή διεθνούς διαγωνισμού» του ελληνικού ΠΝ για τον εκσυγχρονισμό του υλικού του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συμφωνία που ανακοινώθηκε την 28η Σεπτεμβρίου από τους ηγέτες της Γαλλίας και της Ελλάδας δεν είναι οριστική.

Η γαλλική αντίδραση

Η συμφωνία για την πώληση τριών γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα «μόλις υπογράφτηκε», ανακοίνωσε το Σάββατο το γαλλικό Υπουργείο ‘Αμυνας, κρίνοντας ως «παλιά και άκυρη» την «ανταγωνιστική προσφορά» που παρουσίασαν, πιθανόν ετεροχρονησμένα οι ΗΠΑ.

«Από τότε που ξεκίνησαν η συζήτηση με τους ‘Ελληνες η αμερικανική προσφορά δεν είναι υπο μελέτη. Εκτός αυτού, υπογράψαμε το συμβόλαιο με τους ‘Ελληνες. ΄Εχει οριστικοποιηθει (paraphé) η συμφωνία εδώ και λίγες μέρες», ανακοίνωσε ενδεικτικά το γαλλικό υπουργείο Άμυνας σε μία προσπάθεια να κραατήσει ήπιους τόνους μεν, αλλά να δείξει ταυτόχρονα και την ενόχληση της γαλλικής πλευράς.

Με πληροφορίες: ΚΑθΗΜΕΡΙΝΗ, HellasJournal