• 24 Ιανουαρίου, 2022

Τι ισχύει τελικά για την Πάρνηθα – Επιτρέπεται η μετακίνηση για ατομική άθληση; – Εξηγήσεις από την Πολ. Προστασία

 Τι ισχύει τελικά για την Πάρνηθα – Επιτρέπεται η μετακίνηση για ατομική άθληση; – Εξηγήσεις από την Πολ. Προστασία

Μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας που έδειχνε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με το ποδήλατό του στην Πάρνηθα και τη συνάντησή του με πολίτες που έκαναν μότο κρος, όλοι αναρωτιούνται πλέον αν και εφόσον κάτι τέτοιο επιτρέπεται.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, κλήθηκε να τοποθετηθεί για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και αφού εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση που έκρινε σφόδρα τη φωτογραφία του πρωθυπουργού, αποσαφήνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έκανε κάτι νόμιμο» και πως «η άθληση στην Πάρνηθα είναι κάτι που επιτρέπεται».

Ουσιαστικά το «μπαλάκι» είναι στο τερέν της αστυνομίας για να επιτρέπει ή όχι τη μετακίνηση εν μέσω lockdown σε περιοχή εκτός του τόπου κατοικίας των πολιτών για ατομική άθληση κατά τους ελέγχους που διενεργεί.

Σύμφωνα με iEidiseis.gr που επικαλείται πηγές της Πολιτικής Προστασίας «υπάρχει ένα κενό» και υπενθύμισαν ότι «οι οδηγίες και συστάσεις που είχαν δοθεί ήταν για ατομική άθληση πλησίον του τόπου κατοικίας».

Oικογενειακές στιγμές χαλάρωσης» στην εξοχή | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Σε ερώτηση για το αν επιτρέπεται η μετακίνηση σε περιοχή πλην του τόπου κατοικίας για αθληση, οι ίδιες πηγές απάντησαν ότι «δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να το απαγορεύει».

Μάλιστα, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι σε κάθε περίπτωση «εξαρτάται από το άθλημα».

«Είναι καθαρά θέμα ελεγκτικού οργάνου. Ο αστυνομικός θα πρέπει να καταλάβει με κάποιο τρόπο ότι δεν πάτε για καφέ στη Βουλιαγμένη» τόνισαν.

Επανέλαβαν δε όσα έχει πει ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Χαρδαλιάς, για την ατομική άθληση.

Για να αποσαφηνιστεί περαιτέρω το πότε και σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπει η αστυνομία τη μετακίνηση για ατομική άθληση πηγές της Πολιτικής Προστασίας έφεραν ως παράδειγμα το σερφ. Ένα άθλημα που χρειάζεται σανίδα και άλλον εξοπλισμό και που -υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις- μπορεί να επιτραπεί εφόσον ο πολίτης αποδείξει ότι μεταβαίνει στη θάλασσα για αυτό τον λόγο.

Σε κάθε περίπτωση όμως συνέστησαν «υπομονή για όσο διαρκεί όλο αυτό».

Οι κωδικοί μετακίνησης με SMS στο 13033

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

Υπενθυμίζεται πως τα SMS μετακίνησης στο 13033 πρέπει να έχουν της εξής μορφή:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Στο Χ πρέπει να αναγράφεται ένας από τους λόγους μετακίνησης με τις εξής έξι αιτιολόγιες:

1 – Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2 – Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3 – Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4 – Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
5 – Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6 – Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.