• 28 Φεβρουαρίου, 2021

Τι ισχύει με τους θανάτους εθελοντών για το εμβόλιο του κοροναϊού

 Τι ισχύει με τους θανάτους εθελοντών για το εμβόλιο του κοροναϊού

Την αντίδραση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλία Μόσιαλου προκάλεσαν δημοσιεύματα που έκαναν αναφορά στους δύο θανάτους εθελοντών του εμβολίου για τον κορονοϊό.

Ορισμένοι ανάφεραν πως το εμβόλιο ευθύνεται για τους δύο θανάτους με τον καθηγητή να ξεκαθαρίζει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, επικαλούμενος ανακοινώσεις του FDA, και συμπλήρωσε ότι τέσσερις ακόμα εθελοντές που ήταν στην ομάδα και έλαβαν το εικονικό φάρμακο πέθαναν επίσης κατά τη διάρκεια των κλινικών δοκιμών.

«Κανένας από αυτούς τους έξι θανάτους δεν αξιολογήθηκε από τους ερευνητές ως σχετιζόμενος με το εμβόλιο υπό μελέτη, όπως αναφέρεται στην έκθεση που περιλαμβάνει τα δεδομένα των περίπου 38.000 συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ» τόνισε σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics.

«Αν ήθελε κάποιος να το παίξει έξυπνος θα μπορούσε να βγάλει ένα τίτλο, πως 4 άτομα που δεν πήραν το εμβόλιο πέθαναν στις κλινικές δοκιμές των Pfizer/BioNTech, άρα καλύτερα να κάνουμε το εμβόλιο» συμπλήρωσε ο κ. Μόσιαλος, εξηγώντας παράλληλα πως όσον αφορά στους θανάτους, δεν υπάρχει καμία στατιστική διαφορά στη ομάδα που έλαβε το εμβόλιο σε σύγκριση με την ομάδα που δεν έλαβε το εμβόλιο.

Στη συνέχεια ο κ. Μόσιαλος παρέθεσε όλα τα στοιχεία για τους θανάτους:

«Οι δύο θάνατοι στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο συνέβησαν σε συμμετέχοντες στην ομάδα άνω των / ή 56 ετών. Αφορούσαν ένα σοβαρό συμβάν από αρτηριοσκλήρυνση (με επακόλουθο θάνατο τρεις ημέρες μετά την 1η δόση), και μια καρδιακή ανακοπή (60 ημέρες μετά τη 2η δόση με επακόλουθο θάνατο τρεις ημέρες μετά την ανακοπή).

Στην ομάδα που έλαβε το εικονικό εμβόλιο, οι δύο αφορούν συμμετέχοντες στην ομάδα κάτω των / ή 55 ετών, και πέθαναν από άγνωστα αίτια (ή άλλες διαθέσιμες πληροφορίες επί του παρόντος), 34 ημέρες μετά τη 2η δόση, και οκτώ ημέρες μετά την 1η δόση.

Αναφορικά με τους άλλους 2 συμμετέχοντες, τους άνω των 56 ετών, υπήρξε ένα συμβάν εγκεφαλικού επεισοδίου 15 ημέρες μετά τη 2η δόση και ένα περιστατικό που σχετίζεται με έμφραγμα του μυοκαρδίου 16 ημέρες μετά την 1η δόση».

Όπως αναφέρει στη συνέχεια της ανάρτησής του, στις ΗΠΑ το 2018 πέθαναν 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί. Αυτό αντιστοιχεί στο 0,87% του συνόλου του πληθυσμού. «Αν κάνουμε αναγωγή στους 38.000 που αναφέρονται στην έκθεση θα έπρεπε να πεθάνουν μέσα σε ένα χρόνο 330 άτομα. Επειδή όμως η σύσταση των 38.000 εθελοντών δεν είναι αντίστοιχη του γενικού πληθυσμού των ΗΠΑ, παρότι συμπεριλαμβάνει ένα μεγάλο πληθυσμό ηλικιωμένων και ευάλωτων, ας υποθέσουμε πως ο αναμενόμενος αριθμός θανάτων στη διάρκεια ενός έτους θα ήταν το 20% αυτού που αντιστοιχεί, δηλαδή 66 άτομα: το οποίο σημαίνει περίπου 5,5 θάνατοι το μήνα. Άρα δεν είναι καθόλου παράδοξο που πέθαναν 6 άνθρωποι σε μια κλινική δοκιμή που διήρκησε πάνω από μήνα» συμπληρώνει.

«Άρα, καλύτερα να πάρουμε το εμβόλιο;» είναι το ερώτημα που θέτει ο Ηλίας Μόσιαλος, απαντώντας: «Δεν θα το έλεγα αυτό με βάση το ότι πέθαναν περισσότεροι στο σκέλος του εικονικού φαρμάκου. Αλλά, να καταλάβουμε πως όσοι παίρνουν μέρος στις δοκιμές δεν είναι αθάνατοι. Μπορεί δυστυχώς να πεθάνουν, από μια καρδιακή ανακοπή για παράδειγμα».

«Το γεγονός ότι πέθαναν περισσότεροι στην ομάδα που δεν έλαβε το εμβόλιο, θα μπορούσε να με οδηγήσει να πω ότι καλύτερα να κάνουμε το εμβόλιο. Αλλά δεν λέω ούτε αυτό. Αυτό που λέω είναι πως πρέπει να καταλάβουμε τι γίνεται στις κλινικές δοκιμές. Θάνατοι μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή, από άλλα αιτία. Επομένως δεν θα χρησιμοποιήσω το γεγονός ότι πέθαναν περισσότεροι στην ομάδα που πήρε το εικονικό φάρμακο για να πω ότι είναι καλύτερα τα εμβόλια» πρόσθεσε.

Οι απόψεις που δημοσιεύονται στο libre.gr είναι προσωπικές και εκφράζουν μόνο τον συγγραφέα.