• 31 Ιουλίου, 2021

Ταξίδι με πλοίο: Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι – Τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν στο λιμάνι – Όλες οι αλλαγές

 Ταξίδι με πλοίο: Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι – Τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν στο λιμάνι – Όλες οι αλλαγές

Tα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αναλαμβάνουν από σήμερα τους ελέγχους για την επιβίβαση στα πλοία. Η τροποποίηση στη διαδικασία αποφασίστηκε μετά τις καταγγελίες για ανυπαρξία ελέγχων στα έγγραφα Covid των επιβατών. Μάλιστα σύμφωνα με νεότερες οδηγίες, οι επιβάτες καλούνται να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν από την προγραμματισμένη ώρα απόπλου, ενώ έως τώρα η σύσταση ήταν για μία ώρα πριν.

Η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί, από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

 • Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού,
 • Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης,
 • Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.
 • Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι έως δώδεκα (12) ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Από τις ως άνω υποχρεώσεις εξαιρούνται:

 • Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),
 • Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,
 • Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρου-Γαλατά Τροιζηνίας, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
 • Οι ανήλικοι από δώδεκα (12) έως δεκαεπτά (17) ετών οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής https://www.ynanp.gr/el/ καθώς και στην ιστοσελίδα https://sea.travel.gov.gr/.

Παράλληλα αναμένεται η έκδοση της ΚΥΑ για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης που θα ισχύσει από αύριο 15 Ιουλίου.

 • Ερώτηση: Πώς θα ελέγχεται η ταυτοπροσωπία για την είσοδο σε κλειστούς χώρους;
  Απάντηση: Με ταυτότητα/διαβατήριο/δίπλωμα
 • Ερώτηση: Πώς θα λειτουργούν στοές και αεριζόμενοι εσωτερικοί χώροι εστίασης;
  Απάντηση: Μόνο για εμβολιασμένους/ νοσήσαντες
 • Ερώτηση: Πώς θα λειτουργήσουν τα εστιατόρια εντός εμπορικών κέντρων;
  Απάντηση: Αμιγείς εσωτερικοί χώροι- Όχι περιορισμοί στους εξωτερικούς
 • Ερώτηση: Πώς θα μπαίνουν σε εσωτερικούς χώρους εστίασης οι ανήλικοι;
  Απάντηση: Προς ώρας με self- test, από Σεπτέμβριο ίσως μόνο εμβολιασμένοι 15-17 ετών.
 • Ερώτηση: Γιατί δεν επιτρέπονται οι όρθιοι σε αμιγείς χώρους;
  Απάντηση: Ελαχιστοποίηση υγειονομικού κινδύνου λόγω μετάλλαξης.
 • Ερώτηση: Τι θα γίνει με όσους δεν εμβολιάζονται για αμιγώς ιατρικούς λόγους;
  Απάντηση: Τριμελείς Επιτροπές ανά ΥΠΕ θα αξιολογούν αιτήματα.
 • Ερώτηση: Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι από το Λιμενικό στα λιμάνια;
  Απάντηση: Έλεγχοι στους προβλήτες, όχι στους καταπέλτες πλοίων.