Τα απόρρητα πρακτικά των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία επί Σημίτη και Παπανδρέου

 Τα απόρρητα πρακτικά των διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία επί Σημίτη και Παπανδρέου

Στο αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών εισχώρησε η «Εστία» και δημοσιεύει σήμερα, «τα απόρρητα πρακτικά των ‘διερευνητικών’ συνομιλιών μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας», σύμφωνα δε, με όσα αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα, «ο Σημίτης είχε δεχθεί μειωμένη αιγιαλίτιδα ζώνη για Θράκη (!), Θάσο, Σαμοθράκη» και «ο (Γιώργος) Παπανδρέου είχε δεχθεί έξι μόλις, μίλια για τα νησιά (!) με επίσημο χάρτη, ενταφιάζοντας το δικαίωμα για δώδεκα».

Σύμφωνα, πάντα, με το ίδιο δημοσίευμα, «επί κυβερνήσεως Κώστα Σημίτη είχε δεχθεί να συζητήσει πρόταση των Τούρκων για μειωμένη αιγιαλίτιδα ζώνη για την Θράκη (!!!), την Θάσο και την Σαμοθράκη! Επίσης συζητούσε την επιλεκτική διαφοροποίηση των χωρικών υδάτων των νησιών του Αιγαίου ώστε αυτά να έχουν 12 μίλια στη Δυτική πλευρά τους και 8 ή 10 μίλια ανάλογα με την περίπτωση στην Ανατολική πλευρά τους, που ‘κοιτά’ προς τα τουρκικά παράλια. Επίσης εγένετο δεκτό πως νησιά που ευρίσκονται λίγες δεκάδες μέτρα από την απέναντι τουρκική ακτή θα είχαν χωρικά ύδατα έως το μέσον της γραμμής οριοθετήσεως».

Εστία

Κατά τις πληροφορίες της «Εστίας», επί κυβερνήσεως Γ.Α. Παπανδρέου, «οι Έλληνες διπλωμάτες μετέφεραν τότε στους Τούρκους συναδέλφους τους μια πρόταση του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου την οποία και λάτρεψαν: η Ελλάς πρότεινε την επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια για την ηπειρωτική χώρα και εδέχετο την επέκταση χωρικών υδάτων μόνο στα 6 μίλια για τα νησιά! Λέγεται μάλιστα πως στους φοριαμούς του Υπουργείου Εξωτερικών βρέθηκαν και χάρτες στους οποίους απετυπώνετο η ελληνική πρότασις και τους οποίους έχουν στη διάθεσή τους οι Τούρκοι!» και, προσθέτει, «το ‘φοβερό’ ήταν ότι οι Τούρκοι προσήρχοντο στις συζητήσεις (σ.σ. με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πια) με τους χάρτες Παπανδρέου ως δική τους πρόταση! Κάτι το οποίο δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτό, γι’ αυτό και οι διερευνητικές έληξαν άδοξα το δεύτερο χρόνο της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ το 2016».

Υπάρχει όμως και ένα σύγχρονο «δια ταύτα» που πρέπει να προβληματίσει: «Ιδού λοιπόν γιατί η Μέρκελ ζητεί να επιστρέψουμε στο 2016, ιδού γιατί το πεδίο είναι ναρκοθετημένο, ιδού γιατί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που άριστα επιμένει στην ύπαρξη της μίας και μόνης διαφοράς πρέπει να προσέξει να μην πέσει στην παγίδα του Βερολίνου! Και ιδού γιατί τώρα πρέπει να προχωρήσουν τα σχέδια Δένδια για επέκταση χωρικών υδάτων στα 12 μίλια».

Ανεξαρτήτως, πάντως, του τι θα γίνει από …αύριο στον ελληνο-τουρκικό διάλογο, η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός (για όσα, δηλαδή, προηγήθηκαν).

Ν. Παπ.

Σχετικά Άρθρα