• 18 Απριλίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Τζανακόπουλος και Γεροβασίλη οι “φύλακες” της πειθαρχίας- Οι διάλογοι Τσίπρα-Τσακαλώτου

 ΣΥΡΙΖΑ: Τζανακόπουλος και Γεροβασίλη οι “φύλακες” της πειθαρχίας- Οι διάλογοι Τσίπρα-Τσακαλώτου

Με ευθύνη του γραμματέα της Κ.Ε. Δ. Τζανακόπουλου και της γραμματέα της Κ.Ο. Ό. Γεροβασίλη θα λειτουργήσει η επιτροπή δεοντολογίας. Εισήγηση που πήρε το πράσινο φως από το Πολιτικό Συμβούλιο. Ωστόσο, αρκετά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για “στραπάτσο” του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, όπως τονίζουν, αναγκάστηκε να ανακαλέσει την συγκρότηση του πειθαρχικού οργάνου, καθώς η αρχική εισήγηση ήταν η σύσταση τετραμελούς οργάνου (με Νάσο Ηλιόπουλο και Θανάση Θεοχαρόπουλο εκτός των δύο πρώτων).

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση “παραφωνιών” οι δύο γραμματείς θα επικοινωνούν με τα… απρόσεκτα στελέχη και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν κριθεί απαραίτητο, θα τους ζητείται να ανακαλέσουν τη δήλωσή τους, ενώ σε διαφορετική περίπτωση οι δύο γραμματείς θα παραπέμπουν το θέμα στα αρμόδια πολιτικά – κομματικά όργανα.

Σε σχέση με τον Ευ. Τσακαλώτο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να του είπε πως έκανε λάθος με τη δημοσιοποίηση της αντίθεσής του με τον χαρακτηρισμό “πολιτικός απατεώνας”, ιδίως σε αυτή τη συγκυρία. Έπειτα από συζήτηση σε ήπιο και συντροφικό κλίμα, όπως μετέφεραν συμμετέχοντες στο Π.Σ., εξηγήθηκε ότι δεν ήταν μομφή στον πρόεδρο αλλά πολιτική θέση, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη οι διαφωνίες να τίθενται στα όργανα του κόμματος.

«Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ το ζήτημα του Ευκλείδη ισοβαρές με αυτό της Τζάκρη. Πιστεύω όμως, Ευκλείδη, ότι έπραξες λάθος με τη δημοσιοποίηση της διαφωνίας σου. Οι όποιες διαφωνίες πρέπει να τίθενται στα συλλογικά όργανα», είπε συγκεκριμένα ο Αλέξης Τσίπρας, σε ήπιους, πάντως, τόνους.

Από την άλλη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε το λάθος «timing», όπως είπε, της παρέμβασής του, τονίζοντας παράλληλα ότι πριν προλάβουν να το «εργαλειοποιήσουν τα κέντρα της ΝΔ, κάποιοι εντός κόμματος πρόλαβαν να το δημοσιοποιήσουν και να εκφράσουν τη δυσφορία τους», δείχνοντας προφανώς τον Παύλο Πολάκη.

Στα οργανωτικά ζητήματα συμφωνήθηκε η περαιτέρω προώθηση του στόχου της διεύρυνσης και ενοποίησης του φορέα με στόχο την ομαλή μετάβαση στο συνέδριο με εξωστρέφεια.

Έτσι το επόμενο διάστημα τα στελέχη και οι οργανώσεις θα “τρέξουν” σε όλη την Ελλάδα με νέες χρεώσεις, νομαρχιακές συνδιασκέψεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Ευθύνη θα έχουν το Πολιτικό Συμβούλιο, η Οργανωτική Γραμματεία, το Οργανωτικό Γραφείο και με μέριμνα για την ενισχυμένη εκπροσώπηση των νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.