ΣΥΡΙΖΑ: Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου – Ο στόχος της αυτοδυναμίας, η διαφαινόμενη ρήξη μετά την απομόνωση της “Ομπρέλας”

 ΣΥΡΙΖΑ: Τα συμπεράσματα του Συνεδρίου – Ο στόχος της αυτοδυναμίας, η διαφαινόμενη ρήξη μετά την απομόνωση της “Ομπρέλας”

Αν κατέστη κάτι σαφές στο τέλος των εργασιών του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα φτάσει μέχρι τέλους την τακτική του Μάο. Τα λουλούδια άνθισαν αλλά όπως έχουμε γράψει στο libre η ώρα του κλαδέματος φαίνεται ότι έχει φτάσει. Η απόπειρα της Ομπρέλας να δυναμιτίσει το κλίμα ακόμη και στο πέσιμο της αυλαίας του Συνεδρίου μπορεί να είναι και η τελευταία πράξη του δράματος με τη ρήξη να είναι προ των πυλών.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η ηγετική ομάδα της Ομπρέλας δεν συμβιβάστηκε με την ήττα της κάλπης και φυσικά δεν την ικανοποίησε ο συσχετισμός δύναμης όπως αυτός καταγράφηκε από τις κάλπες που στήθηκαν το Σάββατο για την έγκριση της τροπολογίας Τσίπρα για την απευθείας εκλογή από τη βάση της ΚΕ.

  • Η απογοήτευση από το αποτέλεσμα, το οποίο δεν είχε μπροστά στο ποσοστό που συγκέντρωσε η δική της πρόταση για να μην αλλάξει ουσιαστικά το καταστατικό το 3 αλλά το 2, επιβεβαιώνοντας τον κατ’ εκτίμηση συσχετισμό που είχε διαμορφωθεί προσυνεδριακά με την επιρροή της να φτάνει οριακά στο ένα τέταρτο των Συνέδρων,

Με τα πούλμαν να ζεσταίνουν τις μηχανές τους έξω από το ταε κβο ντο και τους σύνεδρους με τις βαλίτσες στο χέρι να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή τις τελευταίες τυπικές ψηφοφορίες για την έγκριση των αλλαγών του καταστατικού, η ηγετική ομάδα της Ομπρέλας έβαλε φωτιά στη διαδικασία θέτοντας θέμα καταμέτρησης βλέποντας ότι υπήρχε σε εκείνη την δύσκολη ώρα της διάλυσης του Συνεδρίου , το ενδεχόμενο η τροπολογία της, κόντρα στην πρόταση για απλοποίηση της εγγραφής των νέων μελών που πρότεινε ο πρόεδρος ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, να περάσει.

  • Η ένταση ήταν τέτοια που για μια ακόμη φορά η Ομπρέλα κατάφερε να βάλει απέναντί της όλες τις τάσεις και να απομονωθεί περισσότερο στο κόμμα. Η εικόνα των διαπληκτισμών και της έντασης με φωνές και αντεγκλήσεις επισκίασε την καταληκτική ομιλία του προέδρου δίνοντας τελικά την αίσθηση του εμφύλιου σπαραγμού στο κόμμα.

Οι φωτογραφίες με τους έντονους διαλόγους μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου δεν άφησαν περιθώρια παρερμηνειών για το πόσο δύσκολες είναι πλέον οι σχέσεις μεταξύ των κορυφαίων στελεχών.

Οι απανωτές ψηφοφορίες και η συμβιβαστική πρόταση του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλου δεν ικανοποίησαν την Ομπρέλα και τον Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος είπε ότι «υποβαθμίζεται το κυρίαρχο Σώμα του Συνεδρίου». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έφτασε στο σημείο να προτείνει προκήρυξη και 4ου Συνεδρίου αποκλειστικά για το καταστατικό.

  • Τόσο από τις τρεις απανωτές απόπειρες ψηφοφορίας δια της ανατάσεως της χειρός όσο και από όσα ακολούθησαν μέχρι το ζήτημα να το κλείσει οριστικά με την τρίτη παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας, με κλειστές τις κάμερες αυτή τη φορά, ήταν για τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης η απόδειξη ότι το δίλημμα που τέθηκε στην κάλπη ήταν ακατέργαστο και γι’ αυτό προέκυψε και το συντριπτικό αποτέλεσμα υπέρ του.

Στέλεχος της Ομπρέλας σημείωνε ότι αποδείχτηκε ότι τελικά οι υποστηρικτές της πρότασης Τσίπρα για απευθείας εκλογή από τη βάση φοβήθηκαν τη διαδικασία.

Ήρεμη δύναμη

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι τίποτα πλέον δεν τον εμποδίζει από το να λύνει ηγεμονικά τα προβλήματα και τα εμπόδια που του βάζουν ακόμη και στο ίδιο του κόμμα. Με την τελική του παρέμβαση εξουδετέρωσε τα επιχειρήματα της ομπρέλας και φωτογραφίζοντας τεχνηέντως τις πραγματικές τους προθέσεις του με το εξής απλό επιχείρημα όπως το διατύπωσε ο ίδιος.

  • «Πηγαίνουμε στις 15 του Μάη χωρίς να υπάρχει εκκρεμότητα στη βασική διαφορετική άποψη. Ούτως ή άλλως στις 15 με αυτοπρόσωπη παρουσία στην κάλπη, θα εγγράφεται κάθε μέλος… Άρα δεν υπάρχει διαφωνία» ανέφερε αποδεικνύοντας ότι η πρόθεση της Ομπρέλας ήταν να δυσκολέψει την εκλογή του ίδιου του κ. Τσίπρα με ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή εμποδίζοντας ουσιαστικά και το άνοιγμα του κόμματος.

Το Συνέδριο εξάλλου όπως είπε και μέσα από τις κάλπες που στήθηκαν την τρίτη ημέρα των εργασιών θα κλείσει τυπικά τις εργασίες του με τις κάλπες της 15ης Μάη με την εκλογή του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου. Έτσι η πρόταση να στηθεί και τρίτη κάλπη την ημέρα των εκλογών για την έγκριση του καταστατικού μόνο για τους 5.500 σύνεδρους θα είναι το επισφράγισμα της διαδικασίας.

Όμως ο Αλέξης Τσίπρας επεφύλασσε και μια δυσάρεστη έκπληξη στην τορπίλη που είχε ρίξει ήδη η Ομπρέλα και συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος.

  • «Μπορούμε είτε με διαρκές Συνέδριο είτε με την απευθείας έγκριση στα μέλη μας, με ψηφιακό τρόπο, μέσα από πλατιά συζήτηση. Έχουμε τρόπο» σημείωσε με νόημα προειδοποιώντας ουσιαστικά την ηγετική ομάδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης ότι τα ψέματα τελείωσαν και όλα μπορούν να κρίνονται από τα ίδια τα μέλη τα οποία μέχρι και σήμερα αποδεικνύεται ότι στηρίζουν συντριπτικά τις προτάσεις του.  

Από το προεδρικό στρατόπεδο πολλοί μιλούν ήδη για στημένο σκηνικό.

Πρώτος ανοιχτά και δημόσια τοποθετήθηκε ανοιχτά και χωρίς περιστροφές ο Παύλος Πολάκης γράφοντας ότι σπάει το μορατόριουμ που είχε επιβάλλει ο πρόεδρος και στον ίδιο

«Μετά το σημερινό «στήσιμο», από μένα «ΑΝΟΧΗ» και «ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ» τέλος!»

Αναμφίβολα ήταν το μεγαλύτερο πλήγμα στην εικόνα ενός συνεδρίου που πανθομολογούμενα στο εσωτερικό του κόμματος είχε στεφθεί από απόλυτη επιτυχία. Η στόχευση της Ομπρέλας σημειώνουν αρκετά στελέχη ήταν να χαλάσει αυτή την εικόνα προς τα έξω και να χαλάσει το κλίμα δίνοντας νέες λαβές στον αντιπολιτευόμενο Τύπο να αλλοιώσουν τα ισχυρά μηνύματα που έστειλε στις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις.

Και τώρα για αυτοδυναμία

Αυτό που φαίνεται να ενόχλησε περισσότερο από όλα όσα ακούστηκαν  στο Συνέδριο ήταν η απόλυτη προσήλωση του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων τάσεων στην πορεία για την ανάληψη της εξουσίας. Ο Αλέξης Τσίπρας το είπε περιφραστικά στέλνοντας τα μηνύματά του στον όμορο χώρο του ΚΙΝΑΛ και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Δεν θα περιμένουμε για πάντα, είπε, και τον κάλεσε αν δεν μπορεί να ανοίξει τα χαρτιά του ας ζητήσει τουλάχιστον εκλογές για να φανούν αν η πρόθεσή του είναι να φύγει η Δεξιά από την εξουσία και συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης από το Μέγαρο Μαξίμου.

  • Ουσιαστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην εναρκτήρια ομιλία του όσο και στην καταληκτική τοποθέτησή του ήταν σαφής ότι πλέον ο στόχος και όσο πλησιάζουν οι εκλογές αυτό θα επιβεβαιώνεται είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι το πρώτο κόμμα στις κάλπες της απλής αναλογικής.

Κι αν ο ίδιος δεν το είπε καθαρά ότι πλέον ο στόχος είναι ακόμη και η αυτοδυναμία, είχε φροντίσει από τη δεύτερη κιόλας ημέρα των εργασιών ο Παύλος Πολάκης να το κάνει λιανά… «Εμείς θα απευθυνθούμε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Εάν δεν το δεχτούν είτε γιατί είναι κολλημένοι, είτε γιατί είναι πιασμένοι, τότε θα πάμε σε εκλογές με την ενισχυμένη που ζητάμε αυτοδυναμία για να εφαρμόσουμε αυτό το αριστερό σχέδιο».

Και αυτό φαίνεται ότι ήταν το κερασάκι στην τούρτα για την Ομπρέλα και τα ηγετικά της στελέχη. Οι περισσότεροι το δείχνουν με τη στάση τους και τη ρητορική τους αποφεύγοντας ή με επιδερμικές αναφορές να αναφερθούν σε νίκη στις εκλογές και στα σενάρια συγκυβέρνησης με την κεντροαριστερά.

Ο Νίκος Βούτσης πάντως το είπε χωρίς περιστροφές μιλώντας τόσο στο βήμα όσο και σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες για τον κίνδυνο το κόμμα μέσα από το μετασχηματισμό του κινδυνεύει από το «συνδρομο» Μπερλίνγκουερ ή του γαλλικού κομμουνιστικού κόμματος. «Όχι στην οικοδόμηση μιας κυβερνητικής Αριστεράς που πάση θυσία και κάθε φορά θα είναι κόμμα εξουσίας».

Κι αυτό ο Νίκος Βούτσης το είπε σε ένα Συνέδριο που η οργάνωσή του και τα διακυβεύματά του ήταν αντίστοιχα, όπως σημειώθηκε από την πρώτη ημέρα,ενός κυβερνητικού κόμματος.

Παναγιώτης Δρίβας