• 6 Αυγούστου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις και ποια είναι η πιο κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων

 ΣΥΡΙΖΑ: Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις και ποια είναι η πιο κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων

Στην Κουμουνδούρου επιμένουν να εστιάζουν στα λεγόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων. Το στοίχημα όμως που έχει θέσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και με το οποίο αναμετρώνται τα στελέχη του κόμματος είναι η κινητοποίηση της πιο κρίσιμης μάζας των ψηφοφόρων στην κάλπη που συστηματικά από το 2009 απέχει από τις εκλογές.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Μπορεί η διαφορά από τη ΝΔ να παραμένει διψήφια και σε σημείο τέτοιο που μπορεί να αποκαρδιώνει τους ψηφοφόρους ωστόσο επιμένουν και σύμφωνα με την ανάγνωση που κάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι, η ΝΔ υφίσταται διαρκή φθορά ακριβώς εκεί που είχε επενδύσει προεκλογικά για να πείσει το εκλογικό της ακροατήριο.

  • Το δόγμα “νόμος και τάξη” δεν φαίνεται να πείθει κανένα πλέον και η διαχείριση της πανδημίας έχει επηρεάσει ένα κομβικό κομμάτι της κοινωνίας, τους νέους οι οποίοι από την Άνοιξη και έπειτα σε συντριπτικά ποσοστά και οριζόντια σε όλες τις μετρήσεις δηλώνουν απογοητευμένοι.

Όμως ότι καταγράφεται σε κυβερνητική φθορά δεν σε σημαίνει ότι νομοτελειακά κερδίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο άλλος πόλος του συστήματος.

Καν’ το όπως οι Δημοκρατικοί

Το στοίχημα το οποίο έχει να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν έμπειρα κομματικά στελέχη διαβάζοντας τους κοινωνικούς συσχετισμούς και τις διαθέσεις μια ολόκληρης κοινωνίας είναι η επιστροφή των αποστασιοποιημένων πολιτών στην κάλπη.

  • 1,2 εκατ ψηφοφόροι έχουν φύγει ανεπιστρεπτί από τις κάλπες από το 2009 μέχρι σήμερα. Η αποχή σε κάθε εκλογική αναμέτρηση σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Από το 29% το ’09 μέσα σε μια δεκαετία παγιώθηκε σε πάνω από 40% καταγράφοντας ρεκόρ το 2015 με 44% και 42% στις τελευταίες εκλογές.

Η κινητοποίηση αυτού του κόσμου προϋποθέτει ένα ισχυρό κίνητρο και αυτό αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ την τελευταία διετία.

Τα πεδία έχουν ανοίξει πάνω στα οποία μπορεί να αναπτυχθούν δυναμικές καταστάσεις, όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό της νέα γενιάς τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και τα ζητήματα Δημοκρατίας και της κλιματικής αλλαγής.

  • «Αν δεν αντιστραφεί αυτή η αποστασιοποίηση των πολιτών δεν είναι καλά τα πράγματα» σημείωνε κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επιμένοντας ωστόσο ότι «το παιχνίδι είναι ανοιχτό» για την Αριστερά.

Οι εξελίξεις στις ΗΠΑ με την ανατροπή του Ντόναλτ Τραμπ από τους Δημοκρατικούς είναι ένα παράδειγμα που δεν περνά απαρατήρητο σε επίπεδο στρατηγικής.

Ο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις πραγματοποίησαν μια προεκλογική εκστρατεία με έντονη αριστερή ατζέντα και ρητορική για τα δεδομένα της αμερικανικής πολιτικής σκηνής υπό την πίεση και της αριστερής πτέρυγας του Σάντερς.

Κινητήριος δύναμη ήταν το κίνημα black lives mater το οποίο όχι απλά πολιτικοποίησε μια μεγάλη μερίδα των αμερικανών που μέχρι χθες παρέμεναν αποστασιοποιημένοι αλλά έφερε εκατομμύρια ψηφοφόρους στις κάλπες.

Οι 17αρηδες

Το στοιχείο που δημιουργεί αισιοδοξία και δίνει ώθηση στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις επόμενες κάλπες είναι η νέα γενιά ψηφοφόρων. Κι αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επί δικής του διακυβέρνησης προνόησε δίπλα στην απλή αναλογική να προσθέσει και την ψήφο από τα 17 έτη.

Στις επόμενες κάλπες υπολογίζεται ότι θα έχουν το δικαίωμα ψήφου περίπου 700 χιλιάδες νέοι. Τα σημάδια για την προσέλκυσή τους είναι ενθαρρυντικά και τα ανοίγματα που έχει πραγματοποιήσει ο κ. Τσίπρας στα νεανικά ακροατήρια δεν φαίνεται να μένουν χωρίς αντίκρισμα μέχρι τώρα.

Είναι η οικονομία

Στο σημερινό Πολιτικό Συμβούλιο θα μπουν οι τελευταίες πινελιές για την προγραμματική συνδιάσκεψη τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Τα ζητήματα αυτά ωστόσο φαίνεται θα έρθουν να κουμπώσουν δίπλα στον απολογισμό της διετίας που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις δυο ημέρες των τηλεδιασκέψεων που θα ανοίξουν σε σειρά θεματικών συζητήσεων με φορείς, μέλη και φίλους του κόμματος.

Με ενδιαφέρον λοιπόν αναμένεται η απόφαση που θα συνοδεύσει τη σημερινή συνεδρίαση για την επόμενη ημέρα της πανδημίας και τους άξονες της στρατηγικής που θα αναπτύξει ο Αλέξης Τσίπρας για το επόμενο διάστημα με τα σύννεφα όμως να πυκνώνουν πάνω από την ΕΕ λόγω και της επιστροφής που επιχειρεί να επιβάλλει η Γερμανία γρηγορότερα απ’ ό,τι αναμένεται στις πολιτικές Σόιμπλε και τη λιτότητα.

Κι όλα αυτά μια ανάσα πριν τη Σύνοδο Κορυφής και την παρουσία του κ. Τσίπρα στην προσύνοδο του PES με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως παρατηρητή να παρίσταται στους ευρωπαίους σοσιαλιστές με ένα μήνυμα, όχι άλλη λιτότητα.