ΣΥΡΙΖΑ: Οι κινήσεις Τσίπρα ρίχνουν τους τόνους ενόψει Συνεδρίου – Νέα αρχή με πρόβα εθνικών εκλογών

 ΣΥΡΙΖΑ: Οι κινήσεις Τσίπρα ρίχνουν τους τόνους ενόψει Συνεδρίου – Νέα αρχή με πρόβα εθνικών εκλογών

Η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών, το σαρωτικό κύμα ακρίβειας, η γενικευμένη ανασφάλεια και η κατάρρευση ιδεολογική και πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το κλίμα μέσα στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας και οι τάσεις που συσπειρώνονται γύρω του φιλοδοξούν να εκμεταλλευτούν για την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική αλλαγή με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές της απλής αναλογικής.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Αν και κανείς δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι το Συνέδριο θα είναι μια ανώδυνη διαδικασία σε σχέση με τους τόνους που θα επιλέξει η ηγετική ομάδα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης μετά τις τελευταίες συνθετικές κινήσεις του προέδρου στο τελευταίο Πολιτικό Συμβούλιο οι προετοιμασίες για το 3ο Συνέδριο που αρχίζει σε τρεις ημέρες είναι πυρετώδεις.

  • Μείζον ζήτημα σύμφωνα με κομματικές πηγές είναι να αξιοποιηθεί η συγκυρία που βλέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει σπαταλήσει όλο το πολιτικό του κεφάλαιο και την ήττα του πλέον να είναι διπλή και στην κοινωνία και στην ιδεολογική ηγεμονία με τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα να έχει καταρρεύσει εν μέσω αλλεπάλληλων κρίσεων.

Και τα σήματα για την μοναδική ευκαιρία αξιοποίησης της συγκυρίας που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη φορά αριστερά στη διακυβέρνηση απευθύνονται πρώτιστα στο εσωκομματικό πεδίο.

Η σύγκρουση αναμένεται αναπόφευκτη στην αρένα του Συνεδρίου με την Ομπρέλα και τα στελέχη της να δηλώνουν αποφασισμένοι να επιστρέψουν τη συζήτηση στην κυβερνητική αποτίμηση και αυτοκριτική της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τις αιχμές και τη πολεμική να κορυφώνεται στο ταυτοτικό ζήτημα με αφορμή τις καταστατικές αλλαγές που προωθεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σύνθημα του Συνεδρίου είναι σαφές:

  • Πολιτική Αλλαγή και Νέα Αρχή και στο συγκεκριμένο χρόνο το Συνέδριο δεν πρέπει να κυλήσει στην  εσωστρέφεια. Σημείο καμπής των τριήμερων εργασιών θα είναι φυσικά η ψηφοφορία του Σαββάτου μετά το μεσημέρι για την τροπολογία Τσίπρα με την απευθείας εκλογή από τα μέλη της βάσης του κόμματος για την ανάδειξη της ΚΕ και του προέδρου στις 15 Μαΐου.

Πρόβα εκλογών

Με πρώτιστο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη το Συνέδριο φιλοδοξεί να επαναβεβαιώσει τις ρίζες του στην κοινωνία και την Αριστερά. Μέχρι όλοι φαίνεται να βρίσκουν αρκετό κοινό έδαφος για να συνεχίζουν ενωτικά. Τα προβλήματα στις σχέσεις προεδρικών και Ομπρέλας έρχονται στην επιφάνεια όταν η συζήτηση έρχεται στην αλλαγή του καταστατικού και το άνοιγμα του κόμματος.

Η πρόσφατη διαδικασία για την ανάδειξη των 5.000 συνέδρων αποτύπωσε μια πλατιά αποδοχή της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα αλλά ταυτόχρονα και μια τόνωση της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις κομματικές διαδικασίες. Ο τριπλασιασμός των μελών του ΣΥΡΙΖΑ και ο τριπλασιασμός της συμμετοχής στις προσυνεδριακές κάλπες αποτύπωσε την υπεροχή της ανάγκης για διεύρυνση και μετασχηματισμό του κόμματος σε ένα ΣΥΡΙΖΑ που μετατοπίζεται από την ριζοσπαστική Αριστερά στη σύγχρονη κοινωνική Αριστερά.

  • Οι τάσεις που συσπειρώνονται γύρω από την πρόταση Τσίπρα ενισχύθηκαν και εξασφάλισαν άνετη συμμετοχή έως και πρωτιές σε πολλές περιπτώσεις στις κομματικές οργανώσεις με τα στελέχη της κίνησης μελών, της ΡΕΝΕ, της Γέφυρας και της ΔΗΜΑΡ να πλασάρονται στις πρώτες θέσεις.

Κι αυτό ήταν το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα θα γίνει αμέσως μετά το συνέδριο και εφόσον το Συνέδριο ανάψει το Σάββατο το πράσινο φως με την πρόβα εθνικών εκλογών καθώς το κόμμα θα κάνει την πρώτη αποτίμηση δυνάμεων και οι ίδιοι οι υποψήφιοι που κατεβαίνουν υποψήφιοι για μια θέση στην ΚΕ καθώς στον ένα μήνα που παρεμβληθεί μέχρι τα μέσα Μάη οι υποψήφιοι θα πρέπει να ριχτούν σε μια προεκλογική μάχη του σταυρού στις περιφέρειές τους.

  • Η μάχη αυτή θα αναδείξει τους 300 με τους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκροτήσει τη δική του μικρή Βουλή με την οποία θα κληθεί να φτάσει μέχρι τις εθνικές κάλπες.

Η ποσόστωση του 20% για την περιφέρεια και του 15% για την Αττική δίνει πολλά περισσότερα κίνητρα για τα μικρότερα και μεσαία στελέχη να τρέξουν την υποψηφιότητά τους για μια θέση στην ΚΕ ενώ ταυτόχρονα όπως εκτιμάται θα δώσει έναυσμα για ζύμωση με τις τοπικές κοινωνίες σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και επαγγελματικών ή εργασιακών οργανώσεων και επιμελητηρίων.

Νέες εγγραφές

Η τελευταία αναθεωρημένη πρόταση πάντως του Αλέξη Τσίπρα όπως την κατέθεσε στο Πολιτικό Συμβούλιο εξακολουθεί να τελεί σύμφωνα με εκτιμήσεις κομματικών παραγόντων υπό αίρεση. Κι ενώ η Ομπρέλα επέμεινε στην κάθετη άρνησή της για την αλλαγή του καταστατικού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη αρχική του πρόταση για ανοιχτό μητρώο μέχρι τις 2 Μαΐου, τελικά άνοιξε κι άλλο τη διαδικασία με τη δυνατότητα εγγραφής νέων μελών ακόμη και την Κυριακή των εκλογών.

  • Κανείς δεν πρέπει να αποκλείει το ενδεχόμενο αν τα πράγματα γίνουν ακόμη πιο συγκρουσιακά και η ομπρέλα κατεβάσει δική της πρόταση το Σάββατο απέναντι στην πρόταση Τσίπρα, τότε ο πρόεδρος να ανοίξει κι άλλο τη διαδικασία προτείνοντας η εγγραφή μελών την ημέρα των εκλογών να αφορά και στην εκλογή των μελών της ΚΕ. Τότε με τους σημερινούς συσχετισμούς που καταγράφηκαν στο 80-20 η Ομπρέλα να χάσει περισσότερο έδαφος.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως αποφεύγει να πει αριθμούς και να βάλει τον πήχη σε κάποιο ύψος με το οποίο ήταν ικανοποιημένος από την συμμετοχή δεδομένης και της πίεσης που πέφτει πάνω στο ΣΥΡΙΖΑ για την αναπόφευκτη σύγκριση με τη συμμετοχή στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ ή της ΝΔ παρότι εν πολλοίς άδικη με δεδομένο ότι στις εκλογές των άλλων κομμάτων είχαν δικαίωμα ψήφου και μη μέλη ή φίλοι όπως αποκαλούνται.

Η πρώτοι πάντως που κάνουν τη σύγκριση είναι τα ίδια τα μέλη της Ομπρέλας με προφανή στόχο να απαξιώσουν σε ένα βαθμό της διαδικασία που έχει επιλέξει η ηγεσία στην Κουμουνδούρου.

Παναγιώτης Δρίβας