• 11 Μαΐου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Κενό στρατηγικής οι… όροι Δένδια – Η ανάλυση φέρνει προβληματισμό για την επόμενη μέρα – Η αντίδραση ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ

 ΣΥΡΙΖΑ: Κενό στρατηγικής οι… όροι Δένδια – Η ανάλυση φέρνει προβληματισμό για την επόμενη μέρα – Η αντίδραση ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ

Σε πρώτο χρόνο η αντίδραση του Νίκου Δένδια στις προκλήσεις Τσαβούσογλου εκλήφθηκε με ικανοποίηση από την Κουμουνδούρου. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε μια στιγμή μεγάλης έντασης ανέπτυξε τις πάγιες ελληνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά και μάλιστα επί τουρκικού εδάφους.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ήταν επιτακτική ανάγκη να συμβεί αυτό μετά τις πολύμηνες – πάνω από ένα χρόνο – τουρκικές προκλήσεις από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο και απ;o την Κρήτη μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο σημείωναν.

  • «Η επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, μετά από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στην οποία ορθώς προέβη ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας, δεν γεμίζει αυτό το κενό».

Με αυτό τον τρόπο σχολίαζε επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ την απάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στον Τούρκο ομόλογό του.

Όμως πίσω από τις λέξεις υποκρύπτεται έντονος προβληματισμός για τους χειρισμούς τόσο του κ. Δένδια όσο και της κυβέρνησης.

  • «Η Ελλάδα πρέπει να θέτει η ίδια την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν και να μην λειτουργεί απαντώντας απλώς σε προκλήσεις, πρωτοβουλίες ή ενέργειες της γείτονος» σχολίασε επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα όρια του Νίκου Δένδια

Στην Κουμουνδούρου σύμφωνα με πληροφορίες παρατήρησαν μια κλιμακούμενη αντίδραση του υπουργού εξωτερικών ή οποία μάλιστα όπως σημείωναν ήταν αρκετά «κλικ» πάνω από τα συνήθη όρια της διπλωματίας.

Στην ανάλυση που γίνεται σε πρώτο χρόνο το αρχικό συμπέρασμα είναι ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν πολύ αυστηρός με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών στο παλάτι, με τον Τούρκο Πρόεδρο να στέλνει ουσιαστικά μήνυμα στον Έλληνα Πρωθυπουργό οτι τα περιθώρια διαλόγου είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Κι αν το σήμα της Αθήνας ήταν για εξίσου αυστηρή απάντηση στις προκλήσεις, με όρους Δένδια ίσως τα περιθώρια αυτά να ήταν σχεδόν ανύπαρκτα που δεν άφηναν περιθώρια διπλωματικών ελιγμών και γι’ αυτό ο κ. Δένδιας τίναξε στον αέρα την Συνέντευξη Τύπου από την πρώτη κιόλας τοποθέτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Γνώστης των διπλωματικών θεμάτων σχολίαζε στο libre πως αν ο στόχος του κ. Δένδια ήταν να μην προχωρήσει ο διάλογος τότε το ερώτημα είναι αν υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα.

Οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

Τρία ερωτηματικά θέτει το Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής για την κοινή συνέντευξη Δένδια – Τσαβούσογλου, περιμένοντας επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση.

«Πέρα από το αυτονόητο, τη διατύπωση των θέσεων της χώρας μας από τον υπουργό Εξωτερικών κατά την συνέντευξη με τον κ. Τσαβούσογλου, προκύπτουν ερωτηματικά.

  • Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση ;
  • Ποιος ήταν ο στόχος ;
  • Τι συζητήθηκε στις κατ ίδιαν συναντήσεις ;

Περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση», αναφέρει το Κίνημα Αλλαγής, στο σχόλιό του για την συνάντηση και την κοινή συνέντευξη.

ΚΚΕ: Το «παζάρι» αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται συμβιβασμός για συνεκμετάλλευση σε Αν. Μεσόγειο-Αιγαίο

«Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου στην ‘Αγκυρα, ως συνέχεια των “διερευνητικών συνομιλιών” μεταξύ των δύο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφησυχάσει το λαό μας», αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Το ΚΚΕ επισημαίνει, παράλληλα, ότι «στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι ο ανταγωνισμός και η οικονομική συνεργασία των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας-Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών».

«Η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, στην αποστρατικοποίησή τους, στον χαρακτηρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης -όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης- ως τουρκικής, και σε άλλες διεκδικήσεις.

Στις συνθήκες αυτές, τα περί θετικού κλίματος και ατζέντας που ακούστηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου δείχνουν ότι το “παζάρι” αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται συμβιβασμός για τη συνεκμετάλλευση στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, με μεσολαβητές τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στο φόντο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχουν και οι δύο κυβερνήσεις», σημειώνει η ανακοίνωση του κόμματος, και καταλήγει:

«Οι ύμνοι του κ. Δένδια στο αποκαλούμενο ”κοινοτικό κεκτημένο” αποκρύπτει τον πραγματικό ρόλο της ΕΕ, που διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία και παρεμβαίνει με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σε βάρος των λαών της περιοχής και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας».