• 23 Ιουνίου, 2021

ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση Μπάϊντεν: “Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός, όχι σχολιαστής.Τι έκανε για την άρση της πατέντας; Απολύτως τίποτε”

 ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση Μπάϊντεν: “Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός, όχι σχολιαστής.Τι έκανε για την άρση της πατέντας; Απολύτως τίποτε”

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Συνέχεια στο θέμα της παρέμβασης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν για την άρση της πατέντας των εμβολίων δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας τον χλευασμό του πρωθυπουργού στη Βουλή, όταν τον Ιανουάριο ο Αλέξης Τσίπρας είχε φέρει το θέμα ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης προς την ΕΕ.

“Μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Συμβούλιο της Ευρώπης οι ΗΠΑ υιοθετούν την πρόταση που έχει στηρίξει από τον Γενάρη ο Αλέξης Τσίπρας για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια για τον Covid19.
Τον Ιανουάριο ο κ. Τσίπρας είχε θέσει το ζήτημα της πατέντας με άρθρο του στο Politico με τίτλο «Τα εμβόλια είναι δημόσιο αγαθό, όχι εμπορικό προϊόν». Την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο από την κυβέρνηση για την άρση της πατέντας έθεσε και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας”, αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Και αναφέρουν την χρονική σειρά των γεγονότων:


“Τις αμέσως επόμενες ημέρες είχε επικοινωνία με το γγ του ΠΟΥ ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη στήριξη του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.
Η ευρωομαδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με επικεφαλής τον Δ. Παπαδημούλη πήρε σειρά σχετικών πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με επιστολές στον πρόεδρο του ΕΚ, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων (ήδη από τον Ιανουάριο) αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να συσπειρώσει ευρύτερη στήριξη από ευρωβουλευτές (κυρίως από τις ομάδες των Σοσιαλιστών Δημοκρατών και των Πρασίνων, αλλά και ορισμενους του renew και του λαϊκού κόμματος).
Σημειώνεται ότι καμία από αυτές τις επιστολές για στήριξη στην καμπάνια άρσης της πατέντας για τα εμβόλια δεν υπογράφηκε από κάποιον ευρωβουλευτή της ΝΔ.
Στη συνέχεια, το Μάρτη οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης και Λ. Αρβανίτης κατέθεσαν σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου, η οποία και υπερψηφίστηκε. Και πάλι οι ευρωβουλευτές ΝΔ αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν.
Αντίστοιχα, το Συμβούλιο της Ευρώπης υιοθέτησε σχετική τροπολογία της ευρωομάδας της αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρουγκαλου τον Ιανουάριο.
Την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσιπρας επανήλθε με tweet στην πρόταση για άρση του καθεστώτος προστασίας των πατεντών, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ινδία”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται, δε, στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για όσα είχαν διαμειφθεί σε αντιπαράθεσή τους στη Βουλή πριν μερικούς μήνες για το συγκεκριμένο θέμα:


“Σε όλα αυτά η ΝΔ και η κυβέρνηση όχι μόνο ήταν απούσα αλλά χλεύαζε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για «εμβολιόδεντρο» και ειρωνευόταν λέγοντας πως «πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με ένα νόμο και ένα άρθρο».
Όσο για το επιχείρημα πως είχε αρθρογραφήσει για τις πατέντες ο κ. Μητσοτάκης, πέρα από το γελοίο του πράγματος, ότι δηλαδή στη συνέχεια χλεύαζε την πρόταση Τσίπρα που υποτίθεται πως είχε κάνει και ο ίδιος (είχε μιλήσει για αγορά και όχι για άρση της πατέντας) και τώρα, μετά την παρέμβαση Μπάιντεν υπέρ αυτής, ξαναθυμήθηκε πως είναι δική του πρόταση, προκύπτει ένα ερώτημα: Ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός, όχι σχολιαστής. Αφού υποστήριζε την πρόταση αυτή, τι ακριβώς έκανε εδώ και έξι μήνες και ποια πρωτοβουλία πήρε για την άρση της πατέντας σε διεθνή for a και στην ΕΕ; Καμία απολύτως”, αναφέρει η Κουμουνδούρου.