• 29 Νοεμβρίου, 2020

Συνθήκες εμπλοκής σε αν. Μεσόγειο και Αιγαίο -Απειλές Ακάρ για 60 πολεμικά σε ετοιμότητα- Γεωτρύπανα μετά τις αμερικανικές εκλογές

 Συνθήκες εμπλοκής σε αν. Μεσόγειο και Αιγαίο -Απειλές Ακάρ για 60 πολεμικά σε ετοιμότητα-  Γεωτρύπανα μετά τις αμερικανικές εκλογές

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, αποκάλυψε ότι η γείτονα βρίσκεται σε πολεμική ετοιμότητα, προχωρώντας σε κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής, καθώς όπως είπε η χώρα του είναι έτοιμη για… οτιδήποτε στο Αιγαίο με 60 πλοία.

«Εξήντα πλοία του τουρκικού στόλου βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Στην ξηρά, στη θάλασσα, στον αέρα, τα αεροπλάνα μας, συμπεριλαμβανομένης της πολεμικής μας αεροπορίας, είναι στη διάθεσή μας. Για τι; Για να υπερασπιστούν το δίκαιό μας. Όποιος θέλει ας έρθει», είπε ο Ακάρ μιλώντας στη στρατιωτική ακαδημία στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με το sigmalive.com, ο Ακάρ υποστήριξε πως «η μόνη λύση να λυθεί το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου είναι να έρθει η Ελλάδα και να μιλήσει με την Τουρκία. Όμως με εγωισμούς, κακομαθημένες συμπεριφορές, και λέγοντας πως θα γίνει “ότι θέλω εγώ”, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός.

Ο σεισμός της προηγούμενης Παρασκευής φάνηκε να φέρνει προς στιγμή πιο κοντά τις δύο χώρες, ωστόσο πριν περάσουν 48 ώρες από τις διπλωματικές αβρότητες Μητσοτάκη – Ερντογάν μέσω Twitter, η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η ελληνική πλευρά απάντησε με αντι-Navtex. Το δε υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Παράλληλα, η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.»

Η ανακοίνωση προσθέτει: «Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά.»

Η κατάσταση ξεφεύγει

Η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει καθώς όπως ο ίδιος αποκάλυψε πέραν του ερευνητικού Oruc Reis είναι έτοιμος να βγάλει και τα τρυπάνια της Τουρκίας με απώτερο στόχο να δημιουργήσει συνθήκες εμπλοκής στο Αιγαίο.

“Και με το Oruc Reis, και με το Barbaros και με το Fatih η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνές της” διεμήνυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε: «Όταν θα ανακαλύψει κοιτάσματα, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά»!

Σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού, το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές μελέτες στην Ανατολική Μεσόγειο μαζί με δύο άλλα σκάφη, τα Αταμάν και Τζένγκις Χαν.

Πλέον έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται το εφιαλτικό σενάριο ότι αμέσως μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να προσβάλλει την εν δυνάμει ελληνική ΑΟΖ με γεωτρύπανα προκειμένου να προχωρήσει σε εξορύξεις.

Δεν είναι καθόλου απίθανο να προχωρήσει ακόμα και σε προσβολή της ήδη χαραγμένης ελληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ και εκεί τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα και πιο επικίνδυνα. Προς το παρόν η ελληνική πλευρά απαντά μόνο μέσω της διπλωματικής οδού στις εντεινόμενες προκλήσεις των Τούρκων.