• 20 Οκτωβρίου, 2020

Σύνοδος Κορυφής-ΤΩΡΑ: Τελεσίγραφο μερικών εβδομάδων στην Τουρκία-“Όχι” σε άμεσες κυρώσεις

 Σύνοδος Κορυφής-ΤΩΡΑ: Τελεσίγραφο μερικών εβδομάδων στην Τουρκία-“Όχι” σε άμεσες κυρώσεις

France’s President Emmanuel Macron speaks with Germany’s Chancellor Angela Merkel and with with other European leaders prior to an European Union (EU) summit at the European Council Building in Brussels, Belgium October 15, 2020. Kenzo Tribouillard/Pool via REUTERS

Τελεσίγραφο μερικών εβδομάδων αλλά χωρίς άμεσες κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι το θέμα που κυριαρχεί αυτή την ώρα στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με ανταπόκριση του OpenTV

Η Ελλάδα και η Κύπρος πιέζουν την ΕΕ για δραστικά μέτρα κατά της τουρκικής προκλητικότητας. Κορυφώνεται η αγωνία για τις αποφάσεις της Συνόδου.

Αυτό που προσδοκά η ελληνική πλευρά είναι να υπάρχει μία ισχυρή αναφορά στην Τουρκία στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η οποια θα ξεκαθαρίζει και τα επόμενα βήματα για τις συνέπειες, να γίνει δηλαδή λίγο πιο απτή η εφαρμογή των κυρώσεων.

Κυρώσεις όμως εδώ και τώρα είναι δεδομένο ότι δεν θα επιβληθούν, καθώς χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, αλλά και η Ουγγαρία, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους, θέλουν ήπια στάση απέναντι στην Τουρκία και αν μη τι άλλο να εξαντληθεί το περιθώριο του διμήνου, δηλαδή μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.