• 27 Σεπτεμβρίου, 2020

Συνάντηση στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας- Τουρκίας στο ΝΑΤΟ- Θέμα αποχώρησης του Oruc Reis θα θέσει η Αθήνα

 Συνάντηση στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας- Τουρκίας στο ΝΑΤΟ- Θέμα αποχώρησης του Oruc Reis θα θέσει η Αθήνα

Turkish seismic research vessel Oruc Reis is escorted by Turkish Navy ships as it sets sail in the Mediterranean Sea, off Antalya, Turkey, August 10, 2020. Picture taken August 10, 2020. Turkish Defence Ministry/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVE.

Αύριο Τετάρτη συγκαλείται στις Βρυξέλλες το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, που αποτελείται από τους Πρέσβεις των χωρών-μελών που είναι διαπιστευμένοι στην Συμμαχία.

Την σύγκληση είχε ζητήσει η Ελλάδα και -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- στη διάρκειά της θα τεθεί από την Αθήνα το αίτημα για αποχώρηση του Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Με την κίνηση αυτή -που είχε ως αποτέλεσμα να μετατεθεί για την Πέμπτη η πιθανή συνάντηση των στρατιωτικών ακολούθων Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ- η Αθήνα διασφάλισε ότι η “πολιτική” συζήτηση σε επίπεδο Πρέσβεων θα προηγηθεί των όποιων τεχνικών συνομιλιών.

Η Ελλάδα προσέρχεται στη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με έναν στόχο: να επαναλάβει σε κάθε τόνο πως προϋπόθεση για τις όποιες συζητήσεις των δύο μερών είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και πως η αποκλιμάκωση δεν μπορεί να επιτευχθεί με διαφορετικό τρόπο, εκτός από την ανάληψη πρωτοβουλιών από εκείνον που προκάλεσε την κλιμάκωση, δηλαδή την Τουρκία. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το αίτημα της αποχώρησης του Oruc Reis και της συνοδείας του.

Κυβερνητικές πηγές απέδιδαν μάλιστα τα όσα ανέφεραν νωρίτερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί αναβολής για την Πέμπτη της “προγραμματισμένης” συνάντησης των στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στην ανάγκη της Άγκυρας να διαχειριστεί επικοινωνιακά την αυριανή συνεδίαση.

Πηγή: onalert.gr