• 3 Αυγούστου, 2021

Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: “Καλή και εποικοδομητική” λέει ο αμερικανός Πρόεδρος

 Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: “Καλή και εποικοδομητική” λέει ο αμερικανός Πρόεδρος

Συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Είχαμε μία καλή και εποικοδομητική συνάντηση», ήταν η πρώτη δήλωση του Μπάιντεν μετά τη συνάντησή τους.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του αργότερα, έκανε λόγο για παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση. Επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα των S-300 και των F-35, οι οικονομικές προοπτικές και θέματα «τρομοκρατίας».

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, ο Μπάιντεν του είπε ότι ενδέχεται να επισκεφθεί την Τουρκία.

Ο Ερντογάν είπε ότι μετέφερε στον Μπάιντεν τη θέση της Τουρκίας, όσον αφορά την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 αλλά και το θέμα των αμερικανικών μαχητικών F-35, του αμερικανικού προγράμματος, από το οποίο αποκλείστηκε η Άγκυρα.

  • «Με τον κ. Μπάιντεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις διαφορετικές απόψεις μας αλλά και τα κοινά σημεία, στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Μιλήσαμε για πιθανά βήματα που μπορούμε να κάνουμε σε ζητήματα οικονομίας και μηχανισμούς που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε. Ήταν μία σοβαρή συνάντηση με σκοπό την επέκταση της συνεργασίας μας, καθώς υπάρχουν πολλά περιθώρια για αυτό» είπε ο Ερντογάν.

«Η Τουρκία και οι ΗΠΑ συμφωνούν να χρησιμοποιούν άμεσα και τακτικά κανάλια διαλόγου, κατάλληλα για δύο συμμάχους και στρατηγικούς εταίρους», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

«Δεν υπάρχει κανένα θέμα μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ που δεν μπορεί να επιλυθεί» επέμεινε ο Ερντογάν.

«Το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο όπου απαιτεί η ομπρέλα ασφαλείας της συμμαχίας από τη Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, από την Ευρώπη μέχρι την Ασία» πρόσθεσε.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία ανέφερε ρητά, ότι η υποστήριξη που δόθηκε στην «τρομοκρατική ομάδα» PYD/PKK πρέπει να τερματιστεί.