Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν: Πότε την προσδιόρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – Ξεκινούν ο διάλογος στο ΝΑΤΟ και οι διερευνητικές

 Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν: Πότε την προσδιόρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – Ξεκινούν ο διάλογος στο ΝΑΤΟ και οι διερευνητικές

Όπως μετέδωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας σε λίγη ώρα (16.00) στην έδρα του ΝΑΤΟ ξεκινά ο διάλογος Αθήνας – Άγκυρας σε επίπεδο τεχνικών αντιπροσωπειών ενώ στις 25 Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών , έπειτα από διακοπή πέντε ετών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα προσδιόρισε την προϋπόθεση που θα έκλεινε ένα ενδεχόμενο ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν.

  • «Καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι αυτές οι συναντήσεις δεν θα πρέπει να μας εντυπωσιάζουν. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να γίνεται. Είναι κάτι θα έλεγα που δεν πρέπει να αποτελεί είδηση. Σίγουρα κάποιες τέτοιες συναντήσεις είναι χρήσιμες. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη θέση όπου αναμένεται αν εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Να αρχίσουν οι διερευνητικές , να εξετάσουν, θέλω να τονίσω ότι δεν είναι διαπραγματεύσεις, δεν είναι κάτι επίσημο. Είναι άτυπες, δεν είναι δεσμευτικές.
  • Κι αφού στις διερευνητικές επαφές εξετάσουμε εάν υπάρχει οποιοδήποτε σημείο σύγκλισης για να μπορούμε να περάσουμε σε διαπραγματεύσεις. Σύγκλιση για ποιο θέμα; Για το ένα και μοναδικό θέμα το οποίο μας απασχολεί, είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τότε μπορούμε να εξετάσουμε κι άλλες συναντήσεις στη συνέχεια.»

Την περασμένη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για πρόσκληση διερευνητικών επαφών με πρώτη συνάντηση εντός του Ιανουαρίου, κίνηση που είχε προαναγγείλει την Παρασκευή (08/01), όταν δήλωνε ότι υπάρχει παράθυρο για καλύτερο διάλογο με την Ελλάδα και ότι σχεδιάζεται συνάντηση με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Επισημαίνεται πως, την περασμένη Κυριακή, ο Δένδιας είχε προϊδεάσει για θετική απόκριση της Ελλάδας σε πρόσκληση της Τουρκίας, λέγοντας ότι η χώρα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση.

Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

Χαιρετίζει η Ρωσία την επανέναρξη των διερευνητικών

Η Ρωσία χαιρετίζει τη συμφωνία για έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, ανέφερε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συμφωνία για έναρξη διερευνητικών επαφών μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Ιανουαρίου και θα αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανέφερε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα των δραστηριοτήτων της ρωσικής διπλωματίας το 2020.

«Άκουσα ότι ο υπουργός Εξωτερικών [της Ελλάδας], ο συνάδελφός μου, Νίκος Δένδιας, συμφώνησε να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα τέλη Ιανουαρίου. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ σωστό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να συζητηθούν θέματα και να επιλυθούν» είπε ο Λαβρόφ.

«Κανείς δεν θέλει κάθε είδους έντονη δράση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όσον αφορά εμάς, εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις καλές σχέσεις μας με τις χώρες που εμπλέκονται σε αυτές τις διαφορές, θα είμαστε έτοιμοι εάν ληφθεί ένα τέτοιο αίτημα» τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε πρόσφατα τη Ρωσία ως τη μόνη δύναμη που αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας για χωρικά ύδατα 12 μιλίων, ο Λαβρόφ τόνισε ότι το θέμα είναι «όχι ότι η Ρωσία το έχει αναγνωρίσει [το δικαίωμα], αλλά ότι αυτό προέρχεται από την καθολική σύμβαση του 1982 για το δίκαιο της θάλασσας». Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η Σύμβαση αναφέρει ότι το κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το πλάτος των χωρικών του υδάτων έως και 12 μίλια.

«Και όταν η Ελλάδα το είπε αυτό, εμείς δηλώσαμε ακριβώς αυτό που μόλις είπα: ότι αυτή είναι μια απολύτως νόμιμη απόφαση. Είναι άλλο θέμα όταν τα χωρικά ύδατα που δηλώνονται από το κράτος έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα ενός γειτονικού κράτους. Εάν διαπιστωθεί ότι αυτά τα συμφέροντα είναι νόμιμα από την άποψη της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι απαραίτητο να αναζητηθούν λύσεις μέσω διαλόγου και ισορροπίας συμφερόντων. Καλούμε ενεργά όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου να επιλυθούν μέσω διαλόγου» δήλωσε ο υπουργός.

Σχετικά Άρθρα