• 5 Δεκεμβρίου, 2020

Συμφώνησαν ΕΕ και Ευρωκοινοβούλιο για τα 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης για τον κοροναϊό

 Συμφώνησαν ΕΕ και Ευρωκοινοβούλιο για τα 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης για τον κοροναϊό

Συμφώνησαν τελικά οι εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου με τις κυβερνήσεις της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κοροναϊό, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Η επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε αργά χθες το βράδυ με 84 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 4 αποχές, σύμφωνα με το ethnos.gr. Η απόφαση θα ανακοινωθεί στην προσεχή σύνοδο ολομέλειας στις 11-13 Νοεμβρίου, ώστε να καταστεί δυνατή η έναρξη των συνομιλιών χωρίς καθυστέρηση.

Διευκρινίσεις Βρούτση: Ποιοι εργαζόμενοι θα πάρουν τελικά 800 ευρώ – Πληρωμές και μετά τα… Χριστούγεννα

Κριτήρια για τη χρηματοδότηση

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι διαθέσιμος μόνο για τα κράτη μέλη που δεσμεύονται να σέβονται το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση εάν συνάδουν με έξι προτεραιότητες της ΕΕ: πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, οικονομική συνοχή και ανταγωνιστικότητα, κοινωνική και εδαφική συνοχή, θεσμική αντίδραση σε κρίσεις και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρίσεων, καθώς και με τις πολιτικές της ΕΕ για την επόμενη γενιά, οι οποίες περιλαμβάνουν το ευρωπαϊκό θεματολόγιο δεξιοτήτων, την εγγύηση για τη νεολαία και την εγγύηση για τα παιδιά.

Σύμφωνα με τις θέσεις που εγκρίθηκαν, κάθε τέτοιο σχέδιο θα πρέπει να αξιοποιεί τουλάχιστον το 40% του προϋπολογισμού του για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα και τουλάχιστον το 20% για ψηφιακές δράσεις. Τα σχέδια αυτά θα πρέπει να επιφέρουν μακροχρόνια βελτίωση στις χώρες της ΕΕ τόσο από κοινωνική όσο και από οικονομική άποψη, καθώς και να περιλαμβάνουν ολοκληρωμένα πακέτα μεταρρυθμίσεων και στιβαρών επενδυτικών μέτρων.