“Σύμφωνη” η κυβέρνηση με τις ανοιχτές εκκλησίες μετά τις ακολουθίες – Πέτσας: Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει συνωστισμός

 “Σύμφωνη” η κυβέρνηση με τις ανοιχτές εκκλησίες μετά τις ακολουθίες – Πέτσας: Θα φροντίσουμε να μην υπάρξει συνωστισμός

Η διαδικασία επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αργή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Υπογράμμισε ακόμα, ότι δημοσιεύματα με ημερομηνίες είναι ανυπόστατα και επικίνδυνα και προειδοποίησε ότι όσοι τα διακινούν εμπίπτουν στο νόμο περί διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Ο κ. Πέτσας είπε επίσης ότι αυστηροποιούνται οι έλεγχοι και αυξάνονται τα πρόστιμα. «Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και αυστηροί. Παρακαλώ όλους τους συμπολίτες μας να καταλάβουν ότι δεν θα μπορούν να επιστρέψουν πριν την άρση των μέτρων αν μετακινηθούν σε τόπο Α κατοικίας. Το Πάσχα θα είναι διαφορετικό».

Ερωτηθείς για την άποψη της κυβέρνησης για την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου σύμφωνα με την οποία οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για δύο ώρες μετά τις ακολουθίες, είπε: «Η εκκλησία έχει δείξει υπεύθυνη στάση. Η Ιερά Σύνοδος έχει λάβει σκληρές αποφάσεις. Είμαστε σε επικοινωνία για το Πάσχα. Δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για μετακίνηση στις εκκλησίες αλλά θα φροντίσουμε να μην υπάρξει συνωστισμός σε συνεργασία με την εκκλησία. Έχουμε εξασφαλίσει την μεταφορά του Αγίου φωτός στην Ελλάδα».

Μείζον ζήτημα της ημέρας αποτελεί η συνέχεια της διάσκεψης του Eurogroup, είπε επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επέλθει συμφωνία ώστε να βρεθεί λύση που θα εξασφαλίσει ότι η επανεκκίνηση θα είναι γρήγορη και ισχυρή, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, όπως είπε, «ευελπιστούμε οι σχετικές διαφορές να γεφυρωθούν».

Το σχέδιο ενσωματώνει παρεμβάσεις ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ και βασίζεται σε τρεις πυλώνες: τη χρηματοδότηση με περίπου 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη της εργασίας από το πρόγραμμα Sure της Κομισιόν, τη χρηματοδότηση με περίπου 200 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μόχλευση ώστε να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία και τρίτον τη χρηματοδότηση με 240 δισ. ευρώ, περίπου δηλαδή το 2% του ΑΕΠ κάθε κράτους μέλους από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM. Πρόσθεσε δε ότι ως προς το τελευταίο σκέλος η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών δέχονται ως μοναδική προϋπόθεση την τήρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών και τη χρήση των χρημάτων αυτών για την αντιμετώπιση του κοροναϊού χωρίς άλλους όρους, περιορισμούς και προϋποθέσεις.

Σχετικά Άρθρα