• 15 Απριλίου, 2021

Σύγκρουση για τα self tests:Για “fake news” κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση- Κουμουνδούρου: “Πιαστήκατε με την γίδα στην πλάτη”

 Σύγκρουση για τα self tests:Για “fake news” κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση- Κουμουνδούρου: “Πιαστήκατε με την γίδα στην πλάτη”

Πολιτική σύγκρουση προκαλεί ο διαγωνισμός για τα αυτοδιαγνωστικά τεστ που θα προμηθευτεί η κυβέρνηση και στα οποία στηρίζει, όπως λέει, το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων αλλά και αυτό του τουρισμού και της εστίασης. Με αφορμή την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για πιθανή εμπλοκή της Siemens στον διαγωνισμό η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε σήμερα δηλώνοντας πως όπως προκύπτει από τις 30 εταιρείες που υπέβαλλαν προσφορές η γερμανική εταιρεία δεν συμμετέχει ούτε έμμεσα, ούτε άμεσα, ενώ τόνισε πως δεν πληροί ούτε τις τεχνικές προδιαγραφές. Και κατηγόρησε την Κουμουνδούρου για fake news.

To Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε πριν από λίγο επισημαίνοντας πως”η κυβέρνηση αφού πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη με την αδιαφανή προκήρυξη για απευθείας ανάθεση, έτρεξε να τα μαζέψει”.

Αναλυτικά:

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην κυβερνητική εκπρόσωπο

Η κυβέρνηση του Σκόιλ Ελικικού, των μασκών αλεξίπτωτα, που αρνείται να ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο το όργιο απευθείας αναθέσεων εκατομμυρίων μέσα στην πανδημία, έχει το θράσος και κουνάει το δάχτυλο.
Αφού πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη με την αδιαφανή προκήρυξη για απευθείας ανάθεση, έτρεξε να τα μαζέψει.
Εάν όλα είναι τόσο διαφανή στην άρον-άρον προκήρυξη για τα self test, γιατί επιμένει να αρνείται την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για διακομματική επιτροπή για όλες τις προμήθειες και δαπάνες για την πανδημία;
Ωστόσο, εδώ και πέντε μέρες περιμένουμε από κάποιον από την κυβέρνηση να απαντήσει στα μείζονα ερωτήματα για τα self test:
Γιατί εδώ και έναν χρόνο η κυβέρνηση αρνείται τη συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών τεστ, που ζητούν οι επιστήμονες, και στοχευμένους ελέγχους στις εστίες υπερμετάδοσης (ΜΜΜ, χώροι εργασίας, σχολεία, δομές υψηλού κινδύνου) και τώρα ξαφνικά δίνει δεκάδες εκατομμύρια για ατομική ευθύνη των πολιτών ακόμα και στη διάγνωση;
Γιατί αγνοεί τις οδηγίες του ίδιου του ECDC, γιατρών και επιστημονικών ενώσεων βιοπαθολόγων και φαρμακοποιών που τονίζουν πως τα self test δεν είναι η λύση για τη σωστή επιδημιολογική εικόνα της διασποράς, μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα μοριακά τεστ;
Γιατί αγνοεί ότι η αξιοπιστία των self-test, είναι πολύ μικρότερη ακόμα και από την ευαισθησία των rapid-test που κυμαίνεται στο 70%, και άρα ο κίνδυνος των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων και του αντίστοιχου εφησυχασμού είναι πολύ μεγάλος;

Η δήλωση Πελώνη

«Κατασκεύασε μια ψεύτικη ιστορία όπως μόνο αυτός ξέρει. Σήμερα που τα fake news του κατέρρευσαν, οι λασπολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ σιωπούν» τονίζει η κ. Πελώνη.

Επισημαίνει ότι 31 εταιρείες υπέβαλαν προσφορές στον διαγωνισμό και ο φάκελος κατατίθεται σήμερα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. «Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν υπέβαλε προσφορά ούτε άμεσα ούτε έμμεσα. Προκύπτει ότι δεν πληρούσε καν τις προδιαγραφές που τέθηκαν από τους ειδικούς» σημειώνει.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τονίζει ότι η σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένοχη και τον καλεί να απαντήσει αν συμφωνεί να προμηθευτεί η χώρα άμεσα οικιακά τεστ, πρώτα από όλη την Ευρώπη και πριν η προμήθειά τους καταστεί εξαιρετικά δύσκολη λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού και αν συμφωνεί να ανοίξουν δραστηριότητες με τη χρήση των νέων εργαλείων που παρέχει η επιστήμη. «Ή θα επιμείνει να εύχεται την καταστροφή για να βρει αντιπολιτευτικό αφήγημα;» αναφέρει η κ. Πελώνη.

Λίγο αργότερα η κ. Πελώνη, με νέα δήλωση απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ:

«Μια λέξη μόνο: Ντροπή. Αν και αυτή δεν σημαίνει τίποτα για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δεν σημαίνει και η λέξη υπευθυνότητα», τονίζει σε δήλωσή της, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αρτιστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τα self test.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατασκεύασε μόνος του μια ιστορία πετώντας ψέματα και λάσπη για δήθεν φωτογραφικό διαγωνισμό για απευθείας ανάθεση για τα self test στην εταιρεία Siemens» σημειώνει η κ. Πελώνη και συμπληρώνει: «Σήμερα που η πραγματικότητα τον διαψεύδει, καθώς όπως προκύπτει, η συγκεκριμένη εταιρεία δεν υπέβαλε καν προσφορά γιατί δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί, προσποιείται ότι δεν κατάλαβε. Θα μπορούσε να μιλήσει για “αστοχία”, όπως έκανε βουλευτής του. Αλλά αντί να ζητήσει συγγνώμη, ζητάει και τα ρέστα». 

Στο θέμα παρενέβη και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος.

Ανάρτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου στο Facebook

Πώς κατασκευάζεται ένα «ψευδές γεγονός»; Ένα χρονικό του εργαστηρίου fake news που στήθηκε γύρω από τα δωρεάν self test την περασμένη εβδομάδα.
Παρασκευή, 19.3.2021: η κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της να εντάξει άμεσα στην εθνική στρατηγική ανίχνευσης θετικών κρουσμάτων του κορωνοϊού και τη συμπληρωματική δυνατότητα των οικιακών τεστ αυτοδιάγνωσης, παρέχοντας 4 δωρεάν τεστ το μήνα σε κάθε πολίτη. Η απόφαση έρχεται να υλοποιήσει σχετική εισήγηση της εθνικής επιτροπής δημόσιας υγείας για την ανάγκη διενέργειας μαζικών τεστ προκειμένου να υποστηριχθεί η οργανωμένη και πιο ασφαλής επαναλειτουργία κρίσιμων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Αντίστοιχες πολιτικές εφαρμόζονται ήδη τον τελευταίο μήνα με παραλλαγές σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία.
Τετάρτη, 24.3.2021: η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αναρτά στην ιστοσελίδα της πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υπερεπείγουσα προμήθεια 10 εκ. οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ με τριήμερη προθεσμία υποβολής τεχνικών και οικονομικών προσφορών. Στη σελίδα 18 της πρόσκλησης αναφέρονται ρητά οι τεχνικές προδιαγραφές που έχει ορίσει η αρμόδια επιστημονική επιτροπή του υπουργείου υγείας, οι οποίες δεν ταυτίζονται με τα τεχνικά χαρακτηριστικά συγκεκριμένης γερμανικής εταιρίας που παράγει self test.
Πέμπτη, 25.3.2021: η αξιωματική αντιπολίτευση, ανήμερα της 25ης Μαρτίου, προβαίνει σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία που κάνει δυο πράγματα. Πρώτον, αμφισβητεί τη χρησιμότητα των αυτοδιαγνωστικών τεστ, άρα και την αξιοπιστία της επιστημονικής επιτροπής που τα εισηγήθηκε. Και δεύτερον, αποκαλεί φωτογραφική την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της ΓΓΠΠ και τον Πρωθυπουργό της χώρας «πλασιέ» της εταιρίας (που δεν πληροί καν τις τεχνικές προδιαγραφές της πρόσκλησης). Η κυβέρνηση σεβόμενη την επέτειο για τα 200 χρόνια της ανεξαρτησίας, αλλά και την ανάγκη για εθνική ενότητα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, επιλέγει να μην απαντήσει στις ανυπόστατες κατηγορίες.
Παρασκευή, 26.3.2021: η αξιωματική αντιπολίτευση επανέρχεται με νέα δήλωση και με περίσσιο θράσος κάνει λόγο για «ένοχη σιωπή Μητσοτάκη για τα self test» ενώ ταυτόχρονα αραδιάζει εκ νέου μια σειρά άλλα ψέμματα που είχαν ήδη διαψευστεί σχετικά με την εγκυρότητα των τεστ, τη δωρεάν διάθεση, την καταγραφή και την επιβεβαίωσή τους. Η κυβέρνηση την καλεί να σοβαρευτεί και να μην εκτοξεύει λάσπη στον ανεμιστήρα όμως εκείνη επιμένει μιλωντας για «πρωθυπουργό που πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη». Ταυτόχρονα, τα στελέχη της προεξοφλούν τη «φωτογραφική» ανάθεση στην εταιρία που δεν πληροί τις προδιαγραφές του διαγωνισμού διασπείροντας συνειδητά ψεύδη και πριονίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών στο νέο εργαλείο οικιακής αυτοδιάγνωσης.
Κυριακή, 28.3.2021: η προθεσμία των τριών ημερών ληγει και (31) εταιρίες καταθέτουν τεχνικές και οικονομικές προσφορές, χωρίς να συγκαταλέγεται σε αυτές η συγκεκριμένη εταιρία. Καταρρίπτονται έτσι πανηγυρικά τα fake news περί φωτογραφικής πρόσκλησης. Περιττό να ειπωθεί πως πρώτη από όλους η «αγορά» γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πότε ένας διαγωνισμός είναι φωτογραφικός ή όχι και γι’ αυτό φροντίζει να απέχει από «στημένες» άνευ νοήματος διαδικασίες. Η τεχνική και οικονομική αξιολόγηση από τριμελή επιστημονική επιτροπή καταλήγει τελικά σε 5 εταιρίες που πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές της πρόσκλησης και τις κηρύσσει προσωρινές αναδόχους.
Δευτέρα, 29.3.2021: όπως προβλέπει η νομοθεσία και επιβάλλει η διάφανεια, ο φάκελος του διαγωνισμού αποστέλλεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει καταστρατηγηθεί κανένας κανόνας ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων με έκτακτες διαδικασίες.
Η εταιρία για την οποία στήθηκε μια ολόκληρη εκστρατεία λάσπης επι 4 ημέρες δεν συμμετείχε ποτέ στον διαγωνισμό διότι πολύ απλά δεν μπορούσε, βάσει των τεχνικών προδιαγραφών που τέθηκαν εξαρχής, να συμμετάσχει.
Κάπως έτσι παράγεται η πολιτική ή καλύτερα η αντι-πολιτική στην Ελλάδα. Με χονδροειδή ψεύδη που φανατίζουν και παραπληροφορούν μια μερίδα των πολιτών. Με ένα κλίμα τοξικότητας και εχθροπάθειας που ροκανίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών και υπονομεύει τον ένα και μόνο εθνικό στόχο που έχουμε αυτή τη στιγμή: να τελειώνουμε μια ώρα αρχύτερα με την πανδημία. Έγινε πολλές φορές με την εθνική εμβολιαστική εκστρατεία, συνεχίστηκε με το κάλεσμα στις πορείες των «νέων αγανακτισμένων-διασωληνωμένων» και τώρα στρέφεται κατά μιας πολιτικής που έρχεται να υποστηρίξει την ελεγχόμενη επαναλειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας μετά από ένα μακρύ και επίπονο lockdown.
Τελικά μήπως η αξιωματική αντιπολίτευση συμπεριφέρεται σαν να μη θέλει να τελειώσει η πανδημία;
Αν ερωτηθεί θα το διαψεύσει κατηγορηματικά. Όμως οι πράξεις της αυτό δείχνουν. Κι αυτό που, αν μη τι άλλο, μπορούμε να κάνουμε σαν ύστατη γραμμή άμυνας είναι να γνωρίζουμε τουλάχιστον τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζει ψευδή γεγονότα, τον τρόπο με τον οποίο εργαλειοποιεί εντελώς ανεύθυνα την κοινωνική κόπωση από τα περιοριστικά μέτρα. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα πετύχει το σκοπό της. Διότι πλέον γνωρίζουμε καλά τι κάνει και πως το κάνει. Και, δυστυχώς για την ίδια αλλά ευτυχώς για την πλειονότητα των πολιτών, το 2021 δεν είναι ούτε το 2010 ούτε το 2015. Οι καιροί άλλαξαν, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι.