• 14 Μαΐου, 2021

Στο κόκκινο η αγωνία για τον Τουρισμό από τις μηδενικές κρατήσεις

 Στο κόκκινο η αγωνία για τον Τουρισμό από τις μηδενικές κρατήσεις

Δυο βδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη της τουριστικής σεζόν στην χώρα μας και ο κλάδος κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα…

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ανέλυσε πρόσφατα σε επιστολή της προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Όπως αναφέρει, όσες λίγες εποχικές επιχειρήσεις επαναλειτούργησαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο, το έπραξαν με ζημία τους, οι δε συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις που παραμένουν ανοικτές συνεχίζουν να αυξάνουν τις απώλειές τους.

“Η ρευστότητα των επιχειρήσεων μας έχει φτάσει στο κόκκινο. Εδώ και ένα χρόνο τα μοναδικά έσοδα μας προέρχονται επί της ουσίας από τις Επιστρεπτέες Προκαταβολές. Μάλιστα τα περισσότερα μέλη μας δεν έλαβαν κάποια ενίσχυση μετά από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Πρόκειται για ποσά που δόθηκαν για να καλύψουν υποχρεώσεις του 2020 και σε αυτές εξαντλήθηκαν.

Είναι δεδομένο πως τα περισσότερα μέλη μας δεν θα μπορέσουν να ενισχυθούν ούτε από το μέτρο της επιδότησης παγίων δαπανών, καθώς από την ενίσχυση αυτή αφαιρείται τόσο το σύνολο των Επιστρεπτέων Προκαταβολών που έχουν λάβει (ως προς το επιστρεπτέο και μη επιστρεπτέο ποσό), όσο και η επιδότηση τόκων. Προκαταβολές εννοείται δεν υπάρχουν” τονίζει.

Μηδενικές ακόμη οι κρατήσεις

Την ίδια ώρα, οι κρατήσεις όπως επισημαίνουν οι ξενοδόχοι, είναι ακόμη σε μηδενικό σημείο. Εκτιμούν μάλιστα πως αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας, ίσως να ξεκινήσουν να λειτουργούν από τον Ιούλιο, όμως την ζήτηση θα καθορίσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και στις βασικές αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ κλπ).

Οι επιχειρηματίες θεωρούν πως σε λειτουργικό επίπεδο τα πράγματα θα είναι χειρότερα από πέρσι, καθώς τα ταμειακά αποθέματα έχουν προ πολλού εξαντληθεί. Σημειώνεται πως πέρσι, η μείωση του τζίρου στα ξενοδοχεία ξεπέρασε το 70%.

Τα ερωτήματα

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων στην επιστολή της, θέτει ακόμη μια σειρά από ερωτήματα στα δύο υπουργεία, ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Μερικά από αυτά είναι: Με ποια χρήματα θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να καλύψουν τις ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για την εκ νέου τη λειτουργία τους;

Πως θα μπορέσουν με άδεια ταμεία να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις που δημιούργησαν, δανειοδοτούμενες μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας για να πληρώσουν τα πάγια έξοδα τους, τις δανειακές τους υποχρεώσεις, τις οφειλές τους σε προμηθευτές, υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν με μηδενικούς τζίρους ;

Πώς θα αποφασίσουν οι εποχικές επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν, αν γνωρίζουν πως είναι υποχρεωμένες να επαναπροσλάβουν και να απασχολήσουν όλο το εποχικό προσωπικό τους χωρίς να έχουν αντικείμενο εργασίας;

“Μένουν λίγες ημέρες πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και αν δεν επιλύσετε άμεσα τα ανωτέρω προβλήματα πολλά ξενοδοχεία, ιδίως οι μικρές μονάδες που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής ξενοδοχίας, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά” τονίζει η ΠΟΞ.