• 1 Δεκεμβρίου, 2021

Στο “και πέντε” εξετάζουν μέτρα κατά της έξαρσης της πανδημίας

 Στο “και πέντε” εξετάζουν μέτρα κατά της έξαρσης της πανδημίας

Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας τρέχουν να προλάβουν τα χειρότερα στο μέτωπο της πανδημίας του κοροναϊού, την ώρα που η κατάσταση στα νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική σε πολλές περιοχές της χώρας (κυρίως στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία), ενώ την ίδια στιγμή το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών, παραμένει χαμηλό. 

Η σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ –με το αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και την άνοδο των διασωληνώσεων σε πάνω από 400–, καθώς και οι τελευταίες μετρήσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ –που έδειξαν πως βρίσκονται στο «κόκκινο» οι τιμές του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης– απλώς επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας και θα έπρεπε, εδώ και καιρό, να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αναχαίτισή της.

Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων είναι (κατά μέσο όρο) πάνω από 42 κατά την τελευταία εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να προχωράει ακάθεκτος προς τις 16.000. 

Ωστόσο, η κυβέρνηση εδώ και καιρό –και παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών, τους οποίους «εργαλοποιεί» κατά το δοκούν– έχει ουσιαστικά σφυρίξει τη λήξη της πανδημίας, καθώς δεν υπάρχουν περιοριστικά μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια άνοιξαν όπως… είχαν κλείσει, ενώ η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς παραμένει ασφυκτική. 

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά να… συνδράμει ξανά τον ιδιωτικό τομέα που όχι μόνο δεν έβαλε πλάτη τον καιρό της πανδημίας, αλλά κερδοσκοπεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε βάρος των ασθενών. 

Τα μέτρα που εξετάζονται

Σε κάθε περίπτωση, η νέα έξαρση της πανδημίας οδηγεί την κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις και ήδη υπάρχουν πληροφορίες πως εξετάζονται νέα μέτρα, με βάση τις προτάσεις που θα κάνει η ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας. Η συνεδρίαση της επιτροπής είναι για την ερχόμενη Τετάρτη, ωστόσο –σύμφωνα με την ΕΡΤ– δεν αποκλείεται να υπάρχουν νωρίτερα ανακοινώσεις, καθώς η κατάσταση ήδη αρχίζει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο.

Όπως λοιπόν αναφέρει η ΕΡΤ, τα μέτρα δεν αφορούν τους εμβολιασμένους (αν και το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι αυξάνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα και πλέον προσεγγίζει το 15%), αλλά τους μικτούς χώρους εστίασης και τον αριθμό των υποχρεωτικών τεστ που καλούνται να κάνουν οι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση των ειδικών θα αφορά τη μείωση του ποσοστού χωρητικότητας στους μικτούς χώρους (μόνο με στέγαστρο και χωρίς μουσική οι εξωτερικοί χώροι διασκέδασης) και τη διενέργεια 3 τεστ (αντί για 2 που ισχύει μέχρι σήμερα) για τους εργαζομένους στο χώρο της εστίασης.

Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι αναμένεται να λαμβάνουν μηνύματα σχετικά με το πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που μπορεί να υποστούν εάν μολυνθούν από τον φονικό ιό.

Aποκλείεται το lockdown

Επίσης, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής ειδικών Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΙ άφησε να εννοηθεί ότι εφόσον συνεχίσει η αύξηση των κρουσμάτων και της διασποράς, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

«Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις “κόκκινες” περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε ο καθηγητής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το lockdown.

Όπως εξήγησε, «το βασικό στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας σε όποια μέτρα συζητούνται είναι ότι η εκρίζωση του ιού έχει πρακτικά μηδενιστεί. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή μαζί του. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος.»

Πολιτική σύγκρουση

Χαρακτηριστικό του πώς αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την πανδημία αποτελεί η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στην πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, για σύσταση ολιγομελούς επιστημονικής επιτροπής με πρόσωπα κοινής αποδοχής που θα σχεδιάσει και θα προτείνει μέτρα για την πανδημία, χωρίς τη σκέψη στο πολιτικό κόστος.

Αποφεύγοντας, για άλλη μια φορά να απαντήσει επί της ουσίας, ο κ. Οικονόμου κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «επενδύει στην καταστροφή, προσδοκώντας να αποκομίσει πολιτικά οφέλη». Σφοδρή ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση «απάντησε με ένα παραλήρημα συκοφαντίας εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτοντας πως «δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα κι ο κ. Μητσοτάκης εμμένει στην κανονικότητα του διχασμού».