Στην “κόψη του ξυραφιού” η επίσκεψη Δένδια σε Ισραήλ και Παλαιστίνη – Γιατί προκάλεσε αντιδράσεις

 Στην “κόψη του ξυραφιού” η επίσκεψη Δένδια σε Ισραήλ και Παλαιστίνη – Γιατί προκάλεσε αντιδράσεις

Εβδομάδα ανακοινώσεων δεν αποκλείεται να είναι αυτή που διανύουμε αναφορικά με την έλευση στην Αθήνα του Tούρκου υπουργού εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Συγκλίνουσες διπλωματικές πληροφορίες αφήνουν να εννοηθεί ότι η τουρκική πλευρά έχει συμφωνήσει να πραγματοποιηθεί το ταξίδι στις 31 Μαΐου, την ημερομηνία δηλαδή που πρότεινε ο Νίκος Δένδιας.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η επικείμενη άφιξη Τσαβούσογλου έχει προαναγγελθεί ότι θα είναι προπαρασκευαστική της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Ηγετών του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου. Στην ελληνική πλευρά πάντως δεν κρύβουν ότι προετοιμάζονται ακόμη και για επανάληψη του θερμού debate Δένδια –Τσαβούσογλου στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας  αυτή την φορά.

Η ανάγκη να δηλώσει η Ελλάδα παρούσα στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή με τις επαφές Δένδια με τον ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι, και τον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό, Μοχάμαντ Σταγιέχ, κατέστη επιτακτική και για να προλάβει τα τουρκικά πλοκάμια, που απλώνονται επικίνδυνα.

  • «Η Άγκυρα παίζει πιστά τον ρόλο του προστάτη των απανταχού Μουσουλμάνων και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζει εαυτόν ως την μόνη ελπίδα του μουσουλμανικού κόσμου» ανέλυαν έμπειροι διπλωμάτες. Δεν δίστασε μάλιστα ο Τούρκος Πρόεδρος να ναρκοθετήσει και άλλο τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις, ανεβάζοντας τους τόνους προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τις πωλήσεις στρατιωτικού υλικού στο Ισραήλ.

Δεν είναι τυχαίο δημοσίευμα στην εθνικιστική εφημερίδα της γειτονικής χώρας “Yeni Safak” ότι μουσουλμανικές χώρες όπως η Τουρκία, το Ιράν, το Κατάρ, η Μαλαισία και το Πακιστάν εξετάζουν  τη συγκρότηση συμμαχικής δύναμης, που θα αναπτυχθεί στα παλαιστινιακά εδάφη, προκειμένου να προστατεύει όχι μόνο την Παλαιστίνη αλλά και τους Αγίους Τόπους. Μάλιστα αναπτύσσονται έντονες πιέσεις προς τα αντικρουόμενα συμφέροντα εντός της Παλαιστίνης για να υπογραφεί μια συμφωνία αλά τουρκολιβυκό μνημόνιο, δηλαδή οριοθέτηση ΑΟΖ με τουρκικά παράλια στο ύψος του Καστελόριζου και στρατιωτική συνδρομή.

  • «Σε τροχιά στρατιωτικής σύγκρουσης  θα έθετε Τουρκία και Ισραήλ μια πιθανή συμφωνία για ΑΟΖ με την Χαμάς», σημειώνει η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post.

Η μετάβαση του Νίκου Δένδια στην διακεκαυμένη ζώνη της Μέσης Ανατολής, προκάλεσε τις σαφείς αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση «γέρνει» την πλάστιγγα προς το Ισραήλ.

  • Είναι ενδεικτικό ότι στην Κουμουνδούρου σχολίαζαν την φρασεολογία «παλαιστινιακά εδάφη» που χρησιμοποιήθηκε στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για το ταξίδι Δένδια. Στην Παλαιστίνη όπως αποκαλείται επίσημα στην Ελλάδα από το 2016 και όχι στα «παλαιστινιακά εδάφη», σχολίασε σκωπτικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καταδίκασα με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από την Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι ενέργεια απολύτως και καθολικά καταδικαστέα» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών μετά τις διπλωματικές επαφές του.

Σήμερα ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στο Κάιρο για να… συνετήσει τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Σχετικά Άρθρα