• 25 Οκτωβρίου, 2020

Στα “μαχαίρια” ΣΚΑΪ – ΕΣΡ για το Big Brother

 Στα “μαχαίρια” ΣΚΑΪ – ΕΣΡ για το Big Brother

Κόντρα και μάλιστα γερή έχει ξεσπάσει μεταξύ ΕΣΡ και ΣΚΑΪ για το Big Brother. Από το Φάληρο, σύμφωνα με τη Real Life κατηγορούν την ανεξάρτητη Αρχή ακόµα και για παράβαση καθήκοντος. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επεξεργασία από τους νοµικούς του, το ΕΣΡ απηύθυνε πρόσκληση στον όµιλο ΣΚΑΪ να προσέλθει για ακρόαση την Τρίτη 22 Σεπτεµβρίου µε βαρύ κατηγορητήριο, που περιλαµβάνει «προβολή και εξύµνηση εγκληµάτων», «προσβολή ανθρώπινης αξίας», «µη τήρηση κανόνων ευπρέπειας» και «διακρίσεις στη βάση φύλου» για την κατακριτέα φράση παίκτη που µεταδόθηκε στο live streaming του «Big Brother».

Ο ΣΚΑΪ αµφισβητεί την αρµοδιότητα του ΕΣΡ να παρεµβαίνει σε τεκταινόµενα στο διαδίκτυο (καθώς η επίµαχη σκηνή δεν µεταδόθηκε τηλεοπτικά), καταγγέλλει το Συµβούλιο για «κατασκευή αρµοδιοτήτων», αλλά και για παράβαση καθήκοντος, µε το σκεπτικό ότι, αν ισχύει η αρµοδιότητα του ΕΣΡ για έλεγχο στο διαδίκτυο, θα έπρεπε να έχει παρέµβει σε χιλιάδες άλλες περιπτώσεις.

Πηγές πάντως από το ΕΣΡ, αναφέρουν ότι το νοµικό πλαίσιο στο οποίο βασίζουν την κλήση στον ΣΚΑΪ είναι τεκµηριωµένο. Η αρµοδιότητα προκύπτει από συνδυασµό διατάξεων. Σύµφωνα µε τα άρθρα των νόµων που επικαλείται το ΕΣΡ, «οι εκποµπές όλων των τηλεοπτικών σταθµών διέπονται από τις αρχές και τους κανόνες εκποµπών που ισχύουν για τις εκποµπές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης Α.Ε.», ενώ σε άλλη διάταξη αναφέρεται πως «οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκποµπές της ΕΡΤ Α.Ε., καθώς και το περιεχόµενο των διαδικτυακών ιστοτόπων της, διέπονται από τον σεβασµό στην ιδιωτικότητα του ατόµου και στην αρχή του τεκµηρίου της αθωότητας των πολιτών» και ότι «µέσω των εκποµπών της ΕΡΤ Α.Ε. προβάλλονται θέµατα που αφορούν την προστασία των θυµάτων εγκληµάτων κατά της γενετήσιας αξιοπρέπειας, της ενδοοικογενειακής βίας, της διεθνικής εµπορίας ανθρώπων και της ρατσιστικής βίας».

Πηγή: Reallife