• 22 Ιουνίου, 2021

Σοβαρό πρόβλημα με τα δωρεάν self tests – Έκλεισε η πλατφόρμα για μαθητές και εκπαιδευτικούς – Πότε ανοίγει, τι μπορούν να κάνουν

 Σοβαρό πρόβλημα με τα δωρεάν self tests – Έκλεισε η πλατφόρμα για μαθητές και εκπαιδευτικούς – Πότε ανοίγει, τι μπορούν να κάνουν

Περισσότεροι από 1 εκατ. μαθητές και 120.000 εκπαιδευτικούς, επιστρέφουν στα σχολεία αύριο Δευτέρα έπειτα από πολλούς μήνες τηλεκπαίδευσης, καθώς ανοίγουν Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια. Υπάρχει ωστόσο πρόβλημα με τα self test καθώς τα εφημερεύονται φαρμακεία ενημέρωσαν τους γονείς ότι από χθες Σάββατο στις 17:00, το σύστημα έχει κλείσει και δεν μπορούν να τα προμηθευτούν.

Η πλατφόρμα θα ανοίξει εκ νέου τη Δευτέρα στις 08:00 και έτσι οι γονείς δηλαδή θα πρέπει να τρέχουν τελευταία στιγμή για να παραλάβουν το αυτοδιαγνωστικό τεστ και να δηλώσουν το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με το Υπ. Παιδείας αυτό έγινε για να αποσυμφορηθούν τα εφημερεύονται φαρμακεία. Αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι να πάρουν ένα rapid test και να κάνουν μια χειρόγραφη δήλωση.

Φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση για την παρουσία μαθητών και καθηγητών στα σχολεία είναι η διενέργεια self test για την ανίχνευση κοροναϊού 2 φορές την εβδομάδα. Όπως ανακοινώθηκε, από 10 έως 12 Μαΐου, θα έχουν δικαίωμα να παραλαμβάνουν από εκεί self test μόνο μέλη της σχολικής κοινότητας και όχι άλλοι εργαζόμενοι.

Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί πως θα μπορούσαν να πάρουν self test και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναλυτικά, σε ανακοίνωση αναφέρει:

«Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει ότι από την Δευτέρα 10 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 12 Μαΐου θα γίνεται δωρεάν διάθεση 2 self tests ΜΟΝΟ στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Οι δικαιούχοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν 2 self tests από την Πέμπτη 13 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 19 Μαΐου. Υπενθυμίζουμε ότι η πλατφόρμα δωρεάν διάθεσης self tests παραμένει κλειστή κάθε Σάββατο από το απόγευμα στις 5 το απόγευμα μέχρι και την Δευτέρα στις 8 το πρωί.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος απευθύνει εκ νέου έκκληση στους δικαιούχους δωρεάν self tests όπως προσέρχονται μόνο στις ημερομηνίες που αναφέρονται πιο πάνω, για την αποφυγή συγχρωτισμού και για λόγους προστασίας Δημόσιας Υγείας. Σε περίπτωση που προσέλθουν στα φαρμακεία σε άλλες ημερομηνίες δεν θα είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν».

Όπως ορίζει η νέα ΚΥΑ, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το Σάββατο 8 Μαΐου, τα self test για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό θα διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία και θα διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, δρώντας έτσι συμπληρωματικά στο υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.

  • Σημειώνεται, πως από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

Παράλληλα, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα επαναλειτουργήσουν στις 17 Μαΐου.