Σοβαρά ερωτήματα για τις διαρροές ότι τέθηκαν σε λειτουργία αντιαεροπορικά συστήματα σε νησιά – Αλήθειες και ανακρίβειες

 Σοβαρά ερωτήματα για τις διαρροές ότι τέθηκαν σε λειτουργία αντιαεροπορικά συστήματα σε νησιά  – Αλήθειες και ανακρίβειες

Η διαρροή για την ανάπτυξη αντιαεροπορικών συστημάτων στα νησιά, ως μία από τις απαντήσεις της Αθήνας μετά από σωρεία υπερπτήσεων στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά, έχει προκαλέσει σοβαρά ερωτήματα μεταξύ των στρατιωτικών κύκλων. Ειδικότερα οι πληροφορίες που διέρρευσαν μετά τη σύσκεψη των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο ήταν ότι τέθηκαν σε λειτουργία όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα που έχει στη διάθεση της η ελληνική αεράμυνα, σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η εντολή που έχει δοθεί είναι αν απαιτηθεί να εγκλωβίσουν τους στόχους τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σύμφωνα με πηγές του libre στρατιωτικοί κύκλοι διατυπώνουν καταρχάς προβληματισμό ότι “εφόσον κρίθηκε σκόπιμο να αναπτυχθούν τα αντιαεροπορικά σε νησιά θα έπρεπε να επιστρέψουν ή να μην είχαν σταλεί τα αντιαεροπορικά συστήματα patriot στη Σαουδική Αραβία, όπως και τα αντίστοιχα asrad στη Ρουμανία”.

Χαρακτηρίζουν μάλιστα βιαστικό και άστοχο γενικότερα να σταλούν τέτοιου επιπέδου αντιαεροπορικά συστήματα εκτός Ελλάδος και σε τόσο μεγάλες αποστάσεις.

Επιπλέον διατυπώνουν την απορία τους για το σκεπτικό της διαρροής με την οποία ενημερώθηκαν όλοι (προφανώς και η Άγκυρα) για την ανάπτυξη των αντιαεροπορικών συστημάτων θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα:

  • Εάν υλοποιηθεί τουρκική υπερπτήση πάνω από νησί θα βληθεί το αεροπλάνο από τα αντιεροπορικά μας συστήματα; Γιατί η ενημέρωση που ακούστηκε (πάλι από διαρροή) είναι ότι απλώς θα γίνει κλείδωμα (ο λεγόμενος εγκλωβισμός δηλαδή του αεροσκάφους) και όχι βολή πυραύλου. Άρα προκαταβάλλεται και ενημερώνει την τουρκική πλευρά ότι απλώς εμείς θα τους στοχοποιούμε και δεν θα τους καταρρίπτουμε.
  • Ακούστηκε ότι η διαταγή για τον εγκλωβισμό βγήκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο εγκλωβισμός διεθνώς αποτελεί πολεμική ενέργεια και έτσι εκλαμβάνεται πλην όμως έχει την έγκριση του ΚΥΣΕΑ μία τέτοια ενέργεια η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη κλιμάκωση;
  • Είναι πασιφανές ότι τα αντιαεροπορικά αυτά συστήματα τα έχουμε στις κύριους νήσους και όχι στα μικρά νησιά πάνω από τα οποία τουλάχιστον κατά βάση έγινε ο μεγαλύτερος αριθμός των υπερπτήσεων (Καλόλιμνο, Κάλυμνο, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι, Στρογγύλη, Καστελόριζο, Χάλκη, Λειψούς, Οινούσες). Σε αυτά τα νησιά δεν υπάρχουν αντιεροπορικά εκτός εάν σκέφτονται να στείλουν σε όλα αυτά τα νησιά μερικά, το οποίο θα ήτανε ευχής έργο πλην όμως δεν έχουμε τέτοιο αριθμό συστημάτων να σταλούν διότι ποτέ τα αντιαεροπορικά δεν δρουν κατά μόνας αλλά τουλάχιστον κατά ζεύγη.
  • Το βεληνεκές των αντιαεροπορικών είναι πολύ μικρό καθώς το λεγόμενο “kill point” είναι 10 έως 12 χιλιόμετρα για τα OSAAK και τα TOR Μ1 (αυτά εάν τα φέρουν από την Κομοτηνή) και για τα asrad είναι 5 km. Εάν αποφασίσουν να μεταφέρουν “Πάτριοτ” από την Αθήνα και την Καβάλα ή αν φέρουν αυτά από τη Σαουδική Αραβία τότε θα έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές αλλά θα αφήσουν ανυπεράσπιστες την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη. Ασφαλώς αυτό το γνωρίζει και η Άγκυρα οι υπερπτήσεις όπως άλλωστε αυτές των τελευταίων ημερών θα γίνονται σε ύψη πάνω από το βεληνεκές των αντιαεροπορικών.

Απαντώντας στο ερώτημα για το ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη αντίδραση στην παρούσα φάση της αναβάθμισης της τουρκικής προκλητικότητας οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως “η πιο ορθή διαδικασία στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν ένας συνεχής βομβαρδισμός όλων των διεθνών οργανισμών σε σοβαρούς συνομιλητές και όχι με τους γραμματείς των γραφείων, όπου θα ενημερώνονται για την πραγματικά απογοητευτική αυτή και επικίνδυνη κατάσταση που δημιούργησε η Τουρκία εις βάρος της χώρας μας στο Αιγαίο καταπατώντας κάθε έννοια του Διεθνούς δικαίου”.

Όμως το σημαντικότερο όλων είναι ίσως μια παράμετρος που προβλέπεται στις αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, καθώς στις συνθήκες που υπέγραψαν με την Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικών εξοπλισμών περιλαμβάνεται ξεκάθαρα γραπτώς βοήθεια και υποστήριξη σε αυτή τη φάση κατά την οποία καταπατάται η εθνική κυριαρχία της χώρας μας.

Και σε αυτή τη φάση όταν δηλ. υπάρχει υπερπτήση τουρκικού αεροσκάφους χωρίς άδεια πάνω από κατοικημένο και όχι μόνο νησιού είναι κατάφωρη καταπάτηση της Εθνικής μας κυριαρχίας.

Φυσικά αυτό θα προϋπέθετε άμεση επικοινωνία σε επίπεδο κορυφής από ελληνικής πλευράς με τους προέδρους ΗΠΑ και Γαλλίας για την άμεση ενεργοποίηση της ρήτρας βοήθειας και υποστήριξης που περιλαμβάνεται στα αμυντικά μνημόνια συνεργασίας.

Τέλος χαρακτηρίζουν επικοινωνιακού χαρακτήρα τις δύο ασκήσεις αφενός με μία γαλλική φρεγάτα, αφετέρου με συνοδευτικό αντιτορπιλικό του “Τρούμαν” δυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

Το βασικό ερώτημα πάντως παραμένει και αφορά αφενός τις επόμενες κινήσεις της Άγκυρας αφετέρου τις απαντήσεις της Αθήνας οι οποίες θα πρέπει να είναι αποφασιστικά αποτρεπτικές και όχι σπασμωδικές και ερασιτεχνικές, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων και του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και της Εθνικής μας κυριαρχίας.

Παναγιώτης Δρίβας