• 5 Δεκεμβρίου, 2021

Επιμένει ο Σκέρτσος: Οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στα 50 πιο εκτεθειμένα στον Covid επαγγέλματα – Οι μελέτες που τον διαψεύδουν

 Επιμένει ο Σκέρτσος: Οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στα 50 πιο εκτεθειμένα στον  Covid επαγγέλματα – Οι μελέτες που τον διαψεύδουν

“Μεταξύ των 100 πολυπληθέστερων επαγγελμάτων οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στα πρώτα 50 πιο εκτεθειμένα επαγγέλματα στον κοροναϊό”: Αυτό υπογραμμίζει σε νέα ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Επικράτειας ‘Ακης Σκέρτσος για τα πιο εκτεθειμένα στον COVID επαγγέλματα, τη φορά αυτή επικαλούμενος όμως μελέτες και δημοσιεύματα από το εξωτερικό. Με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι η κυβέρνηση ασκεί πολιτική δημόσιας υγείας με επιστημονικά κριτήρια, όχι με ταξικούς ή πολιτικούς όρους στοχοποίησης συγκεκριμένων επαγγελμάτων όπως κάνει δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά, “όποιοι ενδιαφέρονται να μάθουν ποια επαγγέλματα είναι πιο εκτεθειμένα στον κοροναϊό και κατά πόσο οι αστυνομικοί είναι μεταξύ αυτών, δεν χρειάζεται να ανατρέχουν σε “letters to the editor” που δεν αποτελούν μελέτες, καθώς στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης, αλλά απλά προειδοποιούν για τα ατομικά μέτρα προστασίας που αυτονόητα πρέπει να εφαρμόζουν και οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας”.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Επικρατείας παραπέμπει σε δημοσίευμα των New York Times, όπως και σε μελέτη του World Economic Forum.

Σε αυτά ο αναγνώστης μπορεί να διαπιστώσει, σύμφωνα με τον ‘Α. Σκέρτσο, ότι “οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στον κορωνοϊό -εκτός από τους υγειονομικούς- και από εκπαιδευτικούς, οδηγούς λεωφορείων, νηπιαγωγούς-βρεφονηπιοκόμους, αεροσυνοδούς, ηθοποιούς, αισθητικούς, κουρείς-κομμωτές, επόπτες σίτισης, εργαζόμενους σε σωφρονιστικά καταστήματα κοκ.

Για την ακρίβεια μεταξύ των 100 πολυπληθέστερων επαγγελμάτων οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στα πρώτα 50 πιο εκτεθειμένα επαγγέλματα στον κοροναϊό”, επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι “αυτό δεν σημαίνει πως δεν κολλούν και δεν μεταδίδουν -κολλούν, μεταδίδουν, πρέπει να εμβολιάζονται και ταυτόχρονα να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Σημαίνει, όμως, πως σε μια δημόσια συζήτηση ιεράρχησης των επαγγελμάτων με δείκτη επικινδυνότητας/ευαλωτότητας, οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στην πρώτη σειρά.

Μην επιχειρούν, λοιπόν, κάποιοι να δώσουν και δήθεν επιστημονικό υπόβαθρο στον δημόσιο κανιβαλισμό που έχουν στήσει διότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει. Αποκαλύπτει όμως πολύ καθαρά τα κίνητρά τους”, αναφέρει ακόμη και σημειώνει κλείνοντας:

“Η κυβέρνηση -ευτυχώς για όλους μας- ασκεί πολιτική δημόσιας υγείας με επιστημονικά κριτήρια, όχι με ταξικούς ή πολιτικούς όρους στοχοποίησης συγκεκριμένων επαγγελμάτων όπως κάνει δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ για να προσκομίσει αντιπολιτευτικά οφέλη”.

Η avgi.gr, ωστόσο παραθέτει αυστριακή μελέτη που περιγράφει ακριβώς το αντίθετο.

Οι μελέτες που διαψεύδουν

Αυστριακή μελέτη αναφέρει ότι οι αστυνομικοί βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού με αποτέλεσμα να αποτελούν απειλή για την υγεία

«Δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στην αστυνομία μεταδίδουν τον ιό άρα επιβάλλεται να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους» ανέφερε την Παρασκευή ο Άκης Σκέρτσος. Αργότερα και μετά την κατακραυγή για την πρωτοφανή του δήλωση προχώρησε σε μισές διευκρινίσεις λέγοντας: «Δεν συμμετέχουν (σ.σ. οι αστυνομικοί) σε αλυσίδες διασποράς του ιού που να δικαιολογούν την επιβολή οποιασδήποτε υποχρεωτικότητας. Κανένα δεδομένο από τις καθημερινές ιχνηλατήσεις που πραγματοποιούν με επιστημονική μεθοδολογία επί 20 μήνες οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν οδηγεί σε τέτοιο συμπέρασμα».https://400166aca56ec8291fa9abcc27842ce9.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Ωστόσο υπάρχει επιστημονική μελέτη που αποδεικνύει πόσο εύκολα κολλάνε κορωνοϊό οι αστυνομικοί αλλά και πόσο μεγάλο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία αποτελούν. Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι έρευνα από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό BMJ που εκδίδεται από το συνδικάτο της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης (BMA).

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η αστυνομία είναι – ελλείψει βελτιωμένου εξοπλισμού πρόληψης των λοιμώξεων –μια οντότητα που συνιστά σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. «Η αλληλεπίδραση με έναν αστυνομικό, δηλαδή κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου ταυτότητας, ενέχει σημαντικά αυξημένο κίνδυνο συνάντησης με άτομο που έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2» τονίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

«Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας, οι υπάλληλοι επιβολής του νόμου είναι πιο πιθανόν να εκτεθούν σε μολυσματικά υλικά και συνεπώς να υπόκεινται σε αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του ιού και να αποτελούν απειλή για την υγεία» τονίζουν παράλληλα.

Την ίδια στιγμή παραθέτουν μερικά άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία από αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ

«Πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης (NYPD) και το 20% των υπαλλήλων του αστυνομικού τμήματος του Ντιτρόιτ είτε είχαν μολυνθεί είτε τεθεί σε καραντίνα έως τις 27 Μαρτίου 2020. Από τους 2.200 αξιωματικούς στο Ντιτρόιτ, 398 μπήκαν σε καραντίνα την προηγούμενη μέρα και συνολικά 25 (ή 1–2 %) όλων των υπαλλήλων βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί φρικτά. Περισσότεροι από 1.400 υπάλληλοι του NYPD πάσχουν από COVID-19. Πάνω από 1.400 ένστολοι και πολιτικοί υπάλληλοι των περισσότερων από 36.000 μελών του τμήματος έχουν βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2 από την Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020. Περίπου το 17% της δύναμης, δηλαδή 6.100 ένστολοι δήλωσε άρρωστο την ίδια μέρα.

Ακόμη πιο τραγικό, πέντε υπάλληλοι του NYPD έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα αιτιών που σχετίζονται με τον COVID-19.

Στο αστυνομικό τμήμα του Ντιτρόιτ έχουν σημειωθεί δύο θάνατοι από την αρχή της πανδημίας. Επιπλέον, 500 αξιωματικοί βρίσκονται σε καραντίνα, ενώ 114 πολίτες και αξιωματικοί έχουν βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2 έως τις 4 Απριλίου 2020.

Στο Νιου Τζέρσεϊ, μια πολιτεία που έχει ήδη βιώσει 22.255 κρούσματα και 355 θανάτους, πάνω από 160 αστυνομικοί βρέθηκαν θετικοί στον SARS-CoV-2 και άλλα 1.272 άτομα τέθηκαν σε καραντίνα έως τις 2 Απριλίου 2020».

«Ως τοπικά περιορισμένη κοινότητα, η αστυνομία πρέπει επομένως να θεωρείται ότι διακινδυνεύει τον εαυτό της. Με βάση τα δεδομένα 1.381 περιπτώσεων που αποδείχθηκαν στο Ντιτρόιτ, όπως δημοσιεύθηκαν στις 29 Μαρτίου 2020, η επιδημία εντός της τοπικής αστυνομίας είναι τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερη από ό,τι στον γενικό πληθυσμό του Ντιτρόιτ».

Οι συντάκτες της έκθεσης ζητούν αλλαγές στην Αστυνομία που εκτείνονται σε τέσσερις τομείς:

  • Εκπαίδευση
  • Εξοπλισμός
  • Συμμόρφωση
  • Στρατηγική

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στους New York Times

Ο κορωνοϊός είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου μέχρι στιγμής το 2021, σύμφωνα με το National Law Enforcement Officers Memorial Fund. Εν τω μεταξύ, ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων στις ΗΠΑ από τον κορωνοϊό τις τελευταίες επτά ημέρες ξεπέρασε τους 2.000 αυτό το Σαββατοκύριακο, αναφέρουν οι New York Times.

The Boston Globe: Ο κορωνοϊός ήταν η κύρια αιτία θανάτων από τις αρχές επιβολής του νόμου κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2021, λέει η έκθεση
Ο COVID-19 ήταν η κύρια αιτία θανάτων από τις αρχές επιβολής του νόμου τους πρώτους έξι μήνες του 2021, υψηλότερη από τις δύο επόμενες κύριες αιτίες μαζί, σύμφωνα με έκθεση του National Law Enforcement Officers Memorial Fund. Η έκθεση αναφέρει ότι 71 αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους σε όλη τη χώρα τους πρώτους έξι μήνες του έτους ως αποτέλεσμα της προσβολής από τον κορωνοϊό κατά την εκτέλεση επίσημων καθηκόντων. Αυτό σηματοδοτεί μια μείωση 7 τοις εκατό σε σύγκριση με το 2020, όταν 76 αξιωματικοί πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τον COVID κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και δεν υπήρχαν διαθέσιμα εμβόλια. «Ωστόσο, αυτό θα εξακολουθούσε να κάνει τους θανάτους που σχετίζονται με τον COVID-19 τη μοναδική υψηλότερη αιτία θανάτων από τις αρχές επιβολής του νόμου που σημειώθηκαν τους πρώτους έξι μήνες του 2021», αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύτηκε αυτό το καλοκαίρι. (Sweeney, 20/9)

Σε άλλη έρευνα αναφέρεται:

Οι αστυνομικοί είναι οι πρώτοι που αντιμετωπίζουν το κοινό σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου. Υπάρχει πάντα μια απειλή βίας εναντίον τους. Ωστόσο, ο COVID-19 έχει παρουσιάσει μια νέα απειλή για αυτούς καθώς, όπως και κάθε άλλος πολίτης, κινδυνεύουν να εκτεθούν σε αυτόν τον ιό. Η διαφορά είναι ότι η αστυνομία, όπως και άλλες βασικές υπηρεσίες όπως οι επαγγελματίες υγείας, η πυροσβεστική, το παραϊατρικό προσωπικό και άλλες, πρέπει να ανταποκρίνεται στις κλήσεις, κάτι που, στις περισσότερες περιπτώσεις, σημαίνει αντιμετώπιση άγνωστων καταστάσεων. Το COVID-19 παρουσιάζει πλέον ένα επιπλέον στοιχείο κινδύνου για αυτούς τους ανταποκρινόμενους και όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να είναι πιο επιμελείς.

Αλλωστε και το CDC (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας) έχει εκδώσει ειδικές οδηγίες για τους αστυνομικούς επειδή τους θεωρεί ευάλωτους στον Covid.

Χαρακτηριστικά:

Εάν σημειώθηκε στενή επαφή κατά τη διάρκεια της σύλληψης
Καθαρίστε και απολυμάνετε τη ζώνη και τον εξοπλισμό πριν από την επαναχρησιμοποίηση χρησιμοποιώντας σπρέι ή μαντηλάκι οικιακού καθαρισμού, σύμφωνα με την ετικέτα του προϊόντος.
Ακολουθήστε τις τυπικές διαδικασίες λειτουργίας για τον περιορισμό και την απόρριψη των χρησιμοποιημένων ΜΑΠ.
Ακολουθήστε τις τυπικές διαδικασίες λειτουργίας για τη συγκράτηση και το ξέπλυμα ρούχων. Αποφύγετε να κουνάτε τα ρούχα.