• 4 Αυγούστου, 2021

Σκέψεις για πλοία καραντίνας στα νησιά- Ελλείψεις και κενά- Αναθεωρούνται υγειονομικά πρωτόκολλα εν όψει Αυγούστου

 Σκέψεις για πλοία καραντίνας στα νησιά- Ελλείψεις και κενά- Αναθεωρούνται υγειονομικά πρωτόκολλα εν όψει Αυγούστου

Σκέψεις ακόμα και για πλοία καραντίνα που θα ελλιμενιστούν σε νησιά των Κυκλάδων που θεωρούνται “υπερμεταδότες” κάνει η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνεται πως υπήρξαν μεγάλες ελλείψεις στα μέτρα πρόληψης και παρατηρήθηκε πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν λειτούργησαν επαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό πως στην περίπτωση της Μυκόνου αλλά και σε άλλα νησιά το ένα και μοναδικό ξενοδοχείο καραντίνας γέμισε και τουρίστες διαγνωσμένοι με κοροναϊό αναζητούσαν εναγωνίως κατάλυμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε απροθυμία τοπικών επχιειρηματιών να παραχωρήσουν τα ξενοδοχεία τους γι αυτόν τον σκοπό, όμως ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασία δεν έσπευσαν να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Η κυβέρνηση, στην καρδιά του καλοκαιριού, καλείται να διορθώσει λάθη και να καλύψει κενά στον περίφημο σχεδιασμό της για τον τουρισμό στα χρόνια του κορονοϊού, με το υπουργείο Υγείας να μην είναι και ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με τις επιδόσεις του υπουργείου Τουρισμού, όπως αναφέρει και το news247.gr.

Τα πρωτόκολλα καραντίνας στα νησιά επαναξιολογούνται μετά τα περιστατικά με 18χρονο Ιταλό τουρίστα στη Μύκονο, μία παρέα 18χρονων στην Πάρο και μία οικογένεια Ελλήνων στην Αλόννησο. Κενά έχουν διαπιστωθεί όσον αφορά στη μεταφορά κρουσμάτων και επαφών τους από τα μικρότερα νησιά στα μεγαλύτερα. Ξενοδοχεία καραντίνας στα μικρότερα νησιά δεν έχουν προβλεφθεί, με το σκεπτικό ότι τα κρούσματα θα μεταφέρονταν στα μεγαλύτερα νησιά. Ο ΕΟΔΥ όμως δεν επιτρέπει (ευλόγως) μετακίνηση με το πλοίο της γραμμής, αλλά δεν υπήρχε πρόβλεψη για μίσθωση σκάφους ή συνδρομή του Λιμενικού Σώματος. Σημειωτέον δε ότι δεν υπήρξε προθυμία από τους ξενοδόχους εφέτος να διαθέσουν ξενοδοχεία για καραντίνα, αλλά και η κυβέρνηση δεν προτεραιοποίησε αυτό το ζήτημα προτού ανοίξει ο τουρισμός.

Στους μικρότερους τουριστικούς προορισμούς καλούνται οι ξενοδόχοι να βοηθήσουν έστω και τώρα, όμως για τα νησιά των Κυκλάδων εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν “πλοία καραντίνας” στα οποία θα παραμένουν όσοι έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό.

Κυκλοφορούν τεστ μαϊμού;

Μια περίεργη υπόθεση διερευνά η αστυνομία μετά την αποκάλυψη ότι δυο τουρίστες προσκόμισαν σε τουριστικό γραφείο πλαστά μοριακά τεστ για κοροναϊό.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε τυχαία καθώς οι δυο αλλοδαποί αφού έδειξαν τα αρνητικά μοριακά τεστ στο τουριστικό γραφείο ξέχασαν στη συνέχεια να τα πάρουν μαζί τους.

Όπως μετέδωσε το OPEN, ο υπεύθυνοι του γραφείου επικοινώνησαν με την μικροβιολόγο στο εργαστήριο της οποίας φαινόταν ότι έγιναν τα μοριακά τεστ προκειμένου να την ρωτήσουν εάν μπορεί να τους βοηθήσει για να βρουν τους δυο τουρίστες και να τους ενημερώσουν ότι ξέχασαν τα τεστ.

Η μικροβιολόγος όταν πληροφορήθηκε τα ονόματα των δυο δήλωσε άγνοια, έψαξε ενδελεχώς το αρχείο της και δεν βρήκε να έχει κάνει μοριακό τεστ κορωνοϊού στους συγκεκριμένους τουρίστες.

Αμέσως ενημερώθηκε η αστυνομία η οποία και θα προσπαθήσει να βρει την άκρη του νήματος.

Εκτίμηση Παυλάκη για 10.000 κρούσματα

Tην εκτίμηση πως ζούμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας κορωνοιού χωρίς να έχουμε δει ωστόσο την κορύφωση του, διατύπωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο  γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης επιβεβαιώνοντας πως δεν είναι απίθανο να δούμε ακόμη και κοντά στα 10.000 κρούσματα ημερησίως. 

Σύμφωνα με τον κο Παυλάκη το τέταρτο κύμα ξεκίνησε από τους νέους και τα παιδιά σε κατασκηνώσεις και τώρα έχει κάνει μια κάπως μικρή ανάπαυλα.

Σε κάθε περίπτωση, αποτίμηση της κατάστασης θα μπορέσουμε να κάνουμε όταν, είπε χαρακτηριστικά, «πιάσει όλη την κοινωνία».

«Όταν πολλοί από αυτούς γυρίσουν από τις διακοπές δυστυχώς το στέλεχος που κυκλοφορεί (δέλτα), αναμένουμε ότι εάν το έχει κάποιος σε ένα σπίτι, σε μια οικογένεια, τότε θα κολλήσουν όλα τα μέλη της, ανεμβολίαστα και εμβολιασμένα.

Βοσκόπουλος: Αυτοί είναι οι κληρονόμοι της περιουσίας του

Όπως αναφέρει ο γιατρός, ίσως δούμε την κορύφωση του τέταρτου κύματος νωρίτερα από το Σεπτέμβριο.

«Θα εξαρτηθεί από το πόσα κρούσματα θα υπάρξουν τον Αύγουστο» είπε και πρόσθεσε πως δυστυχώς εάν δεν υπάρξει σοβαρή αντιμετώπιση εναντίον της εξάπλωσης του ιού, όπου αυτή τη στιγμή το στέλεχος δέλτα εξαπλώνεται σχεδόν χωρίς αντίσταση στην κοινωνία, θα υπάρξουν πολλά κρούσματα τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβρη πολύ περισσότερα.

Συγκεκριμένα, ο κος Παυλάκης τόνισε πως τα κρούσματα πολύ εύκολα μπορούν να διπλασιαστούν μέσα σε μερικές βδομάδες και δεν είναι απίθανο να δούμε ακόμη και κοντά στα 10.000 κρούσματα ημερησίως.