Σκέψεις για επιστροφή Τσιόδρα- Ανησυχία για εστίες κρουσμάτων και συνωστισμό παντού- Τουρισμός vs “μικρά lockdown”, το δίλημμα του Μαξίμου

 Σκέψεις για επιστροφή Τσιόδρα- Ανησυχία για εστίες κρουσμάτων και συνωστισμό παντού- Τουρισμός vs “μικρά lockdown”, το δίλημμα του Μαξίμου

Τα τελευταία περιστατικά στον Βόλο και τα Τρίκαλα (με το ζευγάρι των Γερμανών τουριστών), στο Κιλκίς, και στην Λαμία (με άλλο ζευγάρι που επέστρεψε από τις ΗΠΑ), και η αιφνίδια αύξηση κροσυμάτων κοροναϊου που πιθανότατα είναι “εισαγόμενα”, προκαλούν συναγερμό στις υγειονομικές αρχές και πιθανώς επιβεβαιώνουν εκείνους τους επιστήμονες που θεωρούν “διακεκαυμένη” ζώνη την τουριστική περίοδο με τα εκατομμύρια ξένους που θα έρθουν στην Ελλάδα. Ο καθηγητής Γενετικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανόλης Δερμιτζάκης υπολόγισε πως περίπου το 10% των ξένων τουριστών (υπολογίζονται με μετριοπαθείς υπολογισμούς σε 6-8.000.000) μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή συμπτωματικοί φορείς του ιού.

Οι επιδημιολόγοι εξηγούν πως κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει μια “έκρηξη” κρουσμάτων ειδικά στα νησιά, όπου δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές, με αποτέλεσμα το άνοιγμα του τουρισμού να προκαλέσει μαζικά τοπικά lockdown, όπως ομολόγησε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ένδειξη του αιφνιδιασμού της κυβέρνησης μπροστά τις μικρές αλλά εξαιρετικά επικίνδυνες εστίες μετάδοσης του ιού είναι και το γεγονός ότι επανέρχεται η καθημερινή γραπτή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, ενώ συζητείται ακόμα και η επαναφορά της απογευματινής ενημέρωσης των έξι, όχι καθημερινά αλλά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, καθώς θεωρείται πως η τηλεοπτική εικόνα του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα μπορεί να πείσει αρκετούς πως “η υπόθεση Covid 19 δεν τελείωσε”.

Βεβαίως στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν πως αυτό που προέχει είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και ειδικότερα του τουρισμού και θεωρούν λελογισμένο το ρίσκο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός ταξίδεψε και ο ίδιος το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στην εξοχική του κατοικία στην Τήνο για να στείλει το σχετικό μήνυμα.

Όμως οι εικόνες στο beach bar Alemagu στην Μύκονο -στο οποίο επιβλήθηκε δίμηνο “λουκέτο”- και σχεδόν παντού ανά την επικράτεια δείχνει πως ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή και παραλίες δεν τηρούνται επαρκώς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις παραβίαζονται πλήρως.

Η κατάσταση επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από τις εικόνες στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στην Αγία τριάδα Πειραιώς με ομιλητή τον Άδωνι Γεωργιάδη, όπου δεν τηρήθηκε κανένα απολύτως μέτρο προστασίας, στέλνοντας το μήνυμα της “απειθαρχίας” και χαλαρότητας παντού.

Εικόνα

Η καθημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση: «Από σήμερα, 8/6/2020, ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει καθημερινά στις 18:00, Έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2».

Παρότι οι εστίες περιλαμβάνουν λιγοστά κρούσματα ανά περιοχή, οι πηγές μετάδοσης που αναπτύσσονται σε διαφορετικές τοποθεσίες της επικράτειας, προκαλούν προβληματισμό στις Αρχές και μέσα στο καλοκαίρι θα λαμβάνονται έκτακτες αποφάσεις ακόμη και για τοπικά lockdown.

“Επιστρατεύθηκαν” Πέτσας και Χαρδαλιάς υπό τον φόβο ότι “ξεφεύγει” η κατάσταση

«O ιός δεν έχει φύγει. Γι’ αυτό λαμβάνονται όλα τα μέτρα. Αν είχε φύγει, πρώτοι εμείς θα λέγαμε ότι ναι, τελείωσε το θέμα. Αλλά δεν τελείωσε. Γι’ αυτό, ανοίγουμε τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας προσεκτικά. Τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι.
Για τις παραβιάσεις των μέτρων αποτροπής του συγχρωτισμού, ο κ Στέλιος Πέτσας είπε: «Τώρα, που μόλις ξεκινήσαμε να ξεμπλοκάρουμε την οικονομία μας και να δεχόμαστε κόσμο, δεν μπορούμε να στέλνουμε αυτό το μήνυμα. Η νομοθεσία πρέπει να τηρείται πάντα», ξεκαθάρισε σημειώνοντας πως όποια θέματα του κυβερνητικού σχεδίου χρειάζονται αναθεώρηση στην πορεία, θα αναθεωρηθούν «αλλά το κύριο μέλημά μας είναι η δημόσια υγεία».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι έχουν μεγάλη ευθύνη τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και πως πρέπει να τηρήσουν τους κανόνες. «Πάμε σε αχαρτογράφητα νερά, πάμε βήμα- βήμα. Αν, όμως, εμείς που θέλουμε να επισκεφθούμε διαφορετικά μέρη στην πατρίδα μας, ή θέλουμε να προσκαλέσουμε ξένους επισκέπτες, αν εμείς, από τώρα, από αρχές Ιουνίου, δεν τηρούμε τους βασικούς μας κανόνες, πώς θα είμαστε αξιόπιστοι και πώς θα συνεχίσουμε όλο το επόμενο χρονικό διάστημα να λέμε ναι, ελάτε;», συμπλήρωσε.

Επίσης δήλωσε πως φυσικά και υπάρχει το ενδεχόμενο τοπικού lockdown. Σκοπός, εξήγησε, είναι μια ενδεχόμενη εστία να εντοπιστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της, ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. «Όπως κλείσαμε τις πτήσεις από την Ντόχα, μόλις είδαμε 12 κρούσματα, έτσι θα κάνουμε και σε τοπικό επίπεδο, αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα», διευκρίνισε και προσέθεσε: «Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κορονοϊός. Μην χαλαρώνουμε επειδή καταφέραμε να πετύχουμε, αυτό το πραγματικά αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα, όλοι μαζί».

Τι εννοούσε ο Σωτήρης Τσιόδρας όταν μίλησε για 'υπερβολή' στην ...
Στο Μαξίμου σκέφτονται ακόμα και την πιθανότητα να επιστρέψει η…τηλεοπτική φιγούρα του Σωτήρη Τσιόδρα

Σχετικά με τον τουρισμό είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις ευρωπαϊκές Αρχές και όλες τις χώρες. «Φαίνεται ότι θα έχουμε ένα γενικότερο άνοιγμα, σε πολλές χώρες από 1ης Ιουλίου, αρκεί τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά να συνεχίσουν να είναι αυτά που βλέπουμε τώρα», ανέφερε επισημαίνοντας πως αν διαφυλάξουμε ότι θα έχουμε καθοδική πορεία παντού στην Ευρώπη και σποραδικά κρούσματα, θα είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για τον Ιούλιο, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο

«Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν εκτός νόμου»

Σε ερώτηση για το περιστατικό στη Μύκονο ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε ότι «η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι θέλει να ενισχύσει και να στηρίξει το άνοιγμα της αγοράς, αλλά το άνοιγμα της αγοράς γίνεται με κανόνες και αυτοί οι κανόνες είναι αδιαπραγμάτευτοι, είναι κανόνες που θα πρέπει όλοι να τους τηρήσουμε».

«Δεν μπορούν να υπάρχουν περιοχές που να φαντάζουν ότι είναι εκτός νόμου ή εκτός διαδικασιών. Αυτό δεν είναι επιτρεπτό, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε καμία έκπτωση στη δημόσια υγεία και το βασικότερο από όλα είναι ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε άπαντες ότι οι νόμοι, οι κανόνες, οι οδηγίες είναι για να τους ακολουθούμε όλοι», είπε ο υφυπουργός και συνέχισε: «Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι οι επιχειρηματίες ότι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην τηρηθούν πρωτόκολλα, να μην τηρηθούν διαδικασίες και να έχουμε προβλήματα. Αυτό θα είναι σε κάθε περίπτωση εις βάρος της ίδιας της αγοράς. Άρα, όλοι ακολουθούμε πρωτόκολλα, κανόνες και δεν υπάρχει κανένας ο οποίος να εξαιρείται από αυτό».

Μύκονος: Δύο μήνες λουκέτο και 20.000 ευρώ πρόστιμο για τον ...
Λουκέτο” και πρόστιμα σε τρία μπαρ στη Μύκονο- Μίνι συναγερμός για ...

Τέσσερις ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου- Τι είπαν στο Libre Λινού, Σύψας, Μαγιορκίνης και Κούβελας

Μετά από τα κοινώς ομολογούμενα καλά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας, η χώρα ανοίγει σταδιακά και σύντομα θα αρχίσουμε να υποδεχόμαστε τους πρώτους τουρίστες από το εξωτερικό. Τα σχολεία είναι ανοιχτά, η λειτουργία των καταστημάτων αποκαθίσταται, στα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας έχει επιτραπεί να ανοίξουν, τα τουριστικά καταλύματα θα ανοίξουν σε λίγες μέρες και ο κόσμος κινείται με προσοχή κατά κύριο λόγο αλλά και σαν να μην συνέβη τίποτα σε άλλες περιπτώσεις.

Μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας;

Το libre.gr και η Έλενα Καραμαγγάλη, στράφηκαν στους ειδικούς θέτοντας ως κεντρικό ερώτημα αν τελειώσαμε με τον Covid 19. Αθηνά Λινού, Νίκος Σύψας, Γκίκας Μαγιορκίνης και Δημήτρης Κούβελας απαντούν σε αυτό καθώς και σχετικά με το αν υπάρχει κίνδυνος από τους τουρίστες που έρχονται από το εξωτερικό, για το ενδεχόμενο μιας εξάπλωσης στα νησιά και στο αν και πόσο πιθανό είναι ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο.

Ερώτηση: Θα λέγατε ότι έχουμε “τελειώσει” με τον Covid 19;

Λινού (καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis)Δυστυχώς δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι δεν θα έχουμε τελειώσει πριν από την επόμενη άνοιξη. Ο λόγος για αυτή την σχετικά απαισιόδοξη άποψη μου είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων και των περισσότερων ευρωπαίων δεν έχει αποκτήσει ανοσία.

Η μόνη ελπίδα που έχουμε είναι να υπάρξει εμβόλιο σύντομα. Με τις καλύτερες προϋποθέσεις το εμβόλιο δεν θα είναι διαθέσιμο στο κοινό πριν από το πρώτο τρίμηνο του 2021.Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση τόσο ως άτομα, όσο και ως πολιτεία.

Σύψας (Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ): Δεν θα έλεγα πως έχουμε τελειώσει με τον Covid 19. Ενόψει της έλευσης των τουριστών, θα πρέπει να κινηθούμε σε μια ισορροπία ανάμεσα στην επιδημία προσπαθώντας παράλληλα να κρατήσουμε την οικονομία μας σε καλή κατάσταση, παραμένοντας σχετικά ασφαλείς.

Μαγιορκίνης (επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών): Θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε ότι έχουμε τελειώσει με τη νόσο Covid-19 καθότι δεν υπάρχει επαρκής ανοσία στον πληθυσμό τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Τα ποσοστά ανοσίας που θα οδηγήσουν σε εκρίζωση της επιδημίας υπολογίζονται στο 60%, ενώ τα ποσοστά που έχουν επιτευχθεί δεν υπερβαίνουν το 10% σε καμία χώρα αυτή τη στιγμή.

Το τι ακριβώς έγινε δεν μπορώ να το πω, αλλά υπήρξε μια συγκυρία που δεν ξέρω τι ακριβώς επίπτωση είχε.  Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξαν πολλοί νοσούντες από COVID-19 και φυσικά υπήρξαν ελάχιστοι θάνατοι. 

Τα μέτρα που είχαν ληφθεί όμως ήταν ίσως υπερβολικά για την έκταση διασποράς της νόσου, κυρίως δεν φροντίσαμε να τα εκμεταλλευτούμε για να στηρίξουμε σοβαρά το σύστημα Υγείας.

Αν η τύχη αυτή συνεχίσει, τότε μπορούμε να πούμε ότι τη “γλιτώσαμε”, αλλά αν βέβαια προκύψουν κρούσματα, τότε η καταστροφή που προκλήθηκε από το lockdown, χωρίς όμως κάποια σημαντική πρόοδο σε πραγματικά μέτρα για επόμενο επιδημικό κύμα, θα φέρει τεράστιες απώλειες και ολοκληρωτική καταστροφή.

Ολόκληρη η έρευνα και οι συνεντεύξεις στο Libre.gr

Σχετικά Άρθρα