• 19 Ιουλίου, 2021

Σήμα κινδύνου για την Ελλάδα από την Deutsche Bank

 Σήμα κινδύνου για την Ελλάδα από την Deutsche Bank

Η Ελλάδα έμεινε πίσω στους εμβολιασμούς, την ώρα που η Μετάλλαξη Δέλτα επελαύνει σε όλη την Ευρώπη, δείχνουν τα νέα στοιχεία της Deutsche Bank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα, μαζί με τη Γαλλία, είναι οι τελευταίες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που μελέτησε ο οίκος σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, απέχοντας μάλιστα περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες από τις πρώτες σε επιδόσεις χώρες, σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό των δόσεων που έχουν χορηγηθεί ως ποσοστό του πληθυσμού.

Το ανησυχητικό είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank, η Ελλάδα έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων ειδικά στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες, κάτι που σημαίνει ότι η εξάπλωση της Μετάλλαξης Δέλτα είναι πιο επικίνδυνη για τον ελληνικό πληθυσμό και για το ελληνικό σύστημα υγείας από ό,τι συμβαίνει στις άλλες χώρες.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στους άνω των 80 ετών είναι μόλις 67,1%, όταν η επόμενη χώρα με τη χειρότερη επίδοση, η Γαλλία, φτάνει στο 71,9%.

Η Deutsche Bank τονίζει, βέβαια, ότι η Μετάλλαξη Δέλτα δεν τινάζει στον αέρα την πορεία προς την επιστροφή της κανονικότητας. Προκαλεί όμως μία καθυστέρηση.

«Ο βαθμός στον οποίο η εξάπλωση της Μετάλλαξης Δέλτα αναμένεται να περιορίσει την δραστηριότητα είναι αβέβαιος. Το κεντρικό μας σενάριο λέει ότι θα φέρει καθυστέρηση στην επιστροφή στην κανονικότητα αλλά δεν αλλάζει θεμελιωδώς το μονοπάτι της ανάκαμψης», εξηγούν οι αναλυτές.