• 20 Απριλίου, 2021

Self test: Ισχυρές επιφυλάξεις από εκπαιδευτικούς, γιατρούς – Προειδοποίηση από Τσιόδρα

 Self test: Ισχυρές επιφυλάξεις από εκπαιδευτικούς, γιατρούς – Προειδοποίηση από Τσιόδρα

Με πολλές επιφυλάξεις ξεκινά το απόγευμα της Τετάρτης η διάθεση των self test τα οποία θα αποτελέσουν τη βασική στρατηγική για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και άλλων δραστηριοτήτων. Ακόμη και ο Σωτήρης Τσιόδρας στη διάλεξη με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας» της Ακαδημίας Αθηνών απηύθυνε προειδοποίηση σχετικά με την αξιοπιστία τους.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

  • «Γίνεται πολύς λόγος τις τελευταίες εβδομάδες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ για το self test και τη δοκιμασία αυτοδιάγνωσης στο σπίτι. Είναι μία σημαντική πληροφορία που θέλω να τη ξέρετε ενόψει αυτής της δοκιμασίας. Αν έχω συμπτώματα και το self test είναι αρνητικό αυτή τη στιγμή θα πρέπει να κάνω επαναληπτικό έλεγχο, δε με εξασφαλίζει. Δεν πρέπει να εμπιστευτούμε μία δοκιμασία χωρίς να ξέρουμε τους κανόνες λειτουργίας της».

«Καμπανάκι» για τα self tests κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), παραθέτοντας τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Ο ΠΙΣ, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι η χρήση τους «δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά ένα μικρό βήμα για τον πιθανό εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων».

Όπως τονίζει, συγκεκριμένα, υπερτερεί ο ευρύς έλεγχος του πληθυσμού με rapid test και PCR.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί, μάλιστα, τους πολίτες να κάνουν υπεύθυνη χρήση και στη συνέχεια να δηλώνουν το ακριβές αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι προκειμένου να αποδώσει η διαδικασία του αυτοελέγχου, είναι απαραίτητη η σωστή δειγματοληψία και χρήση των αποτελεσμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που εντοπίζει ο ΠΙΣ σε σχέση με την ευρεία χρήση των self tests, αναφέρει τα εξής:

  • Δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες, με συνέπεια να ενδέχεται να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού.
  • Η καταγραφή των αποτελεσμάτων από τους πολίτες θα πρέπει να είναι ειλικρινής, ώστε να μην προκύψει εσφαλμένη ή μη ενημέρωση του εθνικού μητρώου COVID-19, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου.
  • Η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων από τη διαδικασία του αυτοελέγχου, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της ΕΕ.
  • Η διαχείριση και η επιτήρηση της νόσου COVID-19 μέσω των τεστ διάγνωσης, καθορίζεται από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, απαιτεί πιστοποιημένο προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και σαφές πλαίσιο προδιαγραφών.

Την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικοί, εκφράζουν επίσης σοβαρές διαφωνίες υποστηρίζοντας ότι το νέο μέτρο πρόληψης των υποχρεωτικών self tests δεν μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλειά.

Επισημαίνουν πως από την αρχή της πανδημίας κατέθεσαν προτάσεις για να παραμείνουν τα σχολεία μας ανοικτά και παρόλο που δεν εισακουστήκαμε, ακολουθήσαμε όλες τις αποφάσεις και εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και των ειδικών λοιμωξιολόγων, αν και αντιφατικές ως προς τους τρόπους μετάδοσης και τις οδηγίες που έδιναν για άλλους χώρους (μέγιστο αριθμό ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά, ελάχιστες αποστάσεις κ.ά.).

Εκφράζουν έκπληξη για το άνοιγμα των σχολείων την ώρα που η πανδημία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τραγικά υψηλά νούμερα σε νεκρούς και διασωληνωμένους .

Ζητούν μεταξύ άλλων να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα και όχι με ημίμετρα, και υποστηρίζουν πώς η πρόσφατη εγκύκλιος για εμβολιασμούς εκπαιδευτικών με αδιάθετα εμβόλια θα καλύψει ένα πολύ μικρό ποσοστό εκπαιδευτικών και θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.