Σειρήνες πολέμου: Αναφορές για νεκρούς στην Ουκρανία – Ετοιμη για κυρώσεις στη Ρωσία η ΕΕ

 Σειρήνες πολέμου: Αναφορές για νεκρούς στην Ουκρανία – Ετοιμη για κυρώσεις στη Ρωσία η ΕΕ

Νέος συναγερμός επί ουκρανικού εδάφους, καθώς σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, δύο στρατιώτες είναι νεκροί από βομβαρδισμούς των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς.

Ο στρατός της Ουκρανίας σημείωσε ότι πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει υποστεί από την αρχή της χρονιάς, καθώς αυξάνονται οι παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός.

Ο στρατός προσθέτει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook ότι κατέγραψε 84 περιπτώσεις βομβαρδισμών από αυτονομιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, άνοιξαν πυρ σε περίπου 40 οικισμούς κατά μήκος της γραμμής του μετώπου χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό.

Ρωσικός στρατός στην αν. Ουκρανία μετά την αναγνώριση Ντονέτσκ και Λουχάνσκ – “Δεν θα επιτρέψουμε μακελειό” λέει η Μόσχα

Ανάλυση:Είναι “ευκαιρία” για την Ελλάδα η Ουκρανική κρίση;- Η διάσταση των ελληνοτουρκικών

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Παράνομη και μονομερής η ανακήρυξη “ανεξαρτησίας” των αποσχιστικών εδαφών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι προκαλεί τη βία, σημειώνοντας ότι η Μόσχα τη χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να αναγνωρίσει επισήμως την ανεξαρτησία δύο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές και να μεταφέρει στρατεύματά της στην περιοχή, επιδεινώνοντας την κρίση και εγείροντας φόβους στη Δύση ότι αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια μείζονα σύρραξη.

Άρματα μάχης και μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις καταφτάνουν στο Ντονμπάς, στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει «ειρηνευτική επιχείρηση» στην ανατολική Ουκρανία.

Συνολικά παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) κατέγραψαν σε 48 ώρες πάνω από 3.200 νέες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υποτίθεται ότι εφαρμόζεται στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, ανεβάζοντας κι άλλο τον κίνδυνο του πολέμου στην Ουκρανία.

Από το βράδυ της Παρασκευής ως το βράδυ της Κυριακής, οι παρατηρητές κατέγραψαν 2.158 παραβιάσεις στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και άλλες 1.073 σε αυτή του Λουγκάνσκ.

Οι φιλορώσοι αντάρτες μίλησαν για τρεις άμαχους νεκρούς σε βομβαρδισμούς του ουκρανικού στρατού.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 61.000 άμαχοι «εκκενώθηκαν» από τις περιοχές των αυτονομιστών, μεταφέρθηκαν στο δικό της έδαφος.

Οι δύο περιφέρειες αυτές, βρίσκονται στα χέρια των φιλορώσων αυτονομιστών που πολεμούν με τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου από το 2014.

https://twitter.com/AJEnglish/status/1496020657527795713?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1496025030408429569%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.enikos.gr%2Finternational%2Foukrania-armata-machis-sto-ntonietsk-den-ekchoroume-oute-spithami-gis%2F1759789%2F

ΕΕ: Οι πρώτες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας

Η ΕΕ θα αποφασίσει σήμερα τις πρώτες κυρώσεις που θα επιβάλλει εναντίον της Ρωσίας, αφού η Μόσχα αναγνώρισε τις αυτονομιστικές επαρχίες στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Μπορέλ δήλωσε κατά την έναρξη στο Παρίσι ενός φόρουμ της ΕΕ για τη συνεργασία στην περιοχή Ινδίας- Ειρηνικού ότι συγκάλεσε «εκτάκτως το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», το οποίο θα συνεδριάσει «ακόμη κι εδώ στο Παρίσι μετά το φόρουμ».

«Σήμερα το απόγευμα το Συμβούλιο θα αποφασίσει τις κυρώσεις που θα υιοθετήσουμε (…) πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα και γρήγορα σημαίνει σήμερα το απόγευμα, εδώ στο Παρίσι», τόνισε ο ίδιος, ενώ εκτίμησε ότι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας θα υιοθετηθούν «ομόφωνα».

Άρματα μάχης στο Ντονέτσκ – “Δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή γης”

Ανταποκριτής του πρακτορείου ειδήσεων Reuters μετέδωσε πως είδε τανκς να κινούνται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δρόμους λίγο έξω από τη Ντονέτσκ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας της ανατολικής Ουκρανίας, μερικές ώρες μετά την αναγνώρισή της, όπως και αυτής του Λουγκάνσκ, ως ανεξάρτητων κρατών από τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μπορέλ: Ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι τα διατάγματα του Προέδρου Πούτιν για τη λεγόμενη «ειρηνευτική αποστολή» στα αυτονομιστικά εδάφη είναι μια «ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας» και παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο twitter o Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει:

«Τα διατάγματα του Προέδρου Πούτιν, που διατάσσει μια λεγόμενη ειρηνευτική αποστολή στις λεγόμενες λαϊκές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, είναι άλλη μια ξεκάθαρη επίθεση κατά της Ουκρανίας, παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».

Βούτσιτς: Η ουκρανική κρίση εντείνει τις πιέσεις προς τη Σερβία για να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία

Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία των δύο «Δημοκρατιών» στην ανατολική Ουκρανία θα εντείνει τις πιέσεις της Δύσης προς το Βελιγράδι για να σκληρύνει την στάση του απέναντι στη Μόσχα, εκτίμησε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Μπορείτε να φανταστείτε τι πιέσεις θα δεχθεί τώρα η Σερβία σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία; Είχα ήδη κλήσεις, τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Αυτό που βίωσα τις προηγούμενες τρεις ημέρες δείχνει τι μπορούμε να περιμένουμε», δήλωσε ο Βούτσιτς σε συνέντευξη του στο σερβικό τηλεοπτικό κανάλι Pink.

Σημειώνεται ότι η Σερβία, αν και έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, αρνείται να συνταχθεί με τις Βρυξέλες και να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Σε αντάλλαγμα η Μόσχα μπλοκάρει την ένταξη του Κοσόβου στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας στην συνέντευξη του στο Pink υπογράμμισε την ανάγκη να επιλυθεί με ειρηνικά, διπλωματικά μέσα η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας -Ουκρανίας ενώ απέφυγε να καταδικάσει την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας των αποσχισθείσων «Δημοκρατιών» του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ. Η επίσημη θέση που εκφράζει το Βελιγράδι είναι ότι σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, αλλά δεν σχολιάζει την πολιτική της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι η ουκρανική κρίση και η αντιπαράθεση των υπερδυνάμεων μπορεί να επηρεάσει και την σταθερότητα στα δυτικά Βαλκάνια. Ο Βούτσιτς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετακυλήσει η κρίση στην περιοχή. «Υπάρχουν έντονοι φόβοι ότι αυτή η κρίση μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία της Ευρώπης και ειδικότερα στα Βαλκάνια» εκτίμησε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Χθές στην Σερβία συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας με θέμα την ουκρανική κρίση. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας, «δόθηκε εντολή στο στρατό και την αστυνομία να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο» ενώ αποφασίστηκε και η συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Στην συνεδρίαση αυτή αποφασίστηκε και η εντατικοποίηση της αύξησης των κρατικών αποθεμάτων σε καύσιμα και τρόφιμα ώστε να αποφευχθούν ελλείψεις που ενδεχομένως θα προκληθούν εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, ανέφερε ο Αλεξανταρ Βούτσιτς.

Η Ομάδα του ΕΛΚ ζητά άμεση αντίδραση της ΕΕ με κυρώσεις

Η Ομάδα του Eυρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, “η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι”.

«Καλούμε τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει αμέσως και άνευ όρων όλες τις επιθετικές ενέργειες και να αποσύρει όλο τον στρατιωτικό εξοπλισμό, το προσωπικό και τα στρατεύματα από το έδαφος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και της Ανατολικής Ουκρανίας», αναφέρει ανακοίνωση του ΕΛΚ.

«Η αναγνώριση των δύο αυτονομιστικών εδαφών στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των συμφωνιών του Μινσκ. Αυτή η μονομερής κλιμάκωση της σύγκρουσης θα οδηγήσει σε ρωσική στρατιωτική κατοχή του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. Η αντίδραση της ΕΕ πρέπει να είναι άμεση. Πρέπει να εγκριθεί μια νέα δέσμη κυρώσεων με στόχο το σταδιακό αποκλεισμό της Ρωσίας από την ευρωπαϊκή οικονομία, χωρίς συμβιβασμούς. Αναμένουμε από το Συμβούλιο να ενεργήσει γρήγορα ως προς αυτό», επισημαίνει το ΕΛΚ.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, επισημαίνεται ότι «το πλήρες φάσμα της στρατιωτικής υποστήριξης από τους εταίρους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πρέπει να είναι στο τραπέζι».

Ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε τα εξής: «Οι γεωπολιτικές διακοπές της ΕΕ τελείωσαν. Αντιμέτωποι με τον πόλεμο στην Ευρώπη, η σημασία μιας λειτουργικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας είναι μια υπαρξιακή επείγουσα ανάγκη για τη διασφάλιση της κυριαρχίας μας και τον τρόπο ζωής μας».

Διάταγμα Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύθηκε κάθε εμπορική συναλλαγή και κάθε επένδυση φυσικών ή νομικών προσώπων της χώρας του στις δύο αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας που αναγνωρίστηκαν επίσημα από τη Ρωσία χθες Δευτέρα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κάθε «νέας επένδυσης» στο Λουγκάνσκ και στο Ντανιέτσκ από αμερικανικά νομικά και φυσικά πρόσωπα, όπου κι αν βρίσκονται, καθώς και «οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, άμεσα ή έμμεσα, αγαθών, υπηρεσιών ή τεχνολογίας» από τις δύο περιφέρειες.

Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να ανακοινώσει περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σήμερα, παραμένει πάντως ασαφής για το περιεχόμενό τους.

«Θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα (…) για αυτή την ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους.

Ο αξιωματούχος επισήμανε ότι στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, δρούσαν ρώσοι στρατιωτικοί επί οκτώ χρόνια – κάτι που η Μόσχα αρνείται – και τώρα ο ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να «δράσει ανοικτά σε αυτή την περιοχή», κάτι στο οποίο θα «αντιδράσουμε αναλόγως». Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο κ. Μπάιντεν δεν προτίθεται να αναπτύξει αμερικανούς στρατιώτες στην Ουκρανία.

Φωτό: Reuters

Σχετικά Άρθρα