• 18 Ιανουαρίου, 2021

Σε “θερμή διάταξη” Ελλάδα-Τουρκία- Εντολή Ερντογάν να κινηθεί το Oruz Reis- Σε ύψιστη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

 Σε “θερμή διάταξη” Ελλάδα-Τουρκία- Εντολή Ερντογάν να κινηθεί το Oruz Reis- Σε ύψιστη ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις

Σε φάση πυρετώδους προετοιμασίας φαίνεται πως έχουν εισέλθει τις τελευταίες ώρες τα τουρκικά πολεμικά πλοία που έχουν παραταχθεί στην ευρύτερη περιοχή Καστελορίζου-Ρόδου-Καρπάθου κατά τρόπο που να θεωρείται πολύ πιθανό να ακολουθήσει έξοδος του Oruz Reis για έρευνες σε διεθνή ύδατα ή ακόμα και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ως τελευταία κίνηση που δημιουργεί ανησυχία θεωρείται η απενεργοποίηση των πομπών του ερευνητικού σκάφους του Oruc Reis.

Οι κινήσεις της Τουρκίας, οι οποίες μάλιστα είχαν κατά κάποιο τρόπο προαναγγελθεί από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις προηγούμενες ημέρες, θέτουν σε επιφυλακή της ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Όπως γράφει το hellasjournal.com , όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πλέον ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν θα διατάξει τον τουρκικό στόλο να εξέλθει των βάσεων και να κατευθυνθεί στην περιοχή του Καστελόριζου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η navtex αυτή είναι παρόμοια με την προηγούμενη της 21ης Ιουλίου που είχε κινητοποιήσει εκ νέου τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Πάντως το πιο Δυτικό της σημείο φαίνεται πως αγγίζει το όριο των θαλασσίων ζωνών του της συμφωνίας Ελλάδας- Αιγύπτου, κάτι που αναμενόταν ως μια προκλητική απάντηση της Άγκυρας για την υπογραφή ΑΟΖ ανάμεσα στις δυο χώρες, με την οποία ουσιαστικά τσαλακώνεται σημαντικά το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης.

Το Oruc Reis από το βράδυ της Κυριακής είχε σταματήσει να εκπέμπει σήμα γεγονός που κινητοποίησε τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, Χαρακτηριστικό είναι πως ο Στρατηγός του ΓΕΕΘΑ, Αρχηγός Κωνσταντίνος Φλώρος μαζί με τους Αρχηγούς των Επιτελείων δεν έφυγαν από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων συντονίζοντας τους σχηματισμούς των κλάδων τους και αναμένοντας το σήμα ετοιμότητας τους.

Πριν από τις 8 το πρωί στο Ελληνικό Επιτελείο συνεδρίασε το Ανώτατο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξουν ακόμη και νέες προτάσεις για το ΚΥΣΕΑ που πρόκειται να γίνει στις 12:00 το μεσημέρι.

Από χθες το βράδυ πληροφορίες αναφέρουν ότι άδειες στελεχών ανακλήθηκαν και στους σχηματισμούς οι πάντες μπήκαν στις μονάδες για να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες.

Σ’ ότι αφορά τον Ελληνικό στόλο, είναι το δεύτερο 24ωρο που παραμένει αναπτυγμένος στο Αρχιπέλαγος καταλαμβάνοντας θέσεις εντός της «καυτής» περιοχής της νοτιοανατολικής λεκάνης του Αρχιπελάγους.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε συναγερμό, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες από τη γειτονική χώρα. Αλλά και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε επιφυλακή. Ειδικά, το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκεται στις θέσεις του στο Αιγαίο.

Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί στο ύψιστο σημείο επιφυλακής και, σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματικοί που κατέχουν κρίσιμες θέσεις βρίσκονται από χθες το απόγευμα επί ποδός, ενώ το πολεμικό ναυτικό έχει παραταχθεί κατά τρόπο που να παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να έχει ενημερώσει για τις προθέσεις του το Βερολίνο, κατηγορώντας -όπως το έκανε και δημοσίως έξω από την Αγία Σοφία- την Ελλάδα ότι όξυνε την κατάσταση με την Ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία. Και όλα δείχνουν πως θα κάνει την κίνηση που δεν έκανε μετά την τελευταία γερμανική παρέμβαση.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αργά χθες βράδυ παρενέβη με δηλώσεις του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, πιθανότατα κατοπιν προτροπής της Άγκελα Μέρκελ.

Όπως ανέφερε, ο Ζοζέπ Μπορέλ, «οι τελευταίες ναυτικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Τα θαλάσσια όρια πρέπει να καθοριστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων. Οι διαφορές πρέπει να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.