• 4 Δεκεμβρίου, 2020

Πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία για τον Ερντογάν – Η κατάσταση με την παραίτηση του γαμπρού του είναι πολύ πιο σοβαρή

 Πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία για τον Ερντογάν – Η κατάσταση με την παραίτηση του γαμπρού του είναι πολύ πιο σοβαρή

Οι πολιτικές εξελίξεις για την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να είναι καταιγιστικές ως απόρροια της δραματικής οικονομικής κατάστασης της Τουρκίας. Η τουρκική οικονομία καταρρέει, η λίρα βυθίζεται, χιλιάδες επιχειρήσεις βάζουν λουκέτο και εκατομμύρια πολιτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η κυβέρνηση του, από το απόγευμα της Κυριακής μοιάζει να είναι στα πρόθυρα της διάλυσης, με τον υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ να παραιτείται και να δημιουργεί ντόμινο εξελίξεων στην Άγκυρα.

Οι πληροφορίες από την Τουρκία πληθαίνουν και δείχνουν ότι η κατάσταση με τη παραίτηση είναι πολύ πιο σοβαρή!

Οπως γράφει η Cumhurriyet επικαλούμενη πληροφορίες από πηγές του ακροδεξιού κομματος του Ντεβλέτ Μπαχτσελι -κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν – ο πρόεδρος της Βουλής Μπουλέντ Αριντς σε συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι εάν ο υπουργός Οικονομικών Αλμπαιράκ δεν παραιτηθεί λόγω της κακής κατάστασης της οικονομίας , περίπου 30-40 βουλευτές θα αποστατησουν σε κομματα της αντιπολίτευσης -ιδιαίτερα προς τα κομματα του πρώην πρωθυπουργου Νταβούτογλου κσι του πρώην υπουργού Αλί Μπαμπατσάν.

Σε συνάντηση που ειχε ο υπουργος Εσωτερικών Σουλειμαν Σοιλού με τους βουλευτές αυτους ,επιβεβαίωσε την πρόθεσή τους και ενημέρωσε τον Ερντογάν . Μετά την εξέλιξη αυτη -σύμφωνα πάντα με την Cumhurriyet – ο Ερντογάν κατάλαβε τη σοβαρότητα της κατάστασης και, κατά τη συνάντησή του με τον Αλμπαιράκ , εξέφρασε την άποψή του ότι ήταν σκόπιμο να παραιτηθεί.

Η πολυπόθητη λοιπόν νίκη που εναγωνίως αναζητούσε ο Ερντογάν για να σωθεί πολιτικά δεν ήρθε και η ακραία ρητορική περί «Γαλάζιας πατρίδας», νέας οθωμανικής αυτοκρατορίας και ισλαμικής κυριαρχίας στη Μεσόγειο, δεν σαγηνεύει πλέον κανέναν Τούρκο.

Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλειμαν Σοϊλού με τους βουλευτές αυτούς, επιβεβαίωσε την πρόθεσή τους και ενημέρωσε τον Ερντογάν. Μετά την εξέλιξη αυτή -σύμφωνα πάντα με την Cumhurriyet – ο Ερντογάν κατάλαβε τη σοβαρότητα της κατάστασης και, κατά τη συνάντησή του με τον Αλμπαιράκ, εξέφρασε την άποψή του ότι ήταν σκόπιμο να τον… θυσιάσει, προκειμένου να αποσυμπιεστεί λίγο η κατάσταση.