Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα ζητά να ανασταλεί η τελωνειακή σύνδεση ΕΕ – Τουρκίας

 Ραγδαίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά: Η Αθήνα ζητά να ανασταλεί η τελωνειακή σύνδεση ΕΕ – Τουρκίας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi  υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας.

Το Oruc Reis σπάει τα 12 μίλια: Κρίσιμη μέρα, σε ύψιστο συναγερμό οι ένοπλες δυνάμεις – Τι εντολές έχουν για τα σενάρια αντίδρασης

Le Monde: Η σύγκρουση Μακρόν – Ερντογάν αφορά κάτι βαθύτερο

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων.

Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Όπως εξηγεί η Βίκυ Σαμαρά στο news247.gr, το ελληνικό αίτημα αποσκοπεί στο να πιεστεί οικονομικά η Τουρκία καθώς αντλεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την σχέση που διατηρεί σ΄γμερα ως υπό ένταξη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Oliver Varhelyi υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε επίσης ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.
Υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου σίγουρα θα αποτελούσε μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην Τουρκία, αλλά και σε κράτη- μέλη που επωφελούνται από το επικερδές σημερινό σύστημα εισαγωγών- εξαγωγών προς την αχανή τουρκική αγορά.

Μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία εισάγουν φθηνά προϊόντα (δεν είναι τυχαίο ότι ευρωπαϊκά εργοστάσια μετακομίζουν στην Τουρκία, όπου για παράδειγμα πλέον παράγεται μεγάλο ποσοστό ενδυμάτων) και εξάγουν σε μία αγορά 80 εκ κατοίκων.

Σύμφωνα με τη Eurostat τη δεκατία 2009- 2010, η Τουρκία επωφελήθηκε κατά 750 δισ ευρώ χάρη στη συμφωνία αυτή εξαγωγής τουρκικών προϊόντων- χωρίς ποσοτικούς περιορισμούς και χωρίς δασμούς – στην ΕΕ, από την οποία εισάγει με τη σειρά της.

Σημειωτέον ότι ο Ούγγρος Βάρελι, κατά την ακρόαση του πέρυσι το Νοέμβριο απο την Ευρωβουλή εν όψει της ανάληψης των καθηκόντων του ως Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση, είχε προτείνει να υποβαθμισθεί η σχέση της ΕΕ με την Τουρκία, από χώρα υποψήφια για ένταξη σε στρατηγικό εταίρο, στο μοντέλο συμφωνιών της Ένωσης με χώρες όπως η Ουκρανία.

Σχετικά Άρθρα