• 15 Απριλίου, 2021

Ραγδαίες εξελίξεις μετά την επίσκεψη Πέτσα στην Πάτρα: Δύο προτάσεις στον πρωθυπουργό – Πληροφορίες του libre για την επικρατέστερη

 Ραγδαίες εξελίξεις μετά την επίσκεψη Πέτσα στην Πάτρα: Δύο προτάσεις στον πρωθυπουργό – Πληροφορίες του libre για την επικρατέστερη

Δυο εισηγήσεις αναμένεται να κάνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Στέλιος Πέτσας μετά από τη επίσκεψή του στην Πάτρα και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ως προς την απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο από την Δευτέρα 5 Απριλίου. Το πιθανότερο σενάριο από το Μαξίμου σύμφωνα με πληροφορίες του libre είναι να αποφασιστούν μέτρα οικονομικής ενίσχυσης για τις πληττόμενες επιχειρήσεις σε όσες περιοχές μείνουν κλειστά τα καταστήματα αφού η απόφαση των ειδικών είναι να μην ανοίξει από τη Δευτέρα το λιανεμπόριο σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη. 

  • Πληροφορίες οι οποίες πάντως δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση έκαναν λόγο για ανακοινώσεις ακόμη και σήμερα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Στέλιος Πέτσα κατά την συνάντησή του με εκπροσώπους των φορέων της Πάτρας στο Επιμελητήριο, θα εισηγηθεί δύο προτάσεις στον πρωθυπουργό.

  • Η μία πρόταση είναι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση όσων επιχειρήσεων παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή
  • και η δεύτερη, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο “clickaway”.

Ωστόσο η δεύτερη πρόταση είναι “προβληματική” καθώς θα πρέπει να έχει την έγκριση των λοιμωξιολόγων οι οποίοι ήδη ανακοίνωσαν τις αποφάσεις τους στην έκτακτη σύσκεψη της Παρασκευής. Όσον αφορά στην οικονομική ενίσχυση, αν και τα περιθώρια είναι στενά καθώς ήδη ανακοινώθηκαν μέτρα για την εστίαση, συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Μαξίμου: Εκτάκτως τρεις υπουργοί σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη- Αιτία το “αντάρτικο” των συλλόγων που ανοίγουν το λιανεμπόριο παρά το απαγορευτικό

Σε ό,τι αφορά στις αποδοκιμασίες και τη “θερμή υποδοχή” της οποίας έτυχε ο Στέλιος Πέτσας στην Πάτρα, πηγές του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών δεν ήθελαν να δώσουν συνέχεια, λέγοντας πως επρόκειτο για άτομα προσκείμενα στην αντιπολίτευση. 

Κατά την ομιλία του στο Επιμελητήριο ο κ.Πέτσας τόνισε ότι είναι ανάγκη να αυξηθεί η επιδημιολογική επιτήρηση «είτε με κλιμάκιο του ΕΟΔΥ είτε με περισσότερα τεστ προκειμένου ασυμπτωματικοί στο χώρο εργασίας να εντοπίζονται πιο γρήγορα και να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο στην πόλη και γενικά στην Αχαΐα».

Το δεύτερο έχει να κάνει με τη στήριξη του επιχειρηματικού κόσμου. Κι εδώ τέθηκαν δυο ζητήματα, τα οποία ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών θα θέσει στον πρωθυπουργό. Το πρώτο έχει να κάνει με τη τη στήριξη «στο πλαίσιο που υπάρχει ήδη καταγεγραμμένο από την επιστολή περιφερειαρχών, για έκτακτη ενίσχυση των επιχειρήσεων που θα μείνουν κλειστές, όπως είχε γίνει στη δυτική Αττική τον Δεκέμβριο. Είναι μια επιλογή αν μείνουμε κλειστοί. Θα μεταφέρω αυτή την έκκληση στην περίπτωση που παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα από αύριο. Και η δεύτερη αν προχωρήσουμε σε άνοιγμα, με ποιους όρους μπορεί να γίνει αυτό με ασφάλεια. Ένας τρόπος να αφήσουμε τον ιό έξω από την πόρτα των καταστημάτων του λιανεμπορίου είναι το click away και είναι μια πρόταση ξεκάθαρη που θα τεθεί στον πρωθυπουργό, αν ,μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια λογική μερικής λειτουργίας, με τη μέθοδο του click away», είπε ο Στέλος Πέτσας.

Και παρέπεμψε έως το βράδυ για τα σπουδαία. «Έχουμε μπροστά μας δυο ξεκάθαρες επιλογές, θα τεθούν από εμένα στον πρωθυπουργό. Ελπίζω να έχουμε αποφάσεις σε θετική κατεύθυνση εντός της ημέρας, ει δυνατόν μέχρι το βράδυ», κατέληξε.

Η θέση του Πελετίδη

Θέση για τις διαμαρτυρίες των εμπόρων, για την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Πάτρα, πήρε, νωρίτερα, ο Στέλιος Πέτσας κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο της αχαϊκής πρωτεύουσας. «Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο», σχολίασε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Στις δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι μετά τη συζήτηση στο Επιμελητήριο Αχαΐας θα μεταφέρει στον πρωθυπουργό «το τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα, δηλαδή σήμερα και αύριο, προκειμένου να δούμε αν υπάρχει κάποια περίπτωση να κινηθούμε πιο γρήγορα και πιο άμεσα, μπροστά σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που έχουμε μέχρι τώρα».

Πέτσας και Πελετίδης συζήτησαν το πώς μπορεί να υπάρξει αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, προκειμένου να εντοπιστούν γρηγορότερα εστίες διασποράς και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η επιτήρηση με περισσότερα κλιμάκια και τεστ από τον ΕΟΔΥ, αλλά και για το τι μπορεί να γίνει, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός που είναι μία αιτία διασποράς στην περιοχή της Πάτρας.

«Συζητήσαμε δύο πολύ βασικά θέματα που έθεσε ο δήμαρχος και παράλληλα είχαμε την ευκαιρία να τα συζητήσουμε τηλεφωνικά και με τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ, κ. Αρκουμανέα. Τα δύο βασικά σημεία που συζητήσαμε σε αυτή τη φάση, είναι το πώς μπορούμε να έχουμε μία αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, προκειμένου να εντοπιστούν γρηγορότερα εστίες διασποράς και ταυτόχρονα να δούμε πώς μπορεί να ενισχυθεί αυτή η επιτήρηση με περισσότερα ενδεχομένως κλιμάκια και τεστ από τον ΕΟΔΥ. Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε, ώστε να περιοριστεί ο συνωστισμός που είναι μία αιτία διασποράς, εγώ αυτό που μπορώ να πω ότι συζητήσαμε σε πολύ καλό πνεύμα με τον δήμαρχο».

Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας «βρίσκομαι στην Πάτρα, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, προκειμένου να αναδείξουμε ότι αυτή τη μάχη τη δίνουμε μαζί. Κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, επιχειρηματικός κόσμος και φυσικά οι πολίτες είμαστε σύμμαχοι και από αυτή τη μάχη βγαίνουμε νικητές όταν βάζουμε όλοι πλάτη».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης ανέφερε ότι «συναντηθήκαμε με τον Στέλιο Πέτσα για να δούμε το ζήτημα των καταστημάτων σε σχέση με την απόφαση που ελήφθη για να μην ανοίξουν» και πρόσθεσε: «Εμείς αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ότι είμαστε με την πλάτη στον τοίχο, ότι πρέπει να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα για να προστατευθεί η υγεία και αναλύσαμε και τα αιτήματα, τα οποία είχαμε κατά καιρούς βάλει».

Παράλληλα, συνέχισε, «η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν απαιτεί μόνο περιγραφή, αλλά απαιτεί και μέτρα εκτάκτου ανάγκης και αυτά θέσαμε στον κύριο υπουργό, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος τον οποίο διατρέχει η πόλη μας εξαιτίας της πανδημίας».

Όσον αφορά στην απόφαση για αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου, ο Κώστας Πελετίδης είπε ότι «ζητήσαμε από την κυβέρνηση να αναθεωρήσει την απόφασή της και να ανοίξουν τα καταστήματα, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα», προσθέτοντας ότι «καθήκον όλων μας και όλης της πόλης είναι να πάρει και ο καθένας τα μέτρα που του αναλογούν, δηλαδή η κυβέρνηση τα δικά της, η υγειονομική περιφέρεια τα δικά της, ο δήμος τα δικά του στους χώρους εργασίας και ο εμπορικός σύλλογος τα δικά του. 

«Θερμή υποδοχή»

Με αφορμή τα φαινόμενα συνωστισμού, αλλά την συγκέντρωση εμπόρων της Πάτρας έξω από το δημαρχείο, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην πόλη, ο Στέλιος Πέτσας ανέφερε: «Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν, παρά την κόπωσή τους, τις συγκεκριμένες περιοχές όπου υπάρχει συνωστισμός. Για δε τους ανθρώπους που διεκδικούν, το διεκδικητικό πλαίσιο είναι πολύ ευρύ, ένας τρόπος διεκδίκησης είναι οι συγκεντρώσεις, και τους παρακαλώ να δουν για τις επόμενες δυο – τρεις εβδομάδες, μέχρι το Πάσχα, το διεκδικητικό πλαίσιο να προωθείται με άλλους τρόπους και να αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις που μπορεί να είναι αιτία διασποράς».

Όσον αφορά τους εργασιακούς χώρους, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι «μιλήσαμε με τον δήμαρχο για μία αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση όσο είμαστε σε μία τόσο δύσκολη κατάσταση και αυτό θα το δούμε άμεσα με τον ΕΟΔΥ».