• 24 Οκτωβρίου, 2021

Ραγδαίες εξελίξεις: Η Άγκυρα αναστέλλει τις έρευνες στην αν. Μεσόγειο – Η αντίδραση της Αθήνας

 Ραγδαίες εξελίξεις: Η Άγκυρα αναστέλλει τις έρευνες στην αν. Μεσόγειο – Η αντίδραση της Αθήνας

Από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του εκπροσώπου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία «παγώνει» για λίγο τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο για να γίνουν διαβουλεύσεις.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο η Daily Sabah, ο Καλίν δήλωσε στο CnnTurk: «Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: “Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις σταματήσουμε για λίγο” (σ.σ. τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο». Όπως μάλιστα μεταδόθηκε η αναστολή των ερευνών θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα.

Η πρώτη κυβερνητική αντίδραση στην αναστολή των τουρκικών ερευνών

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis φαίνεται να κινήθηκε το βράδυ της Δευτέρας πίσω στο λιμάνι της Αττάλειας.

Το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας ενώ βρισκόταν στο αγκυροβόλιο της Αττάλειας, χθες βράδυ κινήθηκε προς τα πίσω, δηλαδή προς το λιμάνι.

Η Ελλάδα πάντως παραμένει σε επαγρύπνηση και πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στο Αιγαίο, καθώς η παράνομη τουρκική NAVTEX , η οποία έχει δεσμεύσει την θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου για σεισμικές έρευνες, βρίσκεται σε ισχύ μέχρι και τις 2 Αυγούστου.

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Ο κ. Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, είπε ότι είναι «θετική ενέργεια από την Τουρκία η απόσυρση του Oruc Reis» και πρόσθεσε ότι εκ των πραγμάτων ακυρώνεται η τουρκική Navtex με ισχύ έως τις 2 Αυγούστου για έρευνες νοτίως του Καστελορίζου και μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Είπε ακόμα ότι διάλογος με απειλές δεν γίνεται και επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχει υπόβαθρο για διάλογο αν συνεχίσει τις προκλήσεις η Τουρκία.

Στο ερώτημα αν είναι τρικ εκ μέρους του Ερντογάν είπε ότι «τα τρικ έχουν κοντά πόδια και δεν είναι προς το συμφέρον των δυο πλευρών να υπάρχουν εντάσεις».