• 11 Μαΐου, 2021

Ραγδαίες εξελίξεις για το γηροκομείο στην Κρήτη – Παρέμβαση εισαγγελέα, εν αναμονή της ιατροδικαστικής εξέτασης για εγκληματική ενέργεια

 Ραγδαίες εξελίξεις για το γηροκομείο στην Κρήτη – Παρέμβαση εισαγγελέα, εν αναμονή της ιατροδικαστικής εξέτασης για εγκληματική ενέργεια

ΦΩΤΟ: flashnews.gr

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, παρενέβη και διαβίβασε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης, Γεώργιο Σαμπαντσή, δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου που κάνουν αναφορά στο θέμα με το γηροκομείο. Μάλιστα, ζήτησε να προχωρήσει στις, κατά την κρίση του, νόμιμες ενέργειες, καθώς όσα αναφέρονται κρίνονται ιδιαίτερα σοβαρά, όπως γράφει το zarpanews.gr.

Επιπλέον, ζήτησε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης να εποπτεύσει ο ίδιος του ανακριτικού έργου στην υπόθεση.

Βασανιστήρια καταγγέλλουν πρώην υπάλληλοι του γηροκομείου στα Χανιά – Τι απαντά η εταιρεία

Ο οίκος ευγηρίας έχει μπει στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών, μετά από καταγγελίες που υπήρξαν για ελλιπή φροντίδα των τροφίμων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, όλες οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου υπεγράφησαν από τον γιατρό του γηροκομείου, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα οι νεκροί να είναι και πάνω από 70.

Επίσης, με εισαγγελική εντολή διατάχθηκε εκταφή ηλικιωμένης γυναίκας για να διαπιστωθούν τα αίτια θανάτου της στη δομή φιλοξενίας.

Εν αναμονή του πορίσματος της ιατροδικαστικής εξέτασης που θα πραγματοποιηθεί σε περίπου 10 ημέρε στις υποψίες για εγκληματικές ενέργειες εντός του οίκου ευγηρίας απάντησαν σήμερα με επίσημο έγγραφο οι πληρεξούσιοι δικηγόροι, ωστόσο, απαντήσεις έδωσε και η ιδιοκτήτρια, μιλώντας στο flashnews.gr.

Η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου αρνείται τις κατηγορίες και μιλά για πλεκτάνη εις βάρος της επιχείρησής της που στήθηκε από απολυμένους εργαζόμενούς της.

  • «Αυτή η υπόθεση ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο όπου είχα δύο υπαλλήλους που τους απέλυσα γιατί δεν ήταν σωστοί στη δουλειά τους. Εκεί άρχισαν να δημιουργούν προβλήματα, γιατί τους απέλυσα, έκαναν διάφορες αναρτήσεις στο Facebook, ένας πραγματικός χαμός! Σε εκείνο το σημείο εμείς τους κάναμε μήνυση και ο λόγος ήταν ότι ανέβαζαν πράγματα στο Facebook όπως τα ήθελαν αυτοί, εις βάρος της μονάδας μας. Τους κάλεσε ο Εισαγγελέας για αυτό και τότε “αγρίεψαν” τα πράγματα! Μας εκβίαζαν και μας ζητούσαν χρήματα για να μην πουν στα κανάλια ότι κακοποιούμε ηλικιωμένους. Πράγμα το οποίο εμείς φυσικά δεν κάναμε ποτέ. Τη στιγμή που οι ίδιοι δούλεψαν εδώ και μάλιστα μας ζητούσαν να τους ξαναπάρουμε στη δουλειά πώς είναι δυνατόν να λένε ότι κακοποιούμε τους ηλικιωμένους; Εκβιαστικά μας ζητούσαν χρήματα για να μη βγουν στα κανάλια και μιλήσουν για πράγματα φυσικά που δεν ίσχυαν. Εμείς αρνηθήκαμε διότι δεν είχαμε και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Εδώ τα πάντα είναι άψογα. Στην πορεία θα αποδειχτεί η αλήθεια» δηλώνει αρχικά.

Την ίδια ώρα, αναφέρθηκε και σε καταγγελία που, όπως λέει, έφτασε στην εισαγγελία Χανίων και αναφέρεται σε χτύπημα στο κεφάλι ηλικιωμένη, με τρύπα στο κρανίο. (σ.σ. πρόκειται για την ηλικιωμένη που έγινε εκταφή της σορού της στο πλαίσιο των ερευνών).

Η ιδιοκτήτρια αναφέρει ότι έγιναν δύο καταγγελίες από «τους ανθρώπους που απολύσαμε» και κάνουν λόγο για κακοποίηση ασθενών, «ότι τους κρεμάμε, ότι τους βασανίζουμε κτλ.».

  • «Όλα αυτά φυσικά ήταν ψέματα. Είπαν και για μια συγκεκριμένη γιαγιά ότι της σπάσαμε το κεφάλι, ότι της το ανοίξαμε και ότι από αυτό πέθανε, ενώ εμείς γράψαμε ότι επρόκειτο για ανακοπή και η οποία όντως, πέθανε από ανακοπή. Αυτοί ανέφεραν ότι το κεφάλι της είχε μια τρύπα στο μέγεθος δαχτύλου. Από ότι μας είπαν οι ιατροδικαστές, σε πρώτο χρόνο, δεν βρήκαν καμία κακοποίηση» προσθέτει.

Όπως σημείωσε, «περιμένουμε το επίσημο πόρισμα των ιατροδικαστών και θα στείλουμε σε όλα τα κανάλια την απάντηση της ιατροδικαστικής έκθεσης» καθώς, όπως λέει, η καταγγελία μιλούσε για «τρύπιο κεφάλι» και η ιατροδικαστική εξέταση δεν έδειξε «καμία γρατζουνιά».

Η ιδιοκτήτρια, επίσης, επιβεβαίωσε πως έγινε έλεγχος στον οίκο ευγηρίας πριν από περίπου 15 ημέρες «και δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα. Μάλιστα, βρήκαν τη μονάδα καθαρή, η μονάδα μια χαρά και τα πάντα ήταν τέλεια».

Στο τέλος, έκανε λόγο για «πλεκτάνη»:

  • «Έχει στηθεί ολόκληρη πλεκτάνη εις βάρος μας. Εμάς κατηγορούν για εγκληματική οργάνωση, αυτοί αποδεικνύεται ότι ήταν η οργάνωση και εκβίαζαν για να πάρουν χρήματα, αλλά δεν τα κατάφεραν. Τρία άτομα έστησαν την πλεκτάνη και η δικηγόρος τους μαζί. Τέτοιες δομές σαν τη δική μας δεν υπάρχουν πολλές στην Ελλάδα και στα Χανιά είμαστε πρώτοι. Είναι καινούρια δομή και έχει χτιστεί με τις ανάλογες προδιαγραφές. Πάντως δεν νομίζω να έχει κινηθεί αυτή διαδικασία από ανταγωνιστές μας. Αυτό εκκίνησε από τους υπαλλήλους που απολύσαμε και από τη δικηγόρο».

Όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Χανίων, Νίκος Χαζιράκης, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, γίνεται προσπάθεια να βρεθούν όλες οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των ηλικιωμένων.