• 22 Ιουνίου, 2021

Πυρκαγιά στο Σχίνο: “Στα χέρια” ο Πατούλης με την Πυροσβεστική για το ποιος φταίει

 Πυρκαγιά στο Σχίνο: “Στα χέρια” ο Πατούλης με την Πυροσβεστική για το ποιος φταίει

Tην ώρα που η πυρκαγιά στο Σχίνο Κορινθίας μαίνεται ανεξελέγκτη για δεύτερο 24ωρο, ο Γιώργος Πατούλης θεώρησε σκόπιμο να ανοίξει κόντρα με την Πυροσβεστική για το ποιος έχει την ευθύνη. Όλα ξεκίνησαν, όταν το πρωί της Παρασκευής, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης ανέφερε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις δυσκολεύτηκαν, καθώς δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες.

Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Περιφέρειας Αττικής, με τον Γιώργο Πατούλη να εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος.

«Η ευθύνη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών ανήκει στο Δασαρχείο και την εποπτεύουσα αρχή που είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Θα έπρεπε να το γνωρίζει ως εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής» δήλωσε ο περιφερειάρχης Αττικής ο οποίος επισκέφτηκε το Αλεποχώρι.

Μάλιστα, η Περιφέρεια Αττικής αποφάσισε να σηκώσει ακόμα περισσότερα το θέμα, βγάζοντας ανακοίνωση 313 λέξεων.

Ειδικότερα, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Κόκκαλης, δήλωσε ότι «η ευθύνη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, όπως ορίζεται και από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ανήκει στο Δασαρχείο, που εποπτεύεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, όταν σε σημερινή παρέμβασή του σε ραδιοφωνική εκπομπή, ανέφερε ότι ως μια αιτία για την μη γρήγορη κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται εδώ και δύο ημέρες και την αδυναμία οριοθέτησης του τεράστιου μετώπου της, είναι και η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, για τη δημιουργία των οποίων αρμόδια θεωρούσε την Περιφέρεια».

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Aρχηγός της Πυροσβεστικής, θα πράξει ό,τι απαιτείται για την αποκατάσταση της αλήθειας» συμπλήρωσε ο Βασίλης Κόκκαλης.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η ευθύνη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, όπως ορίζεται και από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ανήκει στο Δασαρχείο, που εποπτεύεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, όταν σε σημερινή παρέμβασή του σε ραδιοφωνική εκπομπή, ανέφερε ότι ως μια αιτία για την μη γρήγορη κατάσβεση της φωτιάς, που μαίνεται εδώ και δύο ημέρες και την αδυναμία οριοθέτησης του τεράστιου μετώπου της, είναι και η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, για τη δημιουργία των οποίων αρμόδια θεωρούσε την Περιφέρεια.

  • Η δημόσια παρέμβαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, ο οποίος ξεκαθάρισε ποια είναι η αλήθεια, ήταν καταλυτική, αλλά δεν αρκεί. Είναι προφανές πως ένα στέλεχος που εκπροσωπεί μια τόσο κρίσιμη για την πολιτική προστασία των τοπικών μας κοινωνιών υπηρεσία, οφείλει να γνωρίζει ποιες είναι οι αρμοδιότητες κι ευθύνες των φορέων του Κράτους.
  • Πώς θα αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς, όταν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος αγνοούν τα στοιχειώδη; Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Aρχηγός της Πυροσβεστικής, θα πράξει ό,τι απαιτείται για την αποκατάσταση της αλήθειας.

Σε κάθε περίπτωση η άποψη αυτή δεν αναιρεί τη δημόσια διακηρυγμένη θέση μας ως Περιφέρεια Αττικής ότι τιμούμε κι αναγνωρίζουμε το τεράστιο έργο και προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής, το οποίο στηρίζουμε με κάθε τρόπο.

Επισημαίνεται πως σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι αρμοδιότητες ορίζονται ως εξής:

Τα Δασαρχεία (Αποκεντρωμένη Διοίκηση) έχουν την αρμοδιότητα καθαρισμού, βελτίωσης και διάνοιξης δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών.
Οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα εκτέλεσης έργων και εργασιών προληπτικού χαρακτήρα εντός οικιστικού ιστού αλλά και στη ζώνη μίξης δασών-πόλεων και οικισμών (σε συνεργασία με το δασαρχείο), όπως είναι η απομάκρυνση της ξερής βλάστησης, οι ελεγχόμενες αραιώσεις, οι κλαδεύσεις, η αφαίρεση και η ελάττωση της πυκνότητας των θάμνων,
Με βάση τα παραπάνω η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής δεν έχει καμία αρμοδιότητα έργων αντιπυρικής προστασίας σε δασικές εκτάσεις, ζώνες μίξης δασών-πόλεων και οικισμών».